Boekenarchief H

Wim Hornman

De glazen villa
Wim Hornman


Voor in het boek staat dat eventuele gelijkenissen en schijnbare overeenkomsten met werkelijke personen of gebeurtenissen niet in de bedoeling liggen. Toch wordt in de stad Tilburg algemeen aangenomen dat hier het verhaal verteld wordt van de Tilburgse textielindustrie.


Dit boek begint in 1934. In de jaren 30 was er een economische crisis waar ook de textielfabrikanten mee te maken kregen. Daaronder de fictieve familie van Galen, die door deze kwestie verdeeld raakt. Aan de ene kant staan vader Jan, zoon Frans, nog studerend, en dochter Joke, die verpleegster is. Zij willen zich inzetten voor de arbeiders die het helemaal niet goed hebben. De matriarch van het gezin, Tineke, is met haar zoon Henk en dochter Ria van mening dat zij er niets aan kunnen doen dat zij geld hebben, en die arbeiders, die redden zich wel. Er is nu eenmaal klassenverschil, en het is niet goed dat te veranderen. Henk van Galen is op dat gebied nog hardvochtiger dan zijn moeder. Als hij Lamers ontslaat ontstaan er grote problemen.
Maar het gaat toch al niet goed met de fabriek. De lonen moeten omlaag. Als dat aangekondigd wordt, ontstaat er een staking. Het is de tijd van de communisten, die de arbeiders opzwepen, niet beseffend dat ze eigenlijk de fabrikanten in de kaart spelen. Want in de tijd dat de arbeiders staken en honger lijden, kunnen zij de machines moderniseren. Helaas voor de arbeiders betekent dat er nog meer banen verloren gaan. Tegen de achtergrond van deze roerige tijden speelt ook een crisis in het gezin van Galen.
Jan was ooit bevriend met Lamers, de nu ontslagen arbeider, maar als hij er nu van op de hoogte zou zijn dat zijn dochter op haar beurt bevriend is met Lamers' dochter, dan zou hij dat toch afgekeurd hebben. Hem staat een schok te wachten: zoon Frans wordt verliefd op dat meisje, Irene. En Frans is vastbesloten om het meisje het hof te maken, en met haar te trouwen. 


Zal ik de andere delen ook gaan lezen? Het gegeven is natuurlijk best interessant, en ook is het allemaal fictief, er komen wel plaatsen in het boek voor die ik herken. Dat maakt het wel grappig. Maar de stijl is helaas echt die van een streekromannetje, een stadsromannetje in dit geval. Het is erg simpel geschreven, met wat oubollige dialogen.


ISBN 9789067140027  paperback 252  Amsterdam Impuls 1982
Deel een van een zesdelige serie : ' het geslacht van Galen'

© Marjo, februari 2010

Lees de reacties op het forum en of reageer, klik HIER