Boekenarchief H

Joost Heldeman

Het geheim van Den Haag
Joost Heldeman


Wat precies wil de schrijver met dit boek? Het vertelt eigenlijk niets nieuws. Dat het in Den Haag er zo aan toe gaat, nou, misschien wisten we het niet zeker, maar een donkerbruin vermoeden heeft de burger wel.
Ik las een interview met de schrijver, waardoor ik weet dat Joost Heldeman een pseudoniem is. Niet zo vreemd als je eenmaal weet waar het boek over gaat. Het is een satire, die toch bedoeld is als een aanklacht tegen de werkwijze op ministeries. Het niet zo geheime geheim wordt geopenbaard.


Het verhaal: Joost Heldeman wordt door de secretaris-generaal aangesteld om een plan op te stellen: de zaken moeten anders in zijn ministerie en Heldeman lijkt hem de aangewezen persoon om daar eens het een en ander voor op papier te stellen. Dat die geschiktheid anders bedoeld is dan Heldeman het opvat, dat ontdekt hij pas na vele uren vergaderen en na stapels dossiers en verslagen.
De man is van goede wil, hij wil echt veranderingen aanbrengen, maar omdat hij dat niet alleen kan, moet hij een samenwerkingsverbond aangaan met anderen, moet hij bijeenkomsten beleggen, en verzanden zijn optimistische voornemens in een woordenbrij, die hij zelf niet eens meer begrijpt.
- Hij is niet de enige, deze lezer kan het ook allemaal niet volgen.
Heldeman besluit zijn hele verhaal te vertellen aan de hoogste baas, de minister. Met gevolgen die hij niet mogelijk had geacht, en die ik niet verklap om het beetje spanning dat het boek heeft niet prijs te geven.


"wie zei dat het leven van ambtenaren zo ontspannen is? In de buitenwereld hoor je altijd twee verhalen: 1) ambtenaren zij lui en 2) ambtenaren doen niets liever dan de hele dag regeltjes maken om daarmee goedwillende burgers het leven zuur te maken. Nooit is er eens iemand die opmerkt dat beide niet tegelijkertijd waar kunnen zijn. Maar ik kan u verzekeren dat hier keihard gewerkt wordt. Er worden beleidsnota's gemaakt, projectplannen, discussienota's, begrotingen, memories van toelichting, proeven van wetgeving, antwoord op Kamervragen, voortgangsreportages... al die teksten moeten worden goedgekeurd door de Bestuursraad, die het daar kennelijk heel druk mee heeft want ze bellen almaar niet'
.


Afgezien van al die documenten die in het boek verwerkt zijn, is dit boek een hapklare brok leesvoer. Ik vraag me af of deze schrijver van plan is om meer te schrijven. De debutantenprijs winnen, dat kan niet, als je niet wil dat bekend wordt wie je bent.
Het was een aardig tussendoortje.


ISBN 978 90 254 3267 6 Paperback 156 pagina's | Uitgeverij Contact | november 2009

© Marjo, mei 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER