Boekenarchief H

Iris Houx

http://www.irishoux.nl

 

altScoop!
Iris Houx


Esmée Evers, 25 jaar oud, verhuist naar de grote stad, waar ze een baan krijgt bij een roddeltijdschrift. Nu is ze daar ‘slechts’ redactieassistente, maar dat vertelt ze haar vriendinnen Do, Mei-Lan en Jasmijn niet. Hen heeft ze leren kennen tijdens haar opleiding. Het zijn nogal mondaine meiden, die hun uiterlijk erg belangrijk vinden, net als hun carrière. Esmée heeft geen rijke ouders, die haar opleiding betalen. En dus ook geen superfunctie met even super salaris. Daarom heeft ze haar eigen baan maar een beetje aangedikt.


Ze schrikt zich wezenloos als Jasmijn vertelt dat zij ook redactiechef is geworden! Bij hetzelfde roddelblad! Esmée probeert zich er uit te redden, maar de waarheid vertellen durft ze niet. De drie vriendinnen lachen haar altijd al zo makkelijk uit, omdat zij, Esmée dorps is in hun ogen. Ze draagt altijd precies de verkeerde kleren, onder andere nepjurkjes en tasjes. Het is ook zo: zij komt uit het kleinste dorp in Brabant, Avier. Maar ze heeft in datzelfde dorp wel een hele goede vriendin, Andrea, die haar begrijpt en dubbel en dwars steunt.


‘Jasmijn wordt je bazin! Je eigen vriendin wordt je bazin!’
Het is de bittere waarheid en Andrea kan er ook niets aan doen, maar haar geschoktheid wrijft alleen maar meer zout in mijn wond. Ik word Jasmijns assistente. Haar hulpje, haar slaafje.’

Andrea weet wel iets om haar gedachten een beetje af te leiden, ze moet morgen maar met haar mee. Vreselijk: Andrea blijkt zichzelf en Esmée aangemeld te hebben als vrijwilliger voor het dorpscomité. Kon het nog erger: een van de andere vrijwilligers is Rik, die ene jongen waar zij op school al smoorverliefd op was, en die haar ten overstaan van iedereen op een schoolfeest een blauwtje heeft laten lopen. Tja, tegen die tijd weten we al wel dat Esmée onzeker is en moeilijk nee kan zeggen. Ze is zo goedgelovig dat mensen gerust over haar heen lopen.


Als je dan ook nog weet dat het in haar relatie met Hugo precies zo gaat - wat de lezer allang in de gaten heeft, ziet Esmée absoluut niet -  dan weet je hoe het verhaal af gaat lopen. Dat zeg ik verkeerd: je weet wel wat de eindsituatie zal zijn, wie met wie en zo, maar de weg daarheen is nog een raadsel. Want hoe gaat deze jongedame het aanpakken op haar werk? Ze durft niet te vertellen hoe het werkelijk zit met haar baan, en Jasmijn profiteert nu al van haar deskundigheid, door zich te verstoppen achter haar ‘nieuwigheid’.


Jasmijn werkt zich in de nesten, en Esmée lost het op. Er is ook iets gaande bij het roddelblad, iets met scoops die een ander blad steeds eerder heeft dan hun eigen redactie. Terwijl Hugo een time-out vraagt en de organisatie in Avier in volle gang is, en Esmée dus noodgedwongen veel contact heeft met Rik, wordt besloten dat zij mee gaat met Jasmijn om in Parijs een soapsterretje te interviewen. En daar in Parijs wordt het een puinhoop, en is het opnieuw Esmée, die alles op moet lossen. Er staat een heleboel op het spel: haar relatie, haar baan, haar vriendinnen. Maar vooral : het geloof in zichzelf.

Iris Houx heeft vast enkele personen uit de werkelijkheid voor ogen gehad, maar het verhaal is natuurlijk fictief. Alleen de haat en nijd onderling, de jaloezie en het ellebogenwerk, dat is vast echt, zoals die man op het werk die haar naam maar niet kan onthouden ook erg reëel overkomt. En natuurlijk die twee showbizmannen, Jack en Timo! 
Het karakter van Esmée is ook realistisch: een onzeker dorpsmeisje dat haar weg moet zien te vinden in de grote boze wereld, maar eigenlijk vooral volwassen moet worden.

‘Een onweerstaanbare grappige roman over liefde en zelfvertrouwen’ staat op de omslag, onder de titel. Onweerstaanbaar is het verhaal zeker! En grappig ook. Met deze Nederlandse Bridget Jones is het smullen geblazen.


Iris Houx
is geboren en getogen in Noord-Brabant. In 2010 begon ze met het schrijven van korte verhalen en columns. Ze publiceerde o.a. in Dagblad Metro, TPO Magazine, Viva en Esta en won diverse schrijfwedstrijden. Sinds 2013 is ze vaste columniste van Chicklit.nl, waar ze met haar humor en eigen stijl een grote groep vaste lezers aan zich weet te binden. Scoop! is haar debuutroman.


ISBN 9789044349689 | Paperback | 448 pagina's | House of the Books | juni 2016

© Marjo, 27 februari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER