Boekenarchief H

Sally Hepworth

https://www.sallyhepworthauthor.com

 

De schoonmoeder
Sally Hepworth


Als twee politieagenten aanbellen bij het jonge gezin Goodwin, is dat het begin van een verwarrende periode voor de familie. Ze komen vertellen dat Diana dood is.


Diana is al tien jaar de schoonmoeder van Lucy. Toen ze elkaar ontmoetten had Lucy nog het idee dat ze een soort moederfiguur zou worden – haar eigen moeder is al lang geleden overleden - maar het tegendeel is waar. Diana is een koele afstandelijke vrouw, met heel specifieke ideeën over hoe je leven moet. Ze ziet er altijd goedverzorgd uit, lijkt de perfecte vrouw. Maar voor Lucy is ze een teleurstelling, al geeft zij onmiddellijk toe dat oma heel goed overweg kan met haar drie kleinkinderen.
Al was de verstandhouding dus niet al te best, het is toch een schok. Diana dood! Hoe kan dat nu? Ze had dan wel borstkanker, maar daar ga je niet zomaar aan dood.


Dan blijkt dat ook binnen het politiekorps twijfel heerst over de doodsoorzaak. Ze denken eerst nog aan zelfmoord, omdat ze bepaalde spulletjes bij het stoffelijk overschot vinden, maar later wordt dat terzijde geschoven. Betekent dat dat iemand haar vermoord heeft? Dat is helemaal ongelofelijk.
Het is inderdaad zo dat Diana stinkend rijk is, en dat ze weigert haar kinderen daarmee te helpen, al heeft de een geen geld voor de behandelingen die ze nodig heeft om die fel begeerde baby te krijgen en gaan de zaken bij de ander niet zo best. Maar moord? Nee…


‘Het is zoals het is. Ik heb de draad opgepakt en ben een eigen gezin begonnen. Nu heb ik Tom en de kinderen.’
’Maar uw kinderen zijn niet tevreden over u?’
Ik zucht. ‘Geld. Het draait altijd om geld.’
‘Uw kinderen willen uw geld?’
“Uiteraard.’
‘En u wilt het niet geven?’


Het verhaal wordt verteld door de twee vrouwen. Lucy en Diana geven ieder hun kijk op het leven en op elkaar. Zo lezen we dat Lucy in de ogen van Diana ook niet de ideale schoondochter was. Diana is van mening dat ze haar kinderen alle kansen heeft gegeven die ze maar kon geven, en omdat ze vindt dat iedereen die kansen moet krijgen is ze als vrijwilliger betrokken bij zwangere vrouwen die uit een vreemd land gekomen zijn en niets hebben. Haar kinderen kunnen het allemaal heus wel zelf. Er is niets mee om zelf je problemen op te lossen. 
In flashbacks lezen we over haar leven, voor en tijdens het huwelijk van Lucy met haar zoon Ollie.


Ook in de vertellijn van Lucy zijn er flashbacks, en zo kan de lezer steeds meer begrijpen van de twee vrouwen. Schoonzus Nettie en zwager Patrick, de vriendin van Diana zijn overtuigende bijfiguren.


Er zijn familiegeheimen en misverstanden. Maar vooral gaat het over mensen met al hun gebreken en gelukkig ook betere eigenschappen, en dat is wat Sally Hepworth uitstekend neerzet in dit meeslepende verhaal. Ze heeft een hele goede psychologische roman geschreven, die nergens langdradig wordt doordat ze af en toe het verhaal een andere wending geeft en een lichte spanningsboog handhaaft.


Sally Hepworth (1980) woont in Melbourne, Australië. De Schoonmoeder is haar vijfde boek.


ISBN 9789022588093| Hardcover | 336 pagina's | Uitgeverij de Boekerij | oktober 2019

© Marjo, 24 februari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER