Boekenarchief H

Amy Michael Homes


Dit boek redt je leven


Richard, woonachtig in Los Angeles, is rijk, heeft een mooi huis, prijzige kunstwerken aan de muur, mooie Mercedes, een werkster die er elke dag is, een dietiste die zijn uitgebalanceerde maaltijden klaarmaakt, een filmster als buurman, kortom, Richard heeft alles waar velen van dromen. Hij hoeft alleen maar elke morgen op zijn computer te kijken hoe zijn financiële situatie is en eigenlijk maakt het niet uit of de beurs schommelt, hij heeft geld genoeg. Maar dan krijgt Richard pijn, heftige pijn en deze pijn maakt dat hij wakkerschudt uit zijn op zichzelf gericht leventje. Hij beseft dat hij wel bestaat maar niet lééft, dat hij geen contact meer heeft met het leven zelf en de mensen die hem lief zijn.
Natuurlijk komt er eerst een ziekenhuis, een dokter aan te pas, maar wat hij mankeert? Hij belt zijn zoon om te melden dat hij in het ziekenhuis ligt en zijn ex-vrouw, die het zoals altijd, eigenlijk te druk heeft om met hem te praten. Ontslagen uit het ziekenhuis neemt hij een taxi en laat zich afzetten bij een donutzaak. Richard heeft een onweerstaanbare trek in donuts!
De eigenaar van de zaak, Anhil, blijkt een bijzonder mens en helpt hem zijn leven een nieuwe draai te geven. Richard blijkt veel meer in zich te hebben dan hij dacht, hij kan onzelfzuchtig zijn, hij gaat mensen helpen en handelt in een noodsituatie zelfs erg moedig.
De nieuwe Richard bevalt hem veel beter. Na een gedwongen, tijdelijke verhuizing naar Mailbu ontmoet hij zijn buurman, een beroemd schrijver, die er een zeer apart leven op na houdt. Ook van hem leert Richard veel, o.a. dat beroemd zijn ook niet zaligmakend is.
Maar uiteindelijk gaat het om zijn zoon die hij gemist heeft, die hij weer wil leren kennen. De zoon wil ook wel maar misschien is er een te lange tijd overheen gegaan?


Aanvankelijk vond ik het wel een erg Amerikaans verhaal, de sport- en voedingsgekte dat Richard vertoonde, de symapthieke, knappe filmster als buurman, het opgeklopte leven, de bizarre situaties die alleen in Amerika kunnen voorkomen. Maar langzamerhand verandert de toon en begint het verhaal je te boeien. Anhil en de excentrieke schrijver zijn apart en bijzonder. Wat als een waanzinnig verhaal begint krijgt iets serieus. Aanvankelijk komt Richard als een leeghoofd over, alleen geïnteresseerd in uiterlijke schijn maar hoe meer je van hem te weten komt hoe interessanter hij wordt. Prettig boek.


Paperback | 348 Pagina's | De Bezige Bij ISBN10: 9023418603 Vertaald door Gerda Baardman en Wim Scherpenisse

© Dettie, mei 2007

Voor meer informatie over de schrijfster, klik op de afbeelding van het boek.

Reageren? Klik hier!


 

altDit boek redt je leven
A.M. Homes


Op een dag wordt Richard getroffen door een heftige pijnaanval. Hij belt het alarmnummer en wordt opgehaald. In het ziekenhuis wordt hij onderzocht, maar er wordt niets gevonden. Hij mag naar huis en moet maar naar zijn huisarts gaan.


‘Ziet U iets? Iets wat ik moet weten? Is er iets mis?’
‘Dat weet ik nog niet – Ik ken U nog maar net. Wilt U een vervolgafspraak?’
’Wat moet ik in de tussentijd doen?’ 
‘Leven.’


Wie is Richard? Hij is een Amerikaan volgens de Amerikaanse droom: self-made, zijn schaapjes op het droge, financieel onafhankelijk. Hij heeft een diëtiste, doet iedere dag zijn oefeningen en zijn huis wordt perfect onderhouden door zijn (zwarte) huishoudster.‘Zo wordt aan deze Richard door zijn diëtiste elke dag verteld hoe hij moet ontbijten:

Ze haalt een plastic zakje uit haar zak, maakt het open en strooit een soort poeder over zijn cornflakes.
“Wat is dat? Toverpoeder?”
“Vlas. Ik koop vlaszaad en dat maal ik fijn.”
Hij begint te eten met lange tanden.
“Zullen we je twee ochtenden in de week eieren geven? Gepocheerd op een bedje van spinazie. Met een geblancheerde tomaat erbij.”


Alles perfect dus. Maar: hij is weg bij zijn vrouw, die met hun zoon een bestaan heeft opgebouwd in een andere stad, en die het heel goed kunnen stellen zonder hem. Nu hij denkt de dood in de ogen te hebben gekeken, is zijn eerste reactie: zijn zoon Ben bellen. Die is intussen zeventien, en toevallig staat hij op het punt om een rondreis te gaan maken door de Amerikaanse staten. ‘Kom je ook bij mij in de buurt’, vraagt zijn vader. ‘Dan logeer je natuurlijk hier.’ Zoon Ben reageert niet enthousiast, wat moet hij met die vader die nooit te kennen heeft gegeven dat hij hem beter wilde leren kennen?  Maar hij komt.


Tegelijk met deze aanval op zijn lichaam, is er ook een aanval op zijn huis: er is een gat ontstaan dat wel eens tot gevolg zou kunnen  hebben dat zijn huis gaat verzakken. Richard moet weg, en huurt een huis aan de kust.  Beide gebeurtenissen, de pijnaanval en het gat naast het huis zorgen er  voor dat zijn leven op zijn kop komt te staan. Hij valt van het ene voorval in het andere,  wordt een held tegen wil en dank, en komt aan huis bij beroemde acteurs en schrijvers. Hij is een voorbeeld van een rijk en succesvol man die een leven leidt zonder inhoud. Daar komt dus verandering in.


Wat moet je met dit boek, dat zo’n pretentieuze titel heeft? Het is humoristisch, en het is zeker geen straf om het te lezen, maar verder? Het is een erg Amerikaans verhaal, dat overigens een on-Amerikaans einde heeft, maar dit boek zal echt mijn leven niet redden. De  boodschap is natuurlijk dat je je niet blind moet staren op geld en macht, dat het leven meer inhoudt dan dat. Maar dat weten we toch wel?


ISBN 9023418603 Hardcover 348 pagina's Uitgeverij De Bezige Bij 2006
vertaald door Gerda Baardman en Wim Scherpenisse

© Marjo, oktober 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER