Boekenarchief H

Helen Humphreys

http://www.hhumphreys.com

 

altDe verloren tuin
Helen Humphreys


‘Wat is liefde anders dan complete herkenning?’


In 1941 beginnen de bombardementen op Londen. Gwen kan het niet aanzien hoe de stad waar ze van houdt, steeds meer lege plekken begint te vertonen. Als huizen beschermd moeten worden met zandzakken, als mensen hun ramen beplakken met stroken papier om in ieder geval een poging te hebben gedaan het glas heel te houden.


’Ik kan me niet neerleggen bij de veranderingen. Ik kan me niet blijven aanpassen aan de verwoesting van de stad. Londen staat in brand.’ (...) ’Ik weet niet hoe ik mezelf moet neerleggen bij zinloos, willekeurig doodgaan. Ik weet niet hoe ik deze brute verandering moet verwerken, of hoe ik deze omgeving opnieuw moet leren kennen die me ooit zo vertrouwd was en nu iedere dag anders is.’


Gwen heeft gestudeerd aan de Hogere Tuinbouwschool en heeft zich de afgelopen jaren beziggehouden met onderzoek naar kankervorming bij pastinaken. In de tussentijd werd haar moeder ziek, haar moeder met wie ze nooit zo’n goed contact had. Gwen wist dat zij zich iets anders had voorgesteld van het leven dan te moeten zorgen voor een kind dat niet eens op haar leek, die zo mooi was. Terwijl het Gwen begon te dagen dat haar onderzoek op niets uit zou lopen, overleed haar moeder. En nu de stad aangevallen werd, hield niets haar meer tegen. Ze meldt zich aan bij Women’s Land Army en wordt naar een landgoed in Devon gestuurd.


In het kader van de voedselvoorziening moet ze daar een groep jonge meisjes leiden. Aardappelen telen. Maar dat leiding geven gaat niet zo best, en is het geen zonde van de tuinen om er alleen maar groente en aardappelen te verbouwen? Als ze achter een schijnbaar ondoordringbare taxushaag een verborgen tuin ontdekt, besluit ze die in ieder geval te sparen.
Naarmate de tijd vordert lukt de samenwerking met de groep jonge meisjes steeds beter. Mede dank zij Jane, met wie ze een voorzichtige vriendschap opbouwt. En dankzij Raley, de commandant van de Canadese soldaten die in het grote huis zitten waar het landgoed bij hoort.
Gwen, die door haar achtergrond – de teleurgestelde moeder en het mislukt pastinakenonderzoek – een onzekere jonge vrouw is, wint langzaam weer wat zelfvertrtouwen terug door deze vriendschappen.


Intussen is er de tuin, die uit drie delen bestaat. Het fascineert haar: wie heeft deze drie tuinen aangelegd en ze een naam gegeven als Liefde, Verlangen en Geloof? 
Ze vindt een soort logboek, uit de eerste jaren van de Eerste Wereldoorlog. Er staan namen in, namen die voor het grootste gedeelte zijn doorgestreept. Was een van hen de tuinman van de verloren tuin?
Wat was het grote geheim? Haar ontdekkingen hebben niet alleen met de verloren tuinen te maken, ze ontdekt verborgen krachten in zichzelf.


Een prachtige psychologische roman over de liefde, waarin de schrijfster zich niet te buiten gaat aan beschrijvingen van passie, maar juist de diepere achtergronden probeert te verduidelijken met mooie beschrijvingen en rake observaties.


Helen Humphreys
woont in Ontario en publiceerde eerder vier dichtbundels en twee romans waarvoor ze vele prijzen ontving.


ISBN  9789026318832  |paperback |212 pagina's |Uitgeverij Ambo|oktober 2004
Vertaald uit het Engels door Lilian Schreuder

© Marjo, 11 april 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER