Boekenarchief H

Gail Honeyman

hspace="15"Ik ben Eleanor Oliphant (en met mij gaat het goed)
Gail Honeyman


Hoewel de dertigjarige Eleanor Oliphant al negen jaar als financieel medewerker bij hetzelfde bedrijf werkt, heeft ze nauwelijks contact met haar collega’s. Zonder hun stemmen te dempen roddelen ze over haar. Mensen mijden haar. Niet alleen vanwege het enorme litteken op haar gezicht maar ook omdat ze haar raar vinden. Eleanor heeft geaccepteerd dat andere mensen haar “getikt” noemen maar zelf vindt ze dat het goed met haar gaat. Ze heeft een keurige opvoeding genoten en weet hoe het hoort. Dat anderen zich vrijwillig als een stel barbaren gedragen, vindt ze onbegrijpelijk. Eleanor begrijpt de wereld niet en de wereld begrijpt Eleanor niet.


Al jarenlang lijkt elke week van Eleanors leven precies op de week daardoor. Op haar werk komt en gaat ze op een vast tijdstip en in haar lunchpauzes maakt ze kruiswoordpuzzels. De avonden en weekenden brengt ze door in haar ongezellige appartement, waar ze boeken leest of televisiekijkt. Op vrijdagavond koopt ze steevast een pizza, een fles chianti en twee flessen wodka. Daarna drinkt ze, het hele weekend door, tot het maandag is en ze weer naar haar werk kan. Er is geen eenzamer bestaan dan dat van Eleanor maar zelf houdt ze stug vol dat het prima met haar gaat. Ze heeft immers een baan, een dak boven haar hoofd, kleding en voedsel. Wat wil een mens nog meer?


Toch is er een verandering op komst. Eleanor heeft de man van haar leven ontmoet. Dat hij daar zelf nog niet van op de hoogte is, vormt slechts een klein obstakel. Toen Eleanors oog tijdens het optreden van een plaatselijke band op de leadzanger viel, wist ze meteen dat het slechts een kwestie van tijd zou zijn voor ze een paar zouden vormen. Wel moet ze zich goed voorbereiden op hun volgende ontmoeting. Eleanor begint met een bezoekje aan een schoonheidssalon om haar bikinilijn te laten harsen. Helaas laat de communicatie ernstig te wensen over…


Op kantoor gaat ook niet alles naar wens. Haar computer is kapot en Raymond, de nieuwe IT-medewerker, neemt zijn telefoon maar niet op. Eleanor ergert zich groen en geel aan zijn zogenaamd grappige voicemail. Precies op het moment dat ze hem wil gaan zoeken, sloft een slonzig geklede man met een terugwijkende haargrens en een buikje op haar bureau af.  Hij lijkt in niets op haar knappe leadzanger. Terwijl hij Eleanors computer repareert valt hij haar lastig met allerlei kletspraatjes. Gelukkig weet ze hem zo snel mogelijk af te poeieren. Wat haar betreft hoeven ze elkaar nooit meer tegen het lijf te lopen. Het lot beschikt echter anders. Een paar dagen later verlaten ze gelijktijdig het kantoor en loopt Raymond tot Eleanors schrik een eindje met haar op. Alsof dat nog niet erg genoeg is, steekt hij ook nog een sigaret op. Eleanor voelt zich verplicht hem op de gevaren van zijn smerige gewoonte te wijzen.


Terwijl Eleanor haar uiterste best doet van Raymond af te komen, valt even verderop een oude man op de grond. Eleanor denkt dat het om een dronkenlap gaat en wil minachtend haar weg vervolgen maar daar steekt Raymond een stokje voor. Het gaat om iemand die onwel is geworden en zij moeten hem helpen. En zo gebeurt het dat Raymond de onbekende naar het ziekenhuis vergezelt, terwijl Eleanor met de boodschappen van de zieke achterblijft. Er zit niets anders op dan de tassen met levensmiddelen naar het ziekenhuis te brengen. Tot haar verbazing wordt ze uiterst hartelijk ontvangen. Er is een verandering in gang gezet. Een verandering die Eleanor uit haar veilige schulp doet kruipen.


Ik ben Eleanor Oliphant is een ronduit fantastisch boek over een contactgestoorde vrouw die met een reden is wie ze is. Gail Honeyman heeft een debuutroman met een voortreffelijke mix van humor en verdriet geschapen. Waarom denkt Eleanor het zonder liefde en vriendschap te kunnen stellen en hoe is ze aan haar littekens gekomen? Ik moest regelmatig lachen om Eleanors onbeholpen opmerkingen maar toen een doodnormale aanraking haar met geluk vervulde, schoot ik vol.


Ik ben Eleanor Oliphant is een verhaal over intense eenzaamheid. Pas wanneer Eleanor mensen in haar leven durft toe te laten, beseft ze hoe alleen ze het grootste deel van haar leven is geweest. Met mensen omgaan betekent echter ook emoties toelaten en die had Eleanor met een reden zorgvuldig afgeschermd. Ze moet een lange weg bewandelen om de gruwelijkheden uit haar verleden voorgoed achter zich te laten. Gelukkig staat ze er niet langer alleen voor!


ISBN 9789023465379 | paperback | 400 pagina's | Uitgeverij Cargo | juni 2017
Vertaald door Hien Montijn

© Annemarie, 18 augustus 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER