Familievlees
Opkomst en ondergang van een worstfabrikant
Opgegroeid in “een worstfabriek” stad (alhoewel elders in het land…) moest ik dit boek wel lezen.
In eerste instantie dacht ik aan een echte, ouderwetse streekroman, maar vergis je niet… dit is een roman waar je als in een sneltrein doorheen dendert om uiteindelijk bij het eindpunt ademloos tot stilstand te komen.
Familievlees beschrijft het verhaal van de Drentenaar Harmen en zijn tweelingzonen Warmont en Victor in de jaren 1902 tot en met “gisteren”. De auteur heeft ervoor gekozen om “zijn verhaal” in drie delen te vertellen, een goede keuze.
Onmiddellijk zit je als lezer in het verhaal, leef je mee met Harmen, zijn jonge, Friese vrouw en hun tweelingzonen. De karakters van de diverse personen worden zeer goed uitgediept. De overgangen van de delen verlopen soepel en nodigen je uit om het verhaal in een keer uit te lezen. Prachtig verwoord is de rivaliteit die er heerst tussen de vader en zijn twee zonen: Warmont die Harmen enorm genegen is, Victor die hij maar slap en eenzelvig vindt.
“Ik zal je krijgen! Weet je naar wie ik je vernoemd heb? Naar een zwijn! Victor Zacharias: een raar beest dat amper kon lopen.” (blz. 163)
Het verhaal begint bij Harmen, als varkenshandelaar, die in de jaren twintig start als “worstfabrikant”. Zijn “geliefde” zoon Warmont die daarna de zaak overneemt en tot grote internationale investeringen komt. Helaas is de expansiedrift van Warmont te groot; dit culmineert in een vreselijk drama dat zich in Amerika plaatsvindt.
Victor, die hulpeloos na de dood van zijn broer de zaak verder moet dirigeren, maar daar totaal geen binding of gevoel bij heeft.
Uiteindelijk komt Victor, na de ondergang van de fabriek, tot een genereus plan, al is het alleen maar om “zijn geboortedorp en zijn eigen hachje” te redden: een enorm bungalowpark met diverse toeristische attracties.
Op subtiele wijze lees je een en ander tussen de regels door: De corruptie van de grote industrieën, de machtspositie van de Randstand en niet te vergeten de Politiek in zijn algemeenheid.
Martin Hendriksma is er in geslaagd om een prachtige roman te schrijven in een uiterst aantrekkelijke, boeiende schrijfstijl.
Een zeer goed debuut!
ISBN: 9789044510430 aantal blz.: 230 eerste druk: 10 01 2008 bindwijze: gebonden Uitgeverij: De Geus
© Irene, 10 januari 2008
Reageren? Klik hier!
Familievlees
Een familiekroniek die de 20e eeuw overspant, het verhaal van de Hollandse droom, de jongeman die vanuit het niets een heel imperium opbouwt.
Harmen is die jongen, die de armoe van Drenthe achter zich laat en in Friesland het meisje ontmoet waar hij mee zal trouwen. Samen met haar zakt hij weer af naar Drenthe, waar hij een varkensbedrijf over zal nemen, om daar tenslotte een succesvolle worstfabriek van te maken.
Het gegeven van de fabriek is op de werkelijkheid gebaseerd, evenals andere voorvallen die Hendriksma in zijn boek beschrijft. Aan de ene kant de opkomst van een onderneming en de welvaart die het een dorp bracht, en aan de andere kant de vernietiging van een kleine geschiedenis ten behoeve van de Vooruitgang.
Het verhaal eromheen is fictie.
Harmen krijgt twee zoons, totaal verschillend van karakter. De problemen ontstaan als de zoon die de leiding van de fabriek overgenomen heeft van zijn vader, komt te overlijden en zijn broer het over moet nemen. Deze broer heeft eigenlijk helemaal geen interesse in zakendoen...
Het verhaal heeft alles: avontuur, liefde, trekjes van een streekroman, goede en minder goede familierelaties. De tijdspanne is de 20e eeuw, dus er zijn ook twee oorlogen die hun invloed hebben op de zaken, en later is er de komst van de Molukkers.
Je voelt aan dat het niet goed zal blijven gaan, maar toch was de manier waarop een hele schok! Het is knap van Hendriksma dat hij na die schok toch de spanning weet vast te houden. Een drama, dat je van begin tot einde geboeid houdt!
ISBN 978 90 445 1043 0 2007 de Geus, Breda 380 pagina's
© Marjo, mei 2008
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!