Boekenarchief H

Monique Hendriks

Over nevels en geesten...
Monique Hendriks


Zoals de titel aangeeft gaat het boek over nevels en geesten. Niet echt een aantrekkelijke titel, maar het is wel meteen duidelijk dat het verhaal hier ondergeschikt is aan wat de schrijfster wil vertellen. Het hoofdonderwerp moet de lezer vertellen dat er meer is tussen hemel en aarde. Spiritualiteit is een onontkoombaar onderdeel van het dagelijkse leven.  Zo ook voor Tina, hoofdpersoon van het boek. Zij is een ectoplasmamedium. Dat houdt in dat geesten zich via haar letterlijk kunnen manifesteren;


'Ectoplasma is materiaal waaruit geesten zichtbare lichamen kunnen aannemen. Het wordt aan mediums onttrokken en bezield met leven. Als het aangeraakt wordt, vliegt het terug in het lichaam van het medium. Het voelt koud aan, straalt zwak wit licht uit en ruikt eigenaardig.'


Je kan je wel voorstellen dat Tina haar hele leven beschouwd werd als een vreemd iemand. Vrienden heeft ze niet. Alleen Paula en haar overleden oma bieden haar steun. Ze heeft er aan moeten wennen dat mensen haar gebruiken, misbruiken misschien, en haar dan verder links laten liggen.
Toch kan ze niet anders dan gehoor geven aan de geesten die haar hulp vragen. Ze kan niet om de verschijningen heen, die overigens niet altijd in ectoplasma te voorschijn komen.
Als ze Olivier, ziekenhuisarts, leert kennen, wiens vrouw al zo'n zeven jaar vermist is, wordt Tina gevolgd door een geest, en ze vertelt hem dat ze misschien kan helpen haar terug te vinden. Olivier grijpt deze kans aan, hij is al verdacht van moord in de cel beland, en is nu als indirect gevolg ook nog zijn baan kwijt. 


Het verhaal blijkt niet zo simpel, en het had een suspense thriller kunnen worden, maar Monique Hendriks vliegt met grote stappen door de plot heen, die duidelijk bijzaak is. Dat is niet eens zo erg, want het verhaal zit goed in elkaar, waardoor je geboeid blijft lezen. Misschien verhoogt het zelfs de spanning, dat je bepaalde stukjes verhaal mist.  Maar dat het moeilijk is om goede dialogen te schrijven, is wel duidelijk.
Ze doen nogal eens gekunsteld aan. Ook krijsen de dames nogal vaak.   En om een hond nou iets toe te schijven als een 'behaard voorhoofd dat net zo gestroomlijnd was als het nieuwe model van een Citroën', nou ja... Maar over het algemeen boeit het verhaal genoeg om door te willen lezen, en blijft de schrijfster ook in het 'aanprijzen' van het paranormale realistisch.
Een twijfelende hoofdpersoon is daar goed gekozen. 
Een plezier om te lezen.


ISBN 978 94 90720 01 8 Paperback 198 pagina's  Greendycke Publishing 2010

Marjo, mei 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER