Boekenarchief H

W.F. Hermans

http://www.wfhermans.net

 
Au pair


Paulina, een 19-jarig meisje uit Vlissingen gaat Frans studeren in Parijs. Haar ouders hadden liever gehad dat ze in Amsterdam bleef, maar als zij het studentenleven daar een keer gezien heeft hoeft ze niet meer. Dus ze trekt naar Parijs, waar ze om in haar levensonderhoud te voorzien gaat werken als au pair. Het eerste adres is geen succes. Al na een dag vertrekt ze er. In het park komt ze een man tegen die haar vertelt dat haar kansen zullen keren. En haar tweede adres lijkt een droom: ze hoeft er niet te werken, en krijgt alles wat haar hartje begeert en nog meer. Haar werkgever is de gepensioneerde generaal De Lune, die alleen maar van haar verlangt dat ze naar zijn verhalen luistert: over de schilder Guys, die net als zij afkomstig is uit Vlissingen. En over het dilemma wat hem al jaren dwars zit.


Paulina dacht dat ze door het bemiddelingsbureau naar de generaal was gestuurd vanwege haar woonplaats, maar misschien is het wel omdat ze 1.92 lang is? Want de inwonende zoon zoekt een vrouw voor zijn uitzonderlijke lange zoon Edouard. Ze maakt kennis met hem, maar verneemt dan ook dat er een heel andere reden is waarom ze als au pair aangenomen is: ze moet een koffer naar Luxemburg brengen.
Eenmaal daar blijkt er toch een vies spelletje met haar gespeeld te zijn, en als ze teruggaat naar Parijs en de generaal blijkt gestorven te zijn, zoekt ze eigen woonruimte en probeert haar avonturen te vergeten.


Hermans heeft zichzelf in het boek geschreven: hij is de man in het park, en de man die op het eind van het boek tegen Pauline zegt dat Flaubert zijn heldin Madame Bovary had kunnen redden als hij zelf het boek ingestapt zou zijn. Maar Pauline werpt tegen dat als Flaubert zijn heldin had willen redden hij wel een ander soort boek geschreven zou hebben. Met andere woorden: de schrijver is niet almachtig over zijn eigen creaties.
Als Hermans dit thema wat meer had uitgewerkt in plaats van zijn tirades over make-up had ik het boek misschien interessanter gevonden. Het leest vlot weg, nog steeds (de eerste druk is van 1989), maar er wordt ook nogal gezeurd: over die lengte, en over het "kleine Holland".


Uitvoering: Paperback, 448 bladzijden ISBN: 90 234 1221 4 Uitgeverij: De Bezige Bij

© Marjo, februari 2006

Reageren? Klik hier!