Boekenarchief H

Lien van Horen

https://lienvanhoren.nl

 

Fluistering
Lien van Horen


Een boek met twee hoofdpersonages. De een, Maria, leeft rond 1500, de ander, Anna, in de huidige tijd (2014).


Het verhaal begint met Anna, kunsthistorica, die meedoet aan een belangrijk muziekconcours in Italië omdat ze prachtig op de accordeon kan spelen. We lezen 'Fluisterende stilte is haar specialiteit', maar net op dát moment, als de stilte fluisterend moet zijn, niest Bruno, een van de juryleden. 'Geen besmuikte nies  of ingehouden, maar een uit volle borst.' Heel even is Anna uit haar doen en natuurlijk merken de overige juryleden én het publiek dat. Haar score is er ook naar. 'Een professioneel musicus laat zich niet afleiden.' Anna besluit gelijk af te reizen naar Urbino waar ze stage gaat lopen. Niet om haar accordeonspel te verbeteren maar wel om het vak boekbinden onder de knie te krijgen.


Ze neemt haar intrek bij Constanza Lipi, een markante vrouw, die het grote muzikale talent in bepaalde mensen ziet. Deze worden door Comstanza uitgenodigd om een tijdje bij haar te komen wonen. Zij begeleidt deze mensen dan, zodat ze verder kunnen komen. Ook gaf ze workshops maar dat lukt gezien haar leeftijd niet meer. Voor de aanstaande zangworkshop heeft ze iemand ingehuurd en wel Bruno!
In huis, vooral aan tafel tijdens het diner, is de spanning tussen Bruno en Anna bijna voelbaar, maar Dedrick, een uitmuntend drummer, die erg op zichzelf is maar wel heel directe vragen stelt, maakt de sfeer wat losser.

En dan belanden we ineens in de tijd van Maria, zij observeert de vrouw die naar haar kijkt, die vrouw is Anna. Maria is degene die op het schilderij La Muta (de doofstomme) van Rafael is weergegeven. Vervolgens ontstaat er doorheen het boek een vorm van contact tussen de twee bijzondere vrouwen. Anna vindt haar rustpunt bij La Muta en Maria weet dat Anna voor haar belangrijk is.


We lezen de geschiedenis van beide dames, die in wezen veel overeenkomsten heeft, terwijl de tijd waarin zij leefden toch heel anders was. Het blijkt dat Anna, net als La Muta, een groot verdriet meedraagt die eruit moet. Bruno herinnert haar aan die pijn maar Dedrick is uit ander hout gesneden. Hij confronteert Anna met haar gedrag en zij heeft het daar moeilijk mee.


Het verhaal geeft de worsteling weer van twee vrouwen die hun innerlijke strijd niet kunnen vertellen. Anna uit haar gevoelens steeds via de accordeon, niet via praten. In La Muta herkent zij zichzelf en La Muta verstaat en begrijpt haar. De schrijfster heeft haarfijn aangevoeld en in mooie taal weergeven wat deze vrouwen beroerd. De verweving met elkaar is apart en knap in elkaar gezet. De innerlijke reis van de beiden heeft ze prachtig en zonder vals sentiment beschreven. Kortom, een zeer indrukwekkend boek.


ISBN 9789493059047 | Paperback | 143 pagina's | Uitgeverij Palmslag | februari 2019

© Dettie, 2 april 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER