Boekenarchief H

Gerrie Hondius

Ik ontmoette een man
Gerrie Hondius


Gerrie Hondius tekent strips, schildert, schrijft en zingt. Zij werd onder andere bekend door haar autobiografische stripboeken en haar stripfeuilletons 'Ansje Tweedehandsje' in Opzij en 'Nurks Konijn' in de Volkskrant.
Je kunt het dus wel bijzonder noemen dat Gerrie nu een verhalenbundel heeft geschreven.  Elk verhaal (op één na) begint met 'Ik ontmoette een man' om vervolgens verder te gaan met een korte beschrijving van een ontmoeting met wat voor man dan ook. Die man kan haar voormalige leraar zijn. Hij kan een collega zijn, een man op straat, een geliefde. De ware, de akelige, de lieve, de stille, de gevoelige man. In 120 korte verhalen vertelt Gerrie over al deze ontmoetingen. Sommige verhalen beslaan één tot een kleine twee pagina's andere beslaan nog geen halve pagina, zoals deze verhaaltjes...

Warm

ik ontmoette een man in de kroeg, Toen ik in mijn eentje
op niemand zat te wachten begon hij tegen me te
praten. Hij vertelde me met warme ogen hoe leuk zijn
vrouw was.
     Dat zijn de besten, dacht ik.


Het verschil

De man met wie ik samenwoonde liet zichzelf binnen
en had een grote bos bloemen bij zich.
   'Wat leuk!' zei ik. 'Heb je bloemen voor me gekocht?
   'Nee hoor,' zei de man.
   'O, voor wie zijn ze dan?'
   'Nou, gewoon, voor de gezelligheid.'
   'Dus wel voor hier?'
   'Ja. Ik mag toch wel bloemen kopen?'
   'Maar dan kun je toch liegen dat je ze voor mij hebt gekocht?'
   'Wat maakt dat nou uit?' zei de man geïrriteerd.


Om  deze laatste moest ik wel grinniken. Dit is echte vrouwenlogica.

Alle verhalen gaan dus over mannen die bepaalde gewoontes hebben, andere dingen doen dan ze beloven, andere dingen zeggen dan in het begin van de relatie. Soms zijn het kleine nadenkertjes, soms ontroerend, soms grappig of gewoon leuk om te lezen. Het is een boekje dat je naast je bed legt om enkele verhaaltjes te lezen en dan denk je steeds, vooruit nog ééntje...

Oppassen

Ik ontmoette een man die mijn interesse wekte. Maar
ik vond zijn jonge dochter eigenlijk leuker dan hem. En
ik vond hem als vader eigenlijk leuker dan als minnaar.
Ik zou het in alle opzichten voorzichtig moeten spelen.


ISBN 978-90254-7006-7 Paperback, 165 pagina's, uitgeverij Contact mei 2010

© Dettie, 30 oktober 2010

Lees de reacties op het Leestafelforum en/of reageer, klik HIER

 

altIk ontmoette een man
Gerrie Hondius


‘wees maar niet bang, het gaat niet over jou.’


is een spreuk die in het boek staat voor je echt begint te lezen. Die opmerking is van Paulien Cornelisse, en staat er natuurlijk niet voor niets, maar toch: als Gerrie Hondius een relatie heeft, zou ik die man niet willen zijn. Zit je je immers niet steeds af te vragen wanneer de houdbaarheidsdatum verstreken zal zijn?
Maar ‘ik ontmoette een man’ gaat niet helemaal over relaties, je kan ook gewoon in een winkel, of op straat, of in verband met je werk een man ontmoeten immers.Daarover gaan deze tekstjes, die allemaal beginnen met dezelfde zin. Het boek gaat dus over mannen. Of toch niet?
Als je al deze tekstjes over mannen, die vaak over relaties gaan, verzamelt en die in de ik-persoon vertelt, dan gaat het boek over die ‘ik’. Is dat Gerrie Hondius? Ach, dat is niet belangrijk.
Wat we willen weten is of dit boek  in deze opzet boeiend genoeg is, om er enkele uurtjes mee door te brengen. En ik kan niet zeggen of ik dat gedaan heb. Ik heb namelijk erg hap-snap gelezen, steeds een stukje, een tekstje. Geen roman, maar ook geen verhalenbundel.


‘Ik ontmoette een volwassen man’.
Een enkele zin op een hele bladzijde. Maar die zin zegt genoeg. Daar zit meteen de kracht van dit boek: het is compact, Hondius gebruikt geen woord te veel.  Ze kan schrijven, maar toch, ik wacht even op de echte roman.


ISBN 9789025470067 | Paperback | 165 pagina's | uitgeverij Contact | mei 2010

© Marjo 3 juli 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER