Boekenarchief H

Elizabeth Hay

Nachtradio

 

Zomer 1957
Harry werkt op een radiostation in Yellowknife, een plaatsje gelegen in het hoge noorden van Canada. Ooit is hij daar als radioman begonnen en is er, na een mislukte carrière als televisiepresentator, weer naar teruggekeerd. Momenteel is hij vervangend leidinggevende, wetende dat hij nooit zelf de leidinggevende zal worden.
Het station wordt bemand door een klein groepje mensen die elk hun eigen taken of radioprogramma hebben. Eleanoor is de wijze vrouw die alles en iedereen bij elkaar houdt door haar inzichten en rustige handelen.
Dido Paris is de nieuwkomer, geboren in Nederland, en zij wordt door iedereen bewonderd. Haar stem is prachtig, haar uiterlijk is dusdanig dat zowel man als vrouw door haar gefascineerd raakt. Zij laat zich door niemand van de wijs brengen. Iedereen richt zich naar Dido. Harry valt eerst op haar stem, later wordt hij hopeloos verliefd op haar, een verliefdheid die niet beantwoord wordt.
Gwen komt die zomer het radiostation binnenstappen met het verzoek daar te mogen werken. Zij is het tegengestelde van Dido. Verlegen, schuw bijna, klein en iel van gestalte. Haar stem is niet echt geschikt voor de radio. Gwens droom is hoorspelen maken. Harry herkent zichzelf in haar, ze wordt aangenomen.
Zowel Gwen als Harry zijn echte lezers, zij herkennen citaten en genieten ervan met elkaar daarover te praten. Hun favoriete verhalen zijn die van de legendarische avonturier John Hornby.
Gwen, Harry, Eleanoor en Ralph (ook een boekenman) besluiten de laatste - fatale - kanotocht van Hornby, de tocht over de zeven meren, zelf ook te ondernemen. Deze tocht blijkt anders te verlopen dan verwacht omdat, hoewel in Yellowknife de zomer volop losgebarsten is, blijkt dat in het noorderlijke gebied de winter nog niet over is. Ze moeten ijs en snerpende wind zien te trotseren. Deze reis verandert alle vier voorgoed.
Naast het wel en wee op het radiostation volgen we de plannen om een gaspijpleiding door het gebied aan te leggen. Deze leiding zal de inheemse bevolking niet ten goede komen. Er zijn veel hoorzittingen en de radio en de krant volgen alles op de voet. Hierdoor komen we, naast de reis, eveneens meer over het uitgestrekte gebied te weten en de gewoontes van de originele bevolking van Canada.

 

Elizabeth Hay heeft zowel de personages, als het leven, als de noordelijke streek van Canada schitterend weergegeven. De diverse karakters zijn mooi uitgediept. Het is alsof je de mensen van het station persoonlijk gekend hebt. De reis is onvergetelijk. De natuur, de uitgestrektheid van het gebied, de ijsvlakten... alles is enorm beeldend weergegeven.
Door de verschillende thema's blijft het verhaal boeien. Zeer zeker het lezen waard.

 

ISBN 9789089530059 Paperback 317 pagina's | Ailantus | oktober 2008 Oorspronkelijke titel: 'Late Nights on Air' vertaling Nina van Rossum

© Dettie, december 2008

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER