Boekenarchief H

Zeger van Herwaarden

Victors zomer
coming of age in Toscane


Zeger van Herwaarden (1972) publiceerde vanaf 2001 in onder andere Het Parool, Johan en Voetbal International. In 2003 debuteerde hij in Hard Gras met een verhaal waarin zijn fascinatie voor Marco van Basten en Italië al helder doorklonk.


Dit staat vermeld op de site van de uitgever. En ook in Victors zomerkomen deze elementen weer terug maar wel op een mooie manier. Dit literaire debuut speelt zich ook af in Italië en wel in Toscane. Victor reist na tien jaar terug naar het Italiaanse dorp tussen Siena en Florence waar hij sinds jaar en dag, samen met zijn ouders, zijn vakantie doorbracht... tot die ene zomer...
Het wordt een reis vol herinneringen. Elk station, elk landschap roept bij hem de gebeurtenissen op die de toen 16-jarige Victor overkwamen. Hij verwachtte weer een zomer zoals altijd maar dat jaar liep alles anders. Zijn Italiaanse vriend Mauro, de beste voetballer van het dorp, deelde met hem de muziek van The Doors, de boeken van Cesare Pavese, poëzie en de liefde voor voetbal. Dankzij Mauro leert hij ook wat werkelijke vriendschap inhoudt én het verlies daarvan.
Het is een roerige zomer, het dorp is vol van de komende een-tegen-een voetbalwedstrijd. Mauro is de gedoodverfde winnaar toch is de reusachtige slagerszoon, met de bijnaam IJzer, een geducht tegenstander die aast op overwinnen. Victor kijkt er ook naar uit en verheugt zich op dat treffen.
Alles lijkt relaxed, de dorpelingen zijn aardig tegen hem de 'Hollander'. Welwillend zien ze de verliefheid opbloeien tussen de mooie Franca en Victor, (zijn eerste vreindin) ze plagen hem met Marco van Basten die het niet bijster goed doet in Italië... Kortom, alles gaat lekker.
Maar dan wordt zijn vader ernstig ziek en wordt opgenomen in het ziekenhuis en ook met Mauro is er flink wat aan de hand. Victors gevoelens worden heen en weer geslingerd tussen zijn vader, Franca en Mauro. Ook voelt hij voor het eerst een agressie in zichzelf en wel tegen de slagerszoon die in alle opzichten een erg onaangenaam mens blijkt te zijn.
Rustpunten zijn alleen nog de oude buurvrouw en de caféhouder, voor de rest raakt Victors leven in een stroomversnelling van emoties. De dorpelingen én Franca veranderen van houding, hij blijft een buitenstaander, niet 'eigen' ondanks zijn jarenlange omgang met de bewoners. Victor weet het allemaal niet meer, kan hij niet weg?...


Voetbal speelt wel een grote rol in het boek maar niet overheersend. Het is meer het verhaal over de ontwikkeling van een jongen. Elke ervaring wordt intens beleefd en de gebeurtenissen met Victors vader en Mauro maken dat Victor met grote stappen zijn jongensachtigheid kwijt raakt en de eerste schreden zet naar volwassen worden.
Er is een mooi subtiel evenwicht tussen de gebeurtenissen en de gedachten van de 16-jarige jongen en de 26-jarige man die op alles met een mildheid terugkijkt. De gebeurtenissen zijn pittig maar door de rustige verteltrant blijft het aangenaam lezen. Prettig boek.


Paperback | 160 Pagina's | Arbeiderspers | ISBN 9789029565257

© Dettie, juli 2007

Reageren? Klik hier!

 

Victors zomer
coming of age in Toscane


Victor heeft een brief gekregen en naar aanleiding daarvan reist hij naar Toscane. Wie de brief geschreven heeft en wat er in staat, dan komen we voorlopig niet aan de weet.
Onderweg in de trein haalt hij zich die zomer van tien jaar terug weer voor de geest. Hij was zestien, en was op vakantie in een dorp in de buurt van Florence. Zijn ouders hadden daar een huisje, het was dan ook niet de eerste keer dat hij daar was.
Hij bleef die 'blonde Hollander', de buitenstaander, al kende iedereen hem en hij iedereen. Hij heeft er een vriend, Mauro, die een veelbelovende voetballer is. Iedere zomer is er een voetbaltoernooi in het dorp, met één tegen één wedstrijden. Mauro, die al twee keer gewonnen heeft, moet het die zomer opnemen tegen IJzer. Alleen al doordat ze elkaars tegenstanders zijn, gedragen ze zich vijandig tegen elkaar, en tegen elkaars vrienden. Dat wordt nog erger als de meisjes in het dorp nogal trouweloze wezens blijken te zijn, die steeds kiezen voor de winnaar.
Dat wordt pijnlijk duidelijk als Mauro ziek blijkt te zijn, en nog meer als Victor dan in zijn plaats het toernooi gaat spelen tegen IJzer.
Het is een mooie zomer, waarin hij zijn eerste vriendin heeft, en de waarde van vriendschap leert kennen. Een zomer waarin hij volwassen wordt op een akelige manier.
En nu gaat hij terug...


Literair debuut staat op de flap.. .dat zie ik niet zo zitten. Het is een heel aardig verhaal, maar niet meer dan dat. Voetbal speelt een flinke rol, maar dat is niet zo vreemd: Zeger van Herwaarden publiceert ook in Hard Gras en Voetbal International (niet dat ik die bladen lees) en heeft een biografie over Marco van Basten geschreven. Je hoeft niets om voetbal te geven om dit boek met plezier te lezen, al helpt het natuurlijk wel als je bijvoorbeeld meer weet van de wederwaardigheden van van Basten in Italië.


Paperback | 160 Pagina's | Arbeiderspers ISBN10: 902956525X | ISBN13: 9789029565257

© Marjo, augustus 2007

Reageren? Klik hier!