Boekenarchief H

Marianne en Theo Hoogstraaten

Lust en schande
Marianne en Theo Hoogstraaten


Eleonore van Aquitanië, een naam om te onthouden. Zij was een sterke vrouw, had als jong meisje al wat je girlpower noemt. Zij leefde van 1122 tot 1204, in een tijd waarin vrouwen gehoorzaam hoorden te zijn, godvrezend en onderdanig. Precies dat wat Eleonore niet was!


In het boek dat het echtpaar Hoogstraten schreef wordt de eerste periode van haar leven beschreven, haar jeugd, en haar huwelijk met Lodewijk VII, met wie ze in 1147 op kruistocht ging.
Na het overlijden van haar vader was Eleonora hertogin van Aquitania en gravin van Poitou. Vanaf het moment dat haar enige broer overleed, moest ze niet alleen leren luitspelen en borduren, maar ook moest ze Latijn leren, kreeg ze les in vechttechnieken en bestuurskunde. En daar bleek ze goed in!


Ze was pas 16 toen ze min of meer gedwongen werd te trouwen met de kroonprins. Het zint haar helemaal niet dat Lodewijk zijn oren meer laat hangen naar abt Suger, die duidelijk een vrouwenhater is. Het kost Eleonore heel wat kruim om Lodewijk aan haar kant te krijgen. De vraag is dan ook of hij echt de jaren die hij in het klooster heeft doorgebracht van zich af kan schudden. Als ze nog maar net getrouwd is, sterft de koning. Eleonore is nu ook de koningin van Frankrijk!


Het huwelijk met de kroonprins is niet wat Eleonore er van verwachtte. En dan wordt ze ook nog verliefd op een andere man. Die getrouwd is bovendien.
Gelukkig heeft ze ook trouwe dienaren, anders was ze vast in het klooster beland. Want de abt en de geestelijke Bernard van Clairvaux, diens compagnon, zouden dat maar al te graag willen bewerkstelligen.
Een miskraam is koren op de molen van de abt, maar niet zo veel later volgt er een voldragen zwangerschap. Dat weerhoudt de koningin er niet van om met haar echtgenoot mee te gaan op kruistocht. Tegen de zin van de geestelijken verzamelt ze haar mannen – en vrouwen! - en trekt mee naar Jeruzalem.
Een kruistocht was bepaald geen triomftocht. Ook deze Tweede Kruistocht niet. Onderweg werden ze aangevallen, terwijl de eigen mannen plunderden en de steden en dorpen op hun weg terroriseerden. Om maar te zwijgen van de omstandigheden waarin de reis verliep.


Ook al verschijnt dit boek bij de Crime Compagnie, het is geen thriller, maar een historische roman. Het verhaal van Eleonore berust op feiten, net als de personages, maar is natuurlijk gefictionaliseerd.
Het is het verhaal over een sterke vrouw, een bijzondere jongedame, die ondanks haar jeugd niet met zich niet sollen.
Misschien komt er nog een vervolg? Want Eleonore heeft nog meer avonturen beleefd die de moeite waard zijn.


Marianne en Theo Hoogstraaten zijn van vele markten thuis. Zij schrijven al ruim dertig jaar boeken voor jongeren, maar ook voor volwassenen. Thrillers en historische romans. De thrillers Lokvrouw en Machteloos stonden op de longlist voor de Gouden Strop en in 2018 ontvingen Marianne en Theo De Gouden Vleermuis voor hun hele oeuvre.


ISBN 9789461096012 | Paperback | 350 Pagina's | Uitgeverij de Crime Compagnie | maart 2022

© Marjo, 28 april 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER