Boekenarchief H

Tineke Hendriks

https://tinekehendriks.nl

 

De zee, de zee alleen
Roman over Betzy Akersloot-Berg
Tineke Hendriks


“Ik moet hier weg, dacht Betzy. Ik moet hier echt weg. Het was een glashelder inzicht dat in haar oprees. Het benauwt me, de drukte, de regels, het beroep op mij. Ik wil ruimte, adem, toekomst.
‘En mijn school, far (vader)?’”


Denemarken 1870
Betzy Berg (20) stikt Christiania, de stad waar vader werk heeft gevonden. Ze mist het landgoed en de houtvesterij in Overud. Daar kon ze ademen, daar voelde ze zich vrij. Maar ze had het ervoor overgehad, na de verhuizing zou ze naar de kunstschool kunnen. Het is haar grote droom zich bekwamen in tekenen en schilderen. Helaas vertelt far nu dat ze geen geld hebben, straks wel weer maar nu niet. Ze kent die verhalen... “Het was alsof er een deur dichtsloeg, pal in haar gezicht.”
Ze kan een leergang bij de diaconessen volgen, vertelt hij, die zijn gratis. Dan wordt ze verpleegster of ziekenverzorgster en dan kan ze later alsnog…


Maar ze is nog minderjarig en vaders wil is (nog) wet. Ze worstelt zich door de opleiding heen.
Maar op een dag komt ze op een tentoonstelling terecht en ontmoet ze Otto Sinding, achteraf ontdekt ze dat hij een kunstschilder is. Hij zal haar latere leven nog beinvloeden.
Maar eerst vertrekt Betzy als zendelinge naar Magerøya, een eiland in het uiterste noorden van Noorwegen. Ze tekent voor vijf jaar en dat worden zware, maar heel leerzame jaren.


Daarna is ze vrij! En daar maakt ze gebruik van. Eindelijk kan ze gaan tekenen en schilderen!
Pas dan lezen we hoe vrijgevochten ze eigenlijk is. Ze reist heel Europa door in haar eentje, toentertijd was dat heel ongekend voor een vrouw. Ze volgt cursussen, bezoekt tentoonstellingen, kortom alles wat haar verder kan helpen in haar kunst, grijpt ze met beide handen aan.


Al snel blijkt dat haar liefde ligt bij het schilderen van de zee in al zijn facetten. Ze ontmoet Otto Sinding opnieuw. Tot haar grote plezier hij interesseert zich voor haar schilderkunst, ze ziet zichzelf al samen met hem in een atelier… helaas pakt het heel anders uit en trekt Betzy weer verder. De onrust slaat steeds opnieuw weer toe, ze moet verder, ze moet zich ontwikkelen, haar drijfveer, energie en schilderdrang is enorm. Ze leeft zonder woonplaats, haar bezit zit in twee tassen. Het enige wat altijd meegaat is haar bijbel. Dankzij haar schilderkunst heeft ze een enorm ontzag voor de schepping gekregen.


In Den Haag ontmoet ze via via de grote Hendrik Mesdag. Deze ontmoeting mondt uit in een innige vriendschap met hem en zijn vrouw. Maar op gegeven moment komt de drang om te vertrekken weer opzetten. Ze grijpt alles aan om weer nieuwe ervaring op te doen. Zelfs een walvisjacht schrikt haar niet af.


Uiteindelijk ontmoet ze haar grote liefde, Gooswindus Akersloot. Ondanks dat ze zich uiteindelijk op Vlieland vestigen en het huwelijk uitstekend is, ontdekken we dat Betzy het reizen niet opgeeft. Ze blijft zoeken naar nieuwe inzichten in haar kunst. Ze blijft de gedreven vrouw die - in haar eentje - rondreist van Noorwegen tot Italië om zich te ontwikkelen. Dit ondanks al het commentaar van de eilandbewoners, die haar maar een vreemde vogel vinden.
Toch weten ze dat Betzy en haar man goed voor het eiland zijn.


Helaas heeft Betzy ook niet het eeuwige leven en daarmee eindigt ook het boeiende verhaal over deze bijzondere vrouw. Het woonhuis op Vlieland is nu een museum waar veel van haar werk te zien is. Het atelier is nu een plek waar kunstenaars die aan een project met betekenis voor Vlieland werken,mogen verblijven. De schrijfster heeft hier dankbaar gebruik van gemaakt. Zo zat ze dicht bij de kern van haar boek.


'Ik besloot dat ik een roman wilde schrijven, geen biografie.' schrijft Tineke Hendriks in haar  nawoord. Toch geeft dit geromantiseerde verhaal een vrij nauwkeurige weergave over het leven van Betzy Akersloot-Berg, het is duidelijk te merken dat er veel research gedaan is. De schrijfster heeft zich ook enorm ingeleefd in de markante Betzy waardoor ze helemaal voor je gaat leven.
Fijn boek.

- Op internet zijn heel veel van haar prachtige schilderijen te bewonderen. -


ISBN 9789083146881 | Paperback | 286 pagina’s | Uitgeverij Orlando | december 2021

© Dettie, 9 februari 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER