Boekenarchief H

Kevin Jared Hosein

Hongerige geesten
Kevin Jared Hosein


Hongerige geesten
. Een verhaal dat je beklemt. In een aankondiging van dit boek staat dat auteur Hosein een magnifiek, verontrustend en glinsterend  doek heeft gesponnen. Vooral het verontrustende voert voor mij de boventoon in dit verhaal:


‘Wat moet je hier, Hans?’ Dolly maakte haar aanwezigheid kenbaar door het erf op te lopen.
Hans keek haar aan. ‘Luister even naar me…’
‘Je bent een slang,’ zei Rookmin met rook in haar mond. ‘Een slang in het gras.’ Ze gooide haar sigaret op de grond en drukte hem uit met haar blote hiel.
‘Laat me met rust, mens,’ mompelde Hans. ‘Krishna!’
Rookmin ging vlak voor hem staan. ‘Jij laat die jongen met rust. En Shweta ook.’
‘Je hebt me nooit gemogen, opoe.’
‘Ik mag je nu nog minder.’
Hij keek haar recht aan. ‘Nou hou je je mond dicht.’
Ze keek even strak terug. ‘Je bent bezeten door demonen. Je bent een nul! Een slappeling! Precies je vader!’
Hans greep de oude dame bij de arm en zwenkte haar tegen de klok in om haar as. Ze rukte haar arm los en viel op de grond met een zware bons die gepaard ging met intens gekraak. Haar gezicht vertrok, elke rimpel werd zichtbaar. Met een hand op haar schouder lag ze op de grond te kronkelen.


Geheimen, verdriet, armoede, geweld, vetes, bijgeloof, passie en verwoesting zijn woorden die allemaal van toepassing zijn op Hongerige geesten.

Hoofdpersoon Hansraj Saroop heeft het niet breed en probeert door hard te werken op het landgoed van het echtpaar Changoor het leven in armoede iets dragelijker te maken voor zijn vrouw Shweta en voor zijn zoon Krishna. Als zijn baas Dalton er om onduidelijke redenen voor langere tijd niet is en er allerlei nare dingen gebeuren op het landgoed, vraagt Daltons vrouw Marlee aan Hansraj om als nachtwaker te komen werken. Het salaris dat hij daarvoor zal krijgen, is heel aantrekkelijk. Marlee is echter nog veel aantrekkelijker. Zijn keuze heeft verstrekkende gevolgen.


Knap hoe Hosein de troosteloze toestand van de arme bevolking in Trinidad weet te schetsen, maar ook de eenzaamheid van hen die in weelde leven.


ISBN 978 90 239 6188 8| NUR 302 | Paperback | 384 pagina’s | Uitgeverij Mozaïek | januari 2024
Hongerige geesten is vertaald door Gitte Postel.

© Els ten Voorde, 1 februari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER