Boekenarchief H

Gill Hornby

Het regime
De schoolpleindictatuur van een huismoeder
Gill Hornby


Bij het begin van dit boek moest ik een beetje denken aan de serie 'De Luizenmoeder', maar dan spelend in Engeland. Toch is deze vergelijking niet echt correct. In dit boek staan de ouders centraal en de enige persoon van de school die een rol speelt in dit boek is de nieuwe directeur Tom Orchard. Het verhaal draait om oudercommissie die gevraagd is om geld in te zamelen voor de nieuwe bibliotheek van de school. Het wordt min of meer verteld vanuit de positie van Rachel, die kinderboeken illustreert en pas gescheiden is. Zij staat eigenlijk een beetje aan de zijlijn.


De leiding van de commissie is in handen van Bea, die altijd eigenlijk de leiding lijkt te nemen. Ze wordt bijgestaan door Georgina, een wat slonzige boerenvrouw, die de voorkeur geeft aan een bestaan als huisvrouw en moeder van een groot gezin, boven de carrière die ze had kunnen hebben. De zorg voor haar man en kinderen bevalt haar het best. Ze verricht wonderen in de keuken. Verder is er de onzekere Heather, die Bea op handen draagt. Hiernaast lopen er nog andere moeders en natuurlijk kinderen rond.


Op de eerste nieuwe schooldag duikt Deborah Green op, die liever Bubba genoemd wordt. Ze is het evenbeeld van Bea en haar zoontje Milo zit op St. Ambose, de school waar het verhaal om draait. Bubba heeft een goede baan gehad en ook haar man heeft kennelijk een hoge positie. Ze wonen in een villa met een grote tuin en een vijver. Het een en ander wordt onderhouden door het echtpaar Tomasz en Kazia, een inwonend echtpaar.
Milo is een beetje vreemd en wordt dan ook op school gepest, vooral door Scarlett, de dochter van Bea. Volgens Bubba is Milo hoogbegaafd, omdat hij in spiegelschrift schrijft. Het lijkt er overigens een beetje op dat Bubba de enige is die dit denkt.


Bubba weet zich in de commissie te werken, terwijl Rachel er buiten blijft. Zij wordt wel gevraagd om een fries te tekenen om de bibliotheek te verfraaien. Ook de moeder van Rachel speelt nog een rol in dit boek. Ze lijkt weinig waardering voor haar dochter te hebben.
Bij een kofferbakverkoop duikt ook nog een zekere Melissa op.


Het boek kent niet alleen vrolijke stukken, maar er is ook de nodige tragiek, onder andere in de vorm van de zelfmoord van de echtgenoot van Jo, een van de moeders. Het laat de dynamiek in de groep goed zien, waarbij mensen, niet altijd voldoen aan de verwachtingen die anderen van hen hebben.


ISBN 978 90 00 31642 7 | Paperback | 318 pagina’s | Van Holkema & Warendorf | mei 2013
vertaald door Monique Eggermont

© Renate, 15 oktober 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER