Boekenarchief H

Lucas Hirsch

De weinigen
of het verhaal van de bankier in de buik van het beest
Lucas Hirsch


Het verhaal begint bij het einde, het is 2009.
Jonas Staal zit in zijn eentje in zijn woning. Hij dwingt zichzelf te gaan zwemmen in het buitenbad ‘omdat hij toch niets te doen heeft’, en eigenlijk toch wel af wil van dat buikje dat ontstaan is tijdens zijn kantoorbaan. De lezer begrijpt wel dat die baan er niet meer is, maar wat er precies gebeurd is wordt pas in de volgende hoofdstukken uit de doeken gedaan.


‘Niets is wat het lijkt.’
‘En jij weet wèl hoe de hazen lopen?’ zei ik vol ongeloof.
‘Als een van de weinigen. Het is mijn taak dat te weten. En de jouwe.’ Hij verzette zich en steunde met zijn ellebogen op tafel.
‘Wanneer je zo lang meeloopt als ik, dan weet je niet alleen hoe de hazen lopen, je wordt ook degene die ze aanstuurt. Die de lijnen uitzet, viert en straktrekt.’


Twee jaar eerder: Jonas is net begonnen in een nieuwe baan, als Intelligence Officer bij een bank op de Zuidas. Al snel wordt een overname aangekondigd waar hij een goede plek zal krijgen. Helaas wel met als baas die man die hem wel kan schieten: Martin.
Aanvankelijk wordt er nog gesproken over diefstal van laptops die door de onachtzaamheid van het eigen personeel voor het grijpen staan voor schoonmaakpersoneel, wat natuurlijk niet gewenst is, maar al snel krijgt Jonas een heel andere opdracht: Hij moet onderzoek doen naar de banden van de Nederlandse overheid bij een Palestijnse bank. Het geanonimiseerde rapport valt goed bij de opdrachtgevers, en een volgende opdracht volgt.


Intussen ziet Jonas met verbijstering hoe een CEO een flinke gouden handdruk krijgt, terwijl anderen hun ontslag krijgen. Er iets van zeggen valt natuurlijk niet best.
Een onderzoek naar bepaalde mensen die eveneens werkzaam zijn binnen het bankwezen zal hem opbreken. Een van de personen die hij moet nagaan was een studievriend van hem en hij probeert hem uit het oog te houden. Helaas lijkt zijn tegenstander slimmer dan hij en doet hij zijn best om te verhinderen dat Jonas ‘een van de weinigen’ wordt.


Jonas was op dat moment nog getrouwd met Evi, maar de sfeer werd thuis steeds slechter, en na een bedrijfsuitje leest Evi bepaalde e-mails en besluit dat het voorbij moet zijn. En zo komt het dat Jonas nu alleen zit. Maar hij zint op wraak…


In een vrij droge stijl, met korte zinnen en dialogen die to the point zijn - hetgeen natuurlijk helemaal bij het onderwerp van de roman past - schetst Lucas Hirsch de bankwereld op zo’n manier dat je na het lezen geen enkele vertrouwen meer hebt in de financiële wereld.
Je voelt hoe Jonas tegen zijn zin steeds meer aangetast wordt in zijn integriteit, hoe hij dan maar meegaat met de stroom. Ook al weet je vanaf het begin dat het fout zal lopen, je leest met verbijstering  hoe dat wereldje in elkaar zit.


De Weinigen is de debuutroman van dichter Lucas Hirsch. Hij heeft zelf een tijd bij een bank gewerkt en putte voor dit boek uit zijn ervaringen. Dat er autobiografische elementen in verwerkt zijn blijkt uit een hoofdstuk waarin verteld wordt over de studietijd van de hoofdpersoon. En Kat Boef, zijn eigen kat, krijgt ook een rolletje…
Het boek heeft een grappige cover: een man met de munten voor zijn ogen!


ISBN 9789062656141 | Paperback | 203 pagina's | Uitgeverij in de Knipscheer | februari 2019

© Marjo, 30 april 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER