Boekenarchief R-S

altTies van Tontjes
Piet Snijders

Wie Tieske nog niet kent: het is het verhaal van een leven in de Peel, in het onderhavige boek worden de jaren zestig beschreven, eerder in ’Tieske, een minkukel uit de Peel’ waren de jaren vijftig aan de beurt.
Tieske is de jongste, een nakomertje, in het elfkoppige gezin van Zummeren. Moeder Tonna houdt de boel grotendeels draaiende, omdat haar man Tontje vaak last heeft van depressies. Toch is Tontje goed in zijn werk: verzekeringsagent, en ze hebben het niet slecht. Zeker niet nu Tieskes broers en zussen groter zijn en al goed mee kunnen helpen op de boerderij. Eerder zijn broers naar de ulo gegaan, en Tieske droomt ervan: dat wil hij ook!
Maar de arme Ties is al meteen op de eerste dag van zijn middelbare schooltijd het mikpunt van spot. En erger: het doelwit van de leraren, die, wordt later verteld, niet bepaald de gedreven enthousiaste docenten zijn die je je als scholier wenst. Waar is de inspiratie voor de toekomst? Waar vind je meer dan de oppervlakkigheid van het bestaan? Nou, niet op de ulo. Later, op de hbs gaat het beter, maar in die tijd beginnen de hormonen pas goed op te spelen, en staan Ties’gedachten niet altijd naar leren.
En als hij met horten en stoten zijn diploma heeft behaald heeft hij geen idee wat hij nu moet. Hij is helemaal niet opgegroeid met het idee dat nu zo normaal is: middelbare school, verder studeren, een goede toekomst opbouwen. In zijn omgeving gaan nog steeds de meesten meteen werken, thuis of bij een ander. De ulo is al heel wat, maar met zijn hbs is Ties in een ander milieu terechtgekomen dan waar hij uit stamt. En hij weet zijn draai niet te vinden. Van thuis komt er weinig hulp, die weten het ook niet.
Als hij tenslotte besluit te gaan studeren, loopt dat dan ook bepaald niet op rolletjes. Hij is en blijft een boertje van buuten.


Het is een schets van het leven in de jaren zestig, roerige tijden, waar onze Ties met grote ogen naar kijkt, maar er nauwelijks door geraakt wordt. De kant van het studentenleven die meer draait om drank ziet hij wel zitten, maar de revolutie gaat toch aan hem voorbij. Zelfs met de vrije seks heeft hij moeite, opgevoed als hij is met katholieke strenge normen en waarden...
Natuurlijk zijn er de nodige amoureuze escapades, en en passant lezen we ook hoe het leven in de Peel verder gaat, maar het blijft, zoals in het eerste boek, vooral het verhaal van Tieske, met dertien ambachten, twaalf ongelukken. Al treffen de ongelukken hem niet altijd zelf.
Ik heb extra van dit boek genoten omdat een deel er van in mijn stad speelt, in de tijd dat ik daar ook studeerde. Ik weet dus uit eigen ervaring dat het allemaal écht zo was.  De kazerne is afgebroken, er is nu een groot park, maar de Watertoren staat er nog. De hogeschool is universiteit geworden.
Ik had Ties zomaar tegen het lijf kunnen lopen!


ISBN 9789028802148| Paperback | 287pagina's | Uitgeverij Europese Bibliotheek | november 2011

© Marjo, 30 december 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER