Boekenarchief H

Thea Halo

Verloren naam


Een vrouw op zoek naar haar verleden in Turkije.

Achterflap:
Het verbazingwekkende verhaal van een moedige vrouw die zich aan haar lot wist te ontworstelen. In het voorjaar van 1920 verandert het leven van het tienjarige meisje Themia voorgoed. Generaal Kemal Ataturk besluit dat de Pontische Grieken, het volk waartoe zij behoort en dat al duizenden jaren in Klein-Azië (Turkije) woont, moeten verdwijnen. Hierop volgt een lange mars dwars door het land, die Themia als enige van haar familie overleeft. Ze wordt achtergelaten bij een vrouw die haar behandelt als slaaf en haar alles ontneemt, zelfs haar naam.

---


Verloren naam is het zeer indrukwekkende levensverhaal van een vrouw die werd getekend door een van de zwartste bladzijden uit de Turkse geschiedenis, maar die op eigen kracht een nieuw leven voor zichzelf en haar kinderen heeft opgebouwd.
Een heel indrukwekkend verhaal. Zeker wanneer je weet dat het een waargebeurd verhaal is! Het verhaal wordt afgewisseld met feiten uit de algehele geschiedenis uit die tijd.
Als je ziet hoeveel de politiek laat afhangen van economische belangen en die dan boven de menselijke laat prefereren, dan word ik doodziek. Ertegenover stonden toen niet alleen 1,5 miljoen dode Armeniërs, zoals die op dit moment in het nieuws worden gebracht, maar ook 1,5 miljoen Grieken, Koerden, Assyriërs.


Niet alleen Turkije, maar ook Amerika en West-Europa hebben op het juiste moment de andere kant op gekeken, hebben alles geweten en niet ingegrepen en zelfs de geschiedenis verdraaid en de feiten in de doofpot gedaan.
Een goede les voor ons. We moeten kritischer naar het nieuws kijken, het is niet altijd zoals je het krijgt voorgeschoteld.


ISBN: 9069745321 | Paperback | 400 pagina's | Uitgeverij Arena | 26 september 2003
Vertaald door Bert Meelker

© Tresoula, november 2006

Reageren? Klik hier!