Boekenarchief H

Rinske Hillen

altHoutrot
Rinske Hillen


Keizersgracht 268, waar deze roman zich afspeelt, is het Huis met de Gouden Ketting, waar zeven generaties lang een en dezelfde familie woonde. Het is een spookhuis, zegt men. Een van de bewoners is in de achttiende eeuw omgekomen bij een brand in de Schouwburg op het Leidseplein, en toen zijn vrouw zich van het leven benam bleef het spoken op de bovenverdiepingen, waar zij dat deed. Het huis is – zoals in deze roman wordt beschreven – inderdaad ingestort en herbouwd.

‘De minst gebruikte kamer van het huis. Er stonden antieke eetkamerstolen en een glimmende mahonie tafel. Gordijnen van velours. De deftigste kamer. Er waren zelden gasten, en als die er al waren, wilden ze hier niet uitgenodigd worden. Dat zou een belediging zijn, een bewijs van de formele verstandhouding. Toch beroerde deze plak Wenksterman het meest., Hij genoot van de schilderingen op de muur, mystieke vrouwenfiguren met blote borsten, galopperend op een paard. Alles uit 1655. In de hoek liet het wat los. Het bladderde. Het was als kijken naar de kraaienpoten van een voorheen beeldschone vrouw. Met één blik keek je de vergankelijkheid in het gezicht.’


Rinkske Hillen baseert haar boek op de geschiedenis van het huis: de bewoner is Bram Wenksterman, die er nu in zijn eentje woont. Zijn vrouw is onlangs opgenomen in een psychiatrische instelling. Ze heeft last van een postnatale psychose na het overlijden van hun zoontje. Het doet Bram niet zoveel, hij heeft Ella, concertpianiste. Zijn minnares. Maar:


‘Begreep hij dat het beminnen van een zestien jaar jongere vrouw niet vrijblijvend is? Dat haar leven nog moest beginnen, al was ze bijna veertig, dat hij hààr vruchtbare jaren stal, zoals haar moeder bij elke gelegenheid herhaalde?’


Het pand staat op instorten. Palenpest, zegt de buurman. Er zitten scheuren in de gevel, de kelder staat onder water, en Monumentenzorg subsidieert wel, maar lang niet genoeg. En zijn hele familie ligt begraven in de tuin, hij kan de boel toch niet overhoop laten halen?
Dochter Amber die in Cambridge hoort te zijn, waar ze studeert, komt onverwacht thuis. Ze komt een tijdje thuis wonen, zegt ze, kan ze mooi helpen met zijn verjaardag. Bram viert helemaal geen verjaardagen, maar daar denken zijn dochter en minnares anders over. Er komt een feest.


De dokter geeft aan dat zijn vrouw naar huis wil. Nee, zegt Bram, ze is een gevaar voor zichzelf.
Ella op haar beurt wil een eigen leven. Amber heeft ook haar problemen - een man natuurlijk - en dan dat huis. Bram weet wat de vrouwen niet weten: hij heeft grote schulden, hoe moet hij die herstelwerkzaamheden betalen?
Al die vrouwen op zijn nek, het leven is niet makkelijk. En dan zijn er die geheimen.


‘Bouwen doe je op rechte palen’, zegt Wenkstermans schoonvader. Een man met geld, die alleen wil lenen als zijn kleindochter de waarheid hoort. En juist dat is het probleem. Zijn dochter vertellen wat er twintig jaar eerder gebeurd is, het komt er niet van. Een drama is onafwendbaar.


Een gothic novel lijkt het, met de geschiedenis van het huis dat zo sterk vermengd is met het verhaal van een familie, die verscheurd wordt door geheimen. Het huis heeft eenzelfde wankele basis als het gezin Wenksterman. Er is een spanningsboog, in de vorm van hoe het drama zich zal ontwikkelen. Wat zijn de gevolgen voor het huis, en welke die voor het gezin?


Zoals ook ‘Het Diner’ en ‘Vele hemels boven de zevende’ verfilmd werden, zo zie je dat met dit verhaal ook voor je. Met het extra historische tintje? Geheid een succes!


Rinske Hillen (1975) studeerde rechten in Utrecht en Cambridge en filosofie in Amsterdam. Houtrot is haar debuut.

ISBN 9789021407739 | Paperback |227 pagina's | Uitgeverij Querido | september 2017|

© Marjo, 8 mei 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER