Boekenarchief H

Kristin Hannah

http://kristinhannah.com

 

altDe nachtegaal
Kristin Hannah


Het is 1995, Oregon. Een oudere vrouw bereidt zich voor op een verhuizing. Ze is weduwe en onlangs hebben de artsen kanker geconstateerd. Haar zoon wil dat ze haar huis verkoopt en kleiner gaat wonen. Ze vindt alles best maar die ene oude koffer moet mee.  Er liggen dagboeken in, foto’s en prentbriefkaarten.
Nog even doet ze het deksel open, en denkt terug aan het verleden. Dat ene vergeelde stuk papier, een oude identiteitskaart op naam van Juliette Gervaise, raakt haar enorm. Ze twijfelt: zal ze naar Parijs gaan? Zal ze gehoor geven aan de uitnodiging die haar zojuist bereikte?


Het verhaal dat volgt speelt in 1939, de oorlog bedreigt ook Frankrijk. In Carriveau, een dorp in de Loire-vallei woont Vianne Mauriac, met haar echtgenoot Antoine en dochter Sophie. Als het leger mobiliseert, moet ook Antoine vertrekken.  Elders in Frankrijk bevindt Isabelle Rossignol, de tien jaar jongere zus van Vianne, zich in een internaat. Na hun moeders dood heeft hun vader de meisjes achtergelaten bij een vreemde. Een echte vader was hij niet, kon hij niet zijn. De zussen waren op elkaar aangewezen.


Het overkomt Isabelle een tweede keer: ook haar zus stuurt haar weg, in een periode dat ze helemaal overstuur is na een miskraam. Internaat na internaat volgt voor Isabelle. Zij is een rebelse meid, ze heeft helemaal geen zin om te leren hoe je een sinaasappel moet eten met vork en mes, of om te weten welke plaatsindeling ze aan tafel moet hanteren. Nu ze aan het begin van de oorlog opnieuw weggestuurd wordt, gaat ze naar Parijs. Naar haar vader die ook nu niet op haar zit te wachten.

Daar in Parijs ziet Isabelle de Duitsers de stad binnentrekken. Het volk vlucht, en ook Isabelle wordt weggestuurd. Ze moet naar haar zus. Maar hun relatie is niet zo best meer sinds de eerste miskraam van Vianne en ze ziet Isabelle graag vertrekken. Als ze had geweten waar haar zus bij betrokken raakt, had ze misschien anders gereageerd. Isabelle gaat bij het verzet. ‘Nachtegaal’ wordt haar bijnaam, de Duitse bezetters jagen op haar maar weten niet wie die persoon is die Engelse en Amerikaanse vliegeniers helpt bij de terugkeer naar Engeland.


Vianne intussen krijgt inwoning van een Duitse officier, een goede Duitser, maar hij moet zich wel aan de regels houden, en Viannes buurvrouw is joods. Haar helpen levert gevaar op voor eigen leven en dat van haar dochter. Wat moet ze doen?
Intussen volgt koude winter op koude winter, de honger slaat toe. Duitsers komen niets tekort en collaborateurs ook niet, maar de Fransen lijden onder het gebrek aan voedsel, het ontbreken van brandstof en de terreur van de bezetter.


Twee moedige vrouwen die voor bijna onmogelijke keuzes komen te staan. De een redden kan de dood van de ander betekenen. Het vertelt het verhaal van de tweede wereldoorlog in Frankrijk: met onder meer de jodenvervolging en het Vélodrome d’hiver; de splitsing van het bezette deel en het vrije Frankrijk, de bombardementen en het verzet.


Tegen deze achtergrond beschrijft Kristin Hannah een meeslepend verhaal over de band tussen zussen, over de liefde, en over wat oorlog met een mens doet. Het is duidelijk te merken dat de schrijfster Amerikaans is: bij het lezen van dit boek houd je het nog wel droog, maar of dat ook lukt bij de verfilming die straks volgt? Als je houdt van drama, van spanning, en een geheim - want wie van de zussen is de oudere vrouw die haar verhuizing voorbereidt - dan zit je met dit boek helemaal goed.


ISBN 9789022573808 | Paperback | 528 pagina's| Uitgeverij Boekerij | januari 2015
Vertaald uit het Engels door Corrie van den Berg en Danielle Stensen

© Marjo, 8 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER