Boekenarchief H

Caroline Hanken

Madame Vérité
Caroline Hanken

Marie-Anne Lenormand (1772- 1843) groeit, nadat ze wees is geworden, vanaf haar zevende jaar op in een klooster in Alençon, Normandië. Ze is nog geen twintig als ze vertrekt naar Parijs. In een interview vertelt de schrijfster dat de reden daarvoor het sluiten van het klooster geweest zal zijn, iets wat tijdens de Franse Revolutie veelvuldig gebeurde.


In Parijs huurt Marie-Anne een kamer in een klein pension in Le Marais, een armoedige wijk van Parijs. Daar ontmoet ze de bakkersknecht Flammermont en madame Gilbert, een waarzegster. Ze weet dan nog niet dat deze ontmoeting haar verdere leven zal bepalen. Al snel raakt ze bevriend met het tweetal en gedrieën proberen ze geld te verdienen met waarzeggerij, waarbij Marie-Anne verkleed als indiaan de aandacht van de voorbijgangers probeert te trekken. Flammermont deelt pamfletten uit en madame Gilbert fungeert als waarzegster. Flammermont had daarvoor een goede plek gevonden op de drukke Pont-Neuf. 
Madame Gilbert neemt haar vak zeer serieus en leert Marie Anne handlezen en cartomancie ofwel het kaartleggen, waarbij ze de nadruk legt op het hanteren van de juiste volgorde van kaarten trekken. Marie-Anne blijkt er aanleg voor te hebben. De passerende mensen blijven uit nieuwsgierigheid staan en laten zich voor hun plezier de hand lezen, de zaken gaan goed. Helaas wordt het drietal gearresteerd, waarzeggerij was verboden, en daarmee stopt de samenwerking.


Inmiddels is de kiem wel gelegd voor Anne-Marie, ze heeft de smaak van het waarzeggen te pakken gekregen en heeft ook haar tijd mee. Kaartleggen was zeer in zwang.
Flammermont en Marie-Anne gaan samen verder. Ze vinden een vaste plek in een café bij Palais Royal waar veel artiesten komen en deze willen onder andere graag weten of ze wel dan niet beroemd zullen worden. Langzamerhand bouwt Marie-Anne een goede reputatie op. Ze kan zelfs een huisje kopen van waaruit ze haar praktijk kan voortzeten als zijnde een 'correspondentiebureau'. Via via wordt Marie-Anne, die zichzelf inmiddels Mademoiselle Lenormand noemt, geïntroduceerd in het Palais du Luxembourg en vanaf die dag is haar reputatie gevestigd. Ze wordt een grote beroemdheid. Van heinde en verre komen mensen op haar vermaardheid af. Generaals- en ministersvrouwen en grote beroemdheden laten zich de hand lezen en uiteindelijk maakt zelfs Joséphine de Beauharnais haar opwachting, ze was ten huwelijk gevraagd door een jonge generaal, Napoleon, moest ze er op ingaan? We weten inmiddels allemaal wat het antwoord geweest is.
Zelfs koning Willem I toont interesse...


Het bijzondere van dit boek is dat Caroline Hanken er een bijzondere schrijfstijl op na houdt. Ze weet op een zeer onderhoudende manier feiten en fictie te mengen. Het is niet alleen maar een verhaal over een destijds beroemde waarzegster maar het boek geeft eveneens een blik in de keuken van de waarzeggerij, van de magie. Marie-Anne Lenormand gebruikt allerlei manieren om aan haar uitspraken te komen, ze gooit poeder in het vuur en leest uit de daarop ontstane vlam dingen af, ze ziet in gestold eiwit figuren die ze kan toepassen bij haar voorspellingen, ze maakt gebruik van numerologie én, last but not least, van de magische spiegel, waarover een erg grappig verhaal verteld wordt. Ze is ook zeer discreet, alles wat ze hoort, krijgt niemand anders te horen, al kan ze haar voorspellingen daardoor soms wel wat verfijnen.


Het bijzondere is dat Mademoiselle Lenormand zichzelf niet als oplichtster ziet.  Ze heeft een goede blik op mensen en heeft geleerd hun gedrag te interpreteren. Volgens eigen zeggen probeert ze mensen te helpen, ze geeft ze een andere kijk op het leven. Ze neemt de tijd en stelt vragen, ze gaat met haar kaarten dieper op de problemen van de mensen in. 'De mensen geven vaak zelf het antwoord' zegt ze. 
Als uiteindelijk het tij zich tegen haar lijkt te keren en ze gearresteerd wordt - Koning Willem I wilde niet met orakels geassocieerd worden -  dan verdedigt ze zichzelf met de woorden. 'Ik ben geen oplichtster, ik ben een arts voor de ziel', ze was, zegt de schrijfster, in feite de eerste psycholoog, en dat vijftig jaar voor Freud!

Het is een heerlijk en soms vermakelijk boek om te lezen. Ik heb er erg van genoten en zal voortaan heel anders tegen waarzeggerij aan kijken.
Grote aanrader.


ISBN 9789045025551 Paperback 256 pagina's Uitgeverij Atlas Contact 25 januari 2014

© Dettie, 8 februari 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER