Boekenarchief H

Garth Risk Hallberg

http://garthriskhallberg.com

 

altStad in brand
Garth Risk Hallberg


Tweemaal werd New York getroffen door een stroomstoring. Terwijl de eerste van 1965 rustig en zelfs idyllisch verliep werd die van 1977 een ramp. Het begon om half negen 's avonds in één energiecentrale. Een uur later kwam daar een storing in een tweede centrale bovenop. Dat kon het systeem niet aan en de hele stad lag voor 25 uur plat. De brandweer reed af en aan in de armere gedeelten van de stad, waar op grote schaal brand werd gesticht. Ruiten en metalen rolluiken van winkels werden gesloopt, er werd geplunderd en gevochten. De ziekenhuizen hadden hun handen vol aan de verwondingen door messteken. Na afloop was er voor miljoenen dollars aan schade. Het is deze nacht waar de titel van het boek aan refereert. Het verhaal eindigt met deze stroomstroring.


We beginnen op de avond, dat het jaar 1976 plaats zal maken voor het nieuwe jaar. Er wordt iemand neergeschoten in Central Park. Het is een van de personages waar we al kennis mee hebben gemaakt: het zeventienjarige meisje Samantha. Mensen zien haar als een vrijgevochten jongedame, maar ze zit behoorlijk in de knoop met haar leven.  Charlie is verliefd op haar, bewondert haar, en doet dus alles voor haar. Als zij gecharmeerd is van een bepaalde band, dan is ook hij dol op hun muziek. Sam had hem verteld dat de punkband Ex Post Facto, die eigenlijk uit elkaar gevallen was, zou optreden met oudjaar. Bij dat optreden zal Charlie haar treffen. Een van de problemen die Sam heeft is de relatie met Keith, een oudere man. Die heeft daar eveneens problemen mee, want zijn vrouw Regan is er achter gekomen dat hij het meisje mee heeft genomen naar hun eigen huis. Regan is met hun twee kinderen vertrokken, en wil een scheiding.


Regan is gebrouilleerd met haar dementerende vader, hoofd van een vooraanstaande familie, en met haar oom die het bedrijf wil overnemen. William, haar broer, heeft omdat hij homoseksueel is, en samenwoont met een man, een zwarte nog wel, evenmin contact meer met zijn vader. De partner is leraar, en bij toeval geeft hij les aan de kinderen van Regan en Keith. William is ook de man die de punkband heeft opgericht, maar hij is er uit gestapt. Het verbaast hem als hij per toeval hoort van de hereniging. Zonder hem dus.
En natuurlijk is er de rechercheur die de schietpartij onderzoekt, Pulaski. En een journalist, en een vuurwerkfabrikant, en een drugsdealer, en nog meer.


In verschillende delen en hoofdstukken komen er nog meer personages voorbij, het zal zo’n duizend pagina’s duren voor het verhaal zijn einde vindt.
Er zijn terugblikken die moeten verklaren (en die volgens mij achterwege hadden kunnen blijven). Intermezzo’s worden ze genoemd.
Het vereist enig doorzettingsvermogen om dit traag verlopende verhaal uit te lezen.


Het is in feite een detectiveverhaal, maar eerlijk gezegd neemt de breedsprakigheid van de schrijver de spanning weg. Blijft over een verhaal over een wereldstad, een stad waar je alles vindt wat je wil en niet wil. En dat kan best boeiend zijn.


Garth Risk Hallberg (1978) groeide op in North Carolina en woont nu in New York met zijn gezin. Stad in brand is zijn debuutroman. Voor dit boek kreeg hij een voorschot van twee miljoen dollar, wat ongekend hoog is voor een debutant. Dit boek wordt in Amerika hét boek van 2015 genoemd.


ISBN  9789025446086| paperback| 1029 pagina's | Uitgeverij Atlas Contact | oktober 2015
Vertaald uit het Engels door Harm Damsma en Niek Miedema

© Marjo, 21 februari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER