Boekenarchief H

Bergljot Hobaek Haff

http://www.noordseliteratuur.nl/auteur/hobaek

 

Sigbrits brandstapel


In het begin van de 16e eeuw bepalen twee Nederlandse vrouwen het lot van Christian II, de koning van het Deens-Noors-Zweedse rijk. De een is zijn minnares Dyveke, die hij trouw blijft ondanks alle tegenwerking van de kerk en de edelen. De ander is Sigbrit, Dyvekes moeder. Sigbrit heeft een belangrijke rol als de naaste adviseur van de verlichte koning Christian en wordt later zelfs minister van Financiën. Als haar dochter echter onder verdachte omstandigheiden overlijdt, wordt Sigbrit beschuldigd van hekserij. Zij verlaat samen met koning Christian het land, waarna zij voorgoed in vergetelheid raakt.
Bergljot Hobaek Haff heeft met Sigbrits brandstapel een indrukwekkend monument geschapen voor de historische figuur Sigbrit Willums, een intelligente vrouw en geslepen politica die uiteindelijk ten onder gaat aan de kwellende vraag naar haar schuld.


Het boek is geschreven in een niet onprettige dagboekstijl. Sigbrit blikt terug op haar leven vanuit haar dodencel en met het vooruitzicht van een heksenproces. Daar doet ze vrij nuchter over (al ziet ze er natuurlijk niet naar uit), het lijkt haar ook een soort bevrijding als er een einde aan komt aan het jarenlange vluchten en onderduiken. Knap aan het boek is dat zij echt als mens tot leven komt, het dagboekidee is heel geloofwaardig. Jammer genoeg gaat het wel ten koste van de stijl, Sigbrits brandstapel blinkt niet uit in mooie volzinnen. Ook zijn alle andere personages figuranten in haar verhaal geworden. Wel biedt het een interessante blik op het leven van een zelfstandige vrouw in de 16e eeuw die zich niet laat weerhouden haar eigen koers te varen.


Bergljot Hobaek Haff werd in 1925 in Noorwegen geboren. Ze debuteerde in 1956 met de roman Raset (De lawine). Geleidelijk aan ontwikkelde ze zich tot een schrijfster van formaat, die in haar eigen land dikwijls met Knut Hamsun wordt vergeleken. Net als bij Hamsun laat ze in haar boeken bij voorkeur een onbetrouwbare verteller optreden, en kenmerken haar romanpersonages zich door onberekenbaar en grillig gedrag.


255 pagina's Bindwijze: Ingenaaid ISBN: 90-290-7041-2 Amsterdam, 2002 Uitgeverij: J.M. Meulenhoff Originele titel: Sigbrits bålferd, Vertaling: Lucy Pijttersen

© Desiree, augustus 2006

Reageren? Klik hier!