Boekenarchief H

Marianne en Theo Hoogstraaten

Wanhoop en liefde
Marianne en Theo Hoogstraaten


In een eerder boek over Eleonore van Aquitanië (‘Lust en schande’) konden we lezen hoe deze vrouw tegen haar zin door haar echtgenoot, de koning van Frankrijk, Louis, onder controle wordt gehouden. Ze is dan wel een vrouw met een sterke wil, het valt niet mee om in die tijd - de twaalfde eeuw - een eigen leven te leiden. Ze hoefde dan wel niet het huishouden te doen, maar gehoorzamen moest ze wel, en Louis had de geestelijkheid aan zijn kant. Die vonden in die tijd vrouwen maar verderfelijke wezens, goed om te zorgen voor het nageslacht, maar verder moesten ze zich koest houden.
Eleonore weigerde dat.


Eerder is verteld over de kruistocht die Louis ondernam, terwijl los van zijn reis Eleonore met een groep dames ten strijde trok. Zij was succesvoller dan haar echtgenoot, hetgeen hem behoorlijk dwars zat. En nog zit. Nu ze haar grote liefde heeft ontmoet wil ze een scheiding. maar Louis weigert beslist. Hij, koning van Frankrijk, scheiden? En dan verliezen waar het hem om te doen is, namelijk groot gebied in Frankrijk, dat nog steeds in bezit is van Eleonore. Als ze daar nu afstand van doet?
Maar dat doet ze niet natuurlijk, ze blijft vechten voor een scheiding. Het werd zelfs tot voor de paus uitgevochten. En deze stelt haar voor een dilemma, een voor haar vernederende oplossing. Maar ze blijft vechten, ze zal niet zwichten.


Eleonore van Aquitanië was een sterke vrouw. Na de dood van haar vader was ze hertogin van Aquitania en gravin van Poitou.
Haar vader had haar laten studeren, heel bijzonder voor die tijd, krijgskunde en zelfverdediging. Ze moet een sterk karakter gehad hebben, ze nam haar eigen beslissingen. En dat was ongehoord in die tijd. Het echtpaar Hoogstraten probeert zo veel mogelijk een waarheidsgetrouw beeld te schetsen van hoe haar leven er uit zag, met natuurlijk gebruikmaking van de bronnen die er zijn. Ze geven toe dat ook die geschriften een interpretatie zijn, dat is geschiedenis natuurlijk altijd.
Het eerste boek begint als ze een jaar of zestien is en uitgehuwelijkt wordt. Dit tweede deel wordt afgerond doordat de schrijvers in een laatste hoofdstuk in snel tempo vertellen hoe het met haar af liep. Het is een mooie historische roman geworden. Jammer dat de titels van beide boeken doen denken dat het zoete romannetjes zijn, want dat is echt niet zo. Natuurlijk speelt de liefde mee, en er zijn best wel erotische scènes, maar Marianne en Theo Hoogstraten hebben recht gedaan aan de vrouw die Eleonore van Aquitanië was, en dat is veel belangrijker.


Het auteursduo Marianne en Theo Hoogstraaten heeft inmiddels een heel aantal goedlopende thrillers en historische romans op hun naam staan. Hun boeken krijgen lovende recensies. Zo stonden Lokvrouw en Machteloos op de longlist voor de Gouden Strop en in 2018 ontvingen Marianne en Theo De Gouden Vleermuis voor hun hele oeuvre.

ISBN 9789461098214| Paperback | 320 pagina's | Uitgeverij de Crime Compagnie | oktober 2023

© Marjo, 3 december 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Lust en schande
Marianne en Theo Hoogstraaten


Eleonore van Aquitanië, een naam om te onthouden. Zij was een sterke vrouw, had als jong meisje al wat je girlpower noemt. Zij leefde van 1122 tot 1204, in een tijd waarin vrouwen gehoorzaam hoorden te zijn, godvrezend en onderdanig. Precies dat wat Eleonore niet was!


In het boek dat het echtpaar Hoogstraten schreef wordt de eerste periode van haar leven beschreven, haar jeugd, en haar huwelijk met Lodewijk VII, met wie ze in 1147 op kruistocht ging.
Na het overlijden van haar vader was Eleonora hertogin van Aquitania en gravin van Poitou. Vanaf het moment dat haar enige broer overleed, moest ze niet alleen leren luitspelen en borduren, maar ook moest ze Latijn leren, kreeg ze les in vechttechnieken en bestuurskunde. En daar bleek ze goed in!


Ze was pas 16 toen ze min of meer gedwongen werd te trouwen met de kroonprins. Het zint haar helemaal niet dat Lodewijk zijn oren meer laat hangen naar abt Suger, die duidelijk een vrouwenhater is. Het kost Eleonore heel wat kruim om Lodewijk aan haar kant te krijgen. De vraag is dan ook of hij echt de jaren die hij in het klooster heeft doorgebracht van zich af kan schudden. Als ze nog maar net getrouwd is, sterft de koning. Eleonore is nu ook de koningin van Frankrijk!


Het huwelijk met de kroonprins is niet wat Eleonore er van verwachtte. En dan wordt ze ook nog verliefd op een andere man. Die getrouwd is bovendien.
Gelukkig heeft ze ook trouwe dienaren, anders was ze vast in het klooster beland. Want de abt en de geestelijke Bernard van Clairvaux, diens compagnon, zouden dat maar al te graag willen bewerkstelligen.
Een miskraam is koren op de molen van de abt, maar niet zo veel later volgt er een voldragen zwangerschap. Dat weerhoudt de koningin er niet van om met haar echtgenoot mee te gaan op kruistocht. Tegen de zin van de geestelijken verzamelt ze haar mannen – en vrouwen! - en trekt mee naar Jeruzalem.
Een kruistocht was bepaald geen triomftocht. Ook deze Tweede Kruistocht niet. Onderweg werden ze aangevallen, terwijl de eigen mannen plunderden en de steden en dorpen op hun weg terroriseerden. Om maar te zwijgen van de omstandigheden waarin de reis verliep.


Ook al verschijnt dit boek bij de Crime Compagnie, het is geen thriller, maar een historische roman. Het verhaal van Eleonore berust op feiten, net als de personages, maar is natuurlijk gefictionaliseerd.
Het is het verhaal over een sterke vrouw, een bijzondere jongedame, die ondanks haar jeugd niet met zich niet sollen.
Misschien komt er nog een vervolg? Want Eleonore heeft nog meer avonturen beleefd die de moeite waard zijn.


Marianne en Theo Hoogstraaten zijn van vele markten thuis. Zij schrijven al ruim dertig jaar boeken voor jongeren, maar ook voor volwassenen. Thrillers en historische romans. De thrillers Lokvrouw en Machteloos stonden op de longlist voor de Gouden Strop en in 2018 ontvingen Marianne en Theo De Gouden Vleermuis voor hun hele oeuvre.


ISBN 9789461096012 | Paperback | 350 Pagina's | Uitgeverij de Crime Compagnie | maart 2022

© Marjo, 28 april 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER