Boekenarchief H

Nadja Hüpscher

Geluk is met een K
Nadja Hüpscher

‘Iedereen is lief voor ons,’ zegt Rein. ‘En niemand laat merken dat ie verdrietig is. Ze zeggen dat papa sterk is en stoer, dat wil ik later ook worden.’


Als de echtgenoot van Nadja Hüpscher te horen krijgt dat hij teelbalkanker heeft in al vrij ver gevorderd stadium en dat het genezingsproces een hele kluif zal worden, heeft dat de nodige impact op het gezin met twee jonge kinderen. Voor Sander zelf, maar zeker ook voor zijn vrouw, die haar handen vol heeft aan haar zoontjes, Rein van zeven en Benjamin van zes. Zij begrijpen nauwelijks wat er allemaal gebeurt en willen hun normale leventje voortzetten zoals ze gewend zijn. Natuurlijk gunnen de ouders hen dat ook, maar het kost steeds meer kruim.
Papa is veel weg, in het ziekenhuis. Als ze daar op bezoek gaan zien de jongens de gangen en de lift een speelterrein. Zie ze dan maar eens in het gareel te houden!  En daar komt de onzekerheid bij: zal de behandeling aanslaan? Redt Sander het wel?


Natuurlijk: dit is het zoveelste verhaal over iemand die een vreselijke ziekte krijgt. En ja, er wordt volop verteld over hoe de behandeling gaat, over het ziekenhuis en het ziek zijn. Een vreselijke tijd. Wat dit verhaal echter zeer leesbaar maakt is de manier waarop Nadja Hüpscher het vertelt. Eerlijk, dat vooral. De nadruk op wat het met het gezin doet als je dit meemaakt.


In de vorm van een dagboek lezen we over hoe de verschillende leden van het gezin in deze zware tijd doorleven, waarbij Nadja zelf de spil is waar alles om draait: troost bieden aan een zieke man en de kinderen begeleiden als ze langzaam gaan begrijpen wat er aan de hand is - voor zover ze dat kunnen begrijpen - én ook nog zien dat ze zelf overeind blijft.


Het zijn kinderen, ze leven hun eigen leven. De stukjes die met de jongens te maken hebben zijn vaak grappig, hoe wrang ook. De dialogen maken het geheel levendig en ja, hoe raar het ook is om dat van een verhaal als dit te zeggen, ook komisch.


BENJAMIN
Wat is een airbag?
SANDER
Als we botsen, knalt er een kussen tegen je kop in plaats van de ruit.
BENJAMIN
Is dat minder erg dan een ongeluk?
REIN
We wonen in een veilig land, we hebben alleen ongelukken. Verder niks. Geen vulkanen.
BENJAMIN
En ruzie en kanker.


De titel is ook een uitspraak van Benjamin. Ze spelen het spelletje galgje, enkele daarvan staan in het boek.


Ook al is dit een egodocument, Nadja Hüpscher laat zien dat ze kan schrijven. Uitkijken dus naar een volgend boek, dat ze hopelijk in rustiger tijden kan schrijven.


Nadja Hüpscher (1972) is actrice en schrijft voor Het Parool en de Uitkrant. Ze speelde toneel bij onder andere het RO Theater en Orkater en was te zien in tal van speelfilms. In de afgelopen seizoenen speelde ze een hoofdrol in de televisieserie Levenslied. Voor haar rol in de film De boekverfilming ontving zij een Gouden Kalf voor beste actrice. Begin 2014 is de première van de voorstelling Ouwe pinda's, die ze samen met Bodil de la Parra maakt.


ISBN 9789048856930 | Paperback | 160 pagina's | Uitgeverij Lebowski | juni 2020

© Marjo, 26 augustus 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER