Boekenarchief H

Peter Høeg

height="167"Het effect van Susan
Peter Høeg

“De toekomst wordt niet bepaald doordat wij leren van onze fouten. Ze wordt bepaald doordat we ontkennen dat er fouten zijn gemaakt.”

Een reis naar India heeft de drieënveertigjarige Susan Svendsen en haar gezin in grote problemen gebracht. Zelf is ze na een gewelddadig rendez-vous met haar vijfentwintigjarige minnaar in een gevangenis beland, terwijl haar zoon Harald zich in een gevangenis in de buurt van Nepal bevindt. De zestienjarige jongen wordt verdacht van het smokkelen van antiquiteiten. Haralds tweelingzus is er met een priester uit Calcutta vandoor. Ook Susans echtgenoot heeft de benen genomen. Met de zeventienjarige dochter van een maharadja. Met deze actie heeft hij zich de woede van de volledige Zuid-Indiase maffia op de hals gehaald. Het gezin Svendsen heeft wel eens betere tijden gekend. Gelukkig haalt de invloedrijke Thorkild Hegn hen veilig terug naar Denemarken. Thorkild kan al hun problemen laten verdwijnen. In ruil voor een kleine wederdienst.

Thorkild wil dat Susan – die als natuurkundige voor de Universiteit van Kopenhagen werkt - een document bemachtigt. Een verslag van de laatste bijeenkomst van de Toekomstcommissie. Susan heeft nog nooit van deze commissie gehoord, laat staan dat ze weet wie de leden zijn en waar ze zich mee bezig houden. De naam verklapt dat het iets met de toekomst te maken heeft maar dat gegeven maakt haar niet veel wijzer. Susan beseft dat ze aan het verzoek van Thorkild zal moeten voldoen. Ze wil de komende jaren liever niet in een Indiase gevangenis vertoeven en ook het welzijn van haar kinderen gaat haar nauw aan het hart. Met haar man Laban heeft ze het volledig gehad. Binnenkort zal hij haar ex-man zijn maar voorlopig zitten ze nog met elkaar opgescheept.

Waarom heeft Thorkild juist dit gezin in veiligheid gebracht? Enkel en alleen om een document te bemachtigen? Had Thorkild daar niet iemand anders voor kunnen vragen? Susan is met een reden voor deze opdracht gekozen. Ze heeft een gave die ook wel “Het effect van Susan” wordt genoemd. Susan is een kei in ondervragen. Ze slaagt er vrijwel altijd in mensen aan de praat te krijgen. Niet alle leden van de Toekomstcommissie zijn bekend. Het is aan Susan om haar charme en overtuigingskracht in te zetten om zoveel mogelijk informatie te vergaren en de leden van de commissie op te sporen.

Een ogenschijnlijk eenvoudige klus mondt uit in een hardnekkig kat en muisspel. Terwijl Susan en haar gezin de leden van de Toekomstcommissie proberen op te sporen, vinden de bejaarde leden in hoog tempo de dood. Ze worden zonder pardon afgemaakt. Op een manier die doet vermoeden dat hun moordenaar plezier in zijn werk heeft. Susan en haar gezin ontsnappen ternauwernood aan de dood. Het kost hun de grootste moeite hun onbekende vijand een stapje voor te blijven. Ze ontdekken dat de Toekomstcommissie een denktank was. Wat maakt dat deze denktank nu een doelwit vormt?

Het effect van Susan is een verhaal dat meteen nieuwsgierig maakt. Het begint met een gezin dat flink in de problemen zit. Het zijn behoorlijk ongewone problemen voor een Deens gezin. Auteur Peter Høeg verklapt hiermee meteen dat hij over een bijzonder gevoel voor humor beschikt. Ook de gave van Susan zorgt voor grappige momenten in het verhaal. Mensen vertellen haar de meest wonderlijke dingen. De aanwezigheid van Laban versterkt het effect. Ook hij beschikt, in mindere mate, over de gave mensen aan het praten te krijgen. Toch zullen Susan en Laban niet lang meer als team samenwerken. Hun huwelijk, vol pieken en dalen, heeft een definitief dieptepunt bereikt. Susan denkt met weemoed terug aan de begintijd van hun relatie.

Het effect van Susan zit vol vaart, bijzondere wendingen en een flinke dosis spanning maar het is vooral een maatschappijkritisch verhaal. De Toekomstcommissie staat symbool voor belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis. Ook staat het symbool voor wat ons als mensheid nog te wachten staat. Peter Høeg schept geen vrolijk toekomstbeeld maar zijn visie op het functioneren van de wereld, biedt heel wat stof tot nadenken. Dit boek is vermakelijk en bijzonder origineel maar vooral intrigerend van begin tot eind.

ISBN 9789029090605 | hardcover | 349 pagina's| Meulenhoff | september 2015
Vertaald door Femke Blekkingh-Muller

© Annemarie, 8 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER