Boekenarchief H

Roos Hanemaaijer

https://perfectiedrang.nl

http://www.rooshanemaaijerslottje.nl

 

Geen weg terug
Roos Hanemaaijer


Anna is een streber. Ze heeft al drie opleidingen gedaan, eerst sociaal pedagogisch hulpverlener, gevolgd door Toegepaste psychologie, en daarna begon ze ook nog aan een master, Social Work. Ze heeft haar droombaan gevonden, ze werkt met jongeren.
Trouwen en kinderen krijgen, dat hoort nog bij een perfect leven, vindt ze.


Nu is ze met haar vriendin Tessa op vakantie in Brazilië. Tessa heeft een druk programma opgesteld en ze wil ook perse dat Anna mee naar de top van de Sugarloaf Mountain klimt, ook al heeft Anna er helemaal geen zin in. Al dat gesjouw! Boven wacht Anne evenwel een verrassing, iets dat het begin zal worden van een lang en gelukkig leven.
Dat is de bedoeling tenminste.


Ze trouwt met Tom, die al vier jaar haar vriend is. De volgende stap is kinderen. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot, en Anna is ongeduldig. Als het dan eindelijk gelukt is, blijkt ze geen blije zwangerschap te hebben, en de bevalling valt haar zwaar.
Het valt haar allemaal vies tegen. Naast de zorg voor het kind, gaan ze ook nog verhuizen en ze heeft te veel klachten om dat zelf te kunnen doen. Ze baalt er van! Maar het is wel het huis van hun dromen! Het verhuizen kwam nadat Tom een andere baan had gekregen, veeleisender helaas, en het kost hem meer tijd. Anna zelf vond gelukkig ook een andere baan, bij de GGZ. Iedereen die weet hoe het is als beide ouders werken met de zorg voor een klein kind, weten hoe zwaar dit is. Maar een tweede kind, dat hoort er ook bij. Dus is ze weer zwanger als het allemaal fout loopt.


Wat haar ook tegenvalt is dat ze haar meisjesteam niet meer goed kan begeleiden naar het kampioenschap ritmische gymnastiek. - Ze is ook opgeleid tot gymdocent en fysiotherapeut en is een ervaren internationaal topsportcoach. - Ze probeert nog wel het seizoen af te maken, hetgeen met hangen en wurgen lukt. Maar ze is er ontevreden over. De huisarts raadt haar aan hulp te zoeken. Ondanks haar zwangerschap moet ze medicijnen slikken, tegen haar zin. Ze heeft gefaald, vindt ze, wat mankeert haar?
Ze ziet het als een persoonlijke tekortkoming als bij de echo blijkt dat de baby niet een zoon is, maar weer een dochter. Tegen die tijd gaat het helemaal mis met Anna.


‘Buiten was het nog pikdonker. De sterren helder aan de lucht. Het was fris voor de tijd van het jaar. De vloer voelde koud en hard aan, maar toch had ze geen sloffen aangedaan. Het hele huis was stil. Zelfs de kat lag nog tevreden te slapen. Even klonk er een kort gehuil, maar haar oudste dochter draaide zich weer om en sliep rustig verder. Haar man lag vredig te slapen. Zich totaal niet bewust van het onheil in de badkamer.’


Het zat er aan te komen, Anna kan er niet tegen als iets niet goed gaat. En ze is niet snel tevreden. Het moet allemaal perfect zijn, zoals het in de boeken staat. De werkelijkheid is anders. Ze wordt opgenomen, en daar zet ze haar verhaal op papier.
In het voorwoord staat: ‘de oude Anna lijkt volledig verdwenen. Lukt het haar om zichzelf op tijd terug te vinden?'
En dan is de titel van het boek: Geen weg terug. Oei…


Dit boek is deels autobiografisch, het verhaal van Roos zelf, aangevuld met verhalen van andere vrouwen. Het vertelt over hoe het is om depressief te zijn, als je geen uitweg meer ziet. Het verhaal gaat ook over de hulpverlening, die haar begeleidt een uitweg te vinden. Dat verloopt niet zo soepel, dat is wel duidelijk.


Het boek leest vlot, en hoewel ieder geval anders is, geeft het wel een goed beeld van een depressie wanneer die ontstaat door perfectionisme en het onbegrip van de omgeving. Want niet alleen voor de persoon zelf moet alles perfect zijn, de omgeving stelt vragen, bemoeit zich overal mee. En als je daar nu net niet tegen kan heb je het nog moeilijker.


Auteur Roos Hanemaaijer is moeder van twee dochters, getrouwd en woont in een klein dorp. Ze hoopt met het verhaal van Anna dat andere moeders erkenning en herkenning voelen in hun strijd tegen onrealistische eisen van hun omgeving.


ISBN 9789492844675  | paperback | 250 pagina's | Uitgeverij Droomvallei | maart 2020

© Marjo, 23 oktober 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER