Boekenarchief H

Andrew Michael Hurley

altDe Loney
Andrew Michael Hurley


‘De dingen waren nooit zo erg als ze leken.’ Dat is een gedachte die de ik-verteller in zijn achterhoofd moet houden als hij ons het verhaal vertelt over zijn jeugd. Het hoofdverhaal speelt zich af aan de kust van Lancashire, in de Loney:


‘De Loney was een gevaarlijke plek. Een wild en nutteloos stuk van de Engelse kustlijn. De dode monding van een baai die twee keer per dag vol- en leegliep en van Coldbarrow – een troosteloos uitsteeksel anderhalve kilometer van de kust – een eiland maakte. De getijden konden sneller invallen dan een paard kon rennen en elk jaar verdronken er een paar mensen.’


Met Pasen was de Loney het bedevaartsoord waar vooral de moeder van de verteller naar toe wilde. In haar gezelschap bevond zich het hele gezin Smith, pater Wilfred en diens broer en schoonzus. Een week van penitentie en gebed, die vooral gericht was op de genezing van Hanny, zoals de verteller zijn vier jaar oudere broer Andrew noemt. Hanny praat niet, en is wat simpel. Zijn broer begrijpt hem, kan eigenlijk als enige van het gezin met hem omgaan, en werpt zich ook op als zijn beschermer. Maar tegen hun moeder kan hij niet op. Hun moeder is vastbesloten, op het drammerige af: ooit zal hun boetedoening helpen.


Het verhaal speelt zich af in de jaren zeventig. In 1976 is pater Wilfred overleden. Hij was ‘anders’ die laatste maanden van zijn leven, eigenlijk sinds de laatste keer dat hij mee was gegaan naar de Loney, maar hij wilde er niet over praten wat er aan de hand was. Sommigen dachten dat hij zijn geloof kwijt was.


Zijn opvolger is pater Bernard, een goedmoedige man, vrijer in doen en laten, de volslagen tegenpool van pater Wilfred. Moeder en pater Wilfred zaten op één lijn: strikt in het geloof, rigide in hun oordeel, en met een rotsvast vertrouwen in God. Met de nieuwe pater heeft mevrouw Smith duidelijk moeite, maar zijn goedmoedigheid speelt haar in de kaart. Hij gaat mee op bedevaart, en al denkt hij er duidelijk anders over, zolang de soms vreemde rituelen niemand schaden doet hij mee. Zijn huishoudster en haar verloofde zijn ook van de partij. En ondanks moeder laatdunkendheid ook Monro, de labrador van pater Bernard.
Het begint al voor hun aankomst in Moorings, het vakantiehuis, mis te gaan. Autopech. Gelukkig doemt er een busje waarvan de bestuurder hen weer op weg helpt.

De jongens zien de vakantie natuurlijk ook als een avontuur. Maar het avontuur dat hen te wachten staat is niet wat ze hadden verwacht. Aan de ene kant is er een devote sfeer, tenminste, die wil de moeder creëren, om de genezing van haar zoon te bewerkstelligen, maar anderzijds is er Clement, de huismeester, die niet zo blij lijkt met hun komst. En de mannen van het busje die verderop in een huis bivakkeren, met een meisje dat hoogzwanger is, willen ook niet dat de jongens in hun buurt komen. Het weer helpt niet mee, de sfeer wordt steeds grimmiger. Geheimzinniger ook.


De ik-verteller is de enige die ziet, en op zijn manier interpreteert wat hij waarneemt. Hij is nieuwsgierig en ondernemend, en probeert de problemen die zijn broer in zijn onschuld veroorzaakt uit de wereld te helpen.  Maar hij is ook nog maar een kind.


Het verhaal wordt in een terugblik verteld, jaren later, op een tijdstip dat de jongen dacht dat het het verleden kon vergeten. Maar er gebeurt iets in de Loney, waardoor alles weer opgerakeld wordt.


De Loney is een verbijsterend verhaal, waarvan je slechts langzaam beseft, omdat het niet expliciet beschreven wordt, dat het een horrorverhaal is. Aan de ene kant het strikte katholieke geloof en een omgeving waar men een erg vormelijke manier met elkaar omgaat, en aan de andere kant duistere praktijken, die doorwerken tot op het moment dat de man ons zijn verhaal vertelt. Maar het is vooral ook een verhaal over vertrouwen, over geloof, over de band tussen broers.


Het is het debuut van Andrew Michael Hurley, en het smaakt naar meer. Hij weet de sfeer uitstekend te treffen: de hypocrisie die schuil gaat achter uiterlijke schijn; de hechte broederband, en de dreiging van het onbekende.


ISBN 9789044629842 | Paperback | 320 pagina's | Uitgeverij Prometheus | november 2015
Vertaald uit het Engels door Bart Kramer

© Marjo, 15 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER