Boekenarchief H

Charmaine Hulsbosch

altDrie weduwen, één graf
Charmaine Hulsbosch


Charlotte en Sybe hebben elkaar ontmoet terwijl ze alle twee getrouwd waren. Hun liefde was groot genoeg om scheiding aan te vragen, en hun leven gezamenlijk kan beginnen. Een vetpot is het niet als je man een ex tevreden moet stellen. Ze wonen even in een caravan, maar vinden dan een goedkoop flatje. Charlotte begint een balletschool. Al snel kondigt zich de geboorte van hun zoon aan: Auke.
Gelukkig vinden ze een nieuw schip, dat ze optimistisch ‘De vooruitgang’ noemen, maar daar moet eerst mee naar Cuxhaven in Duitsland gevaren worden om de lier en kraan er af te laten halen. Charlotte kan niet mee vanwege haar school, en Auke. Sybe vaart uit met drie anderen waaronder de stiefvader van Charlotte.


Het is al eind oktober voor alles in orde is, en - vindt Charlotte - dan kunnen ze net zo goed even wachten tot na de eerste verjaardag van Auke. Die avond van de vijfde november nemen ze afscheid. Charlotte wacht op een telefoontje dat niet komt. Er was een storm, misschien hebben ze niet de gelegenheid gehad om te bellen? Maar de volgende ochtend als de aankomsttijd al verstreken is, is er nog niet gebeld. Ook niet naar een van de andere achterblijvers. En de telefoon van Sybe geeft alleen voicemail.
De kustwacht wordt gebeld, ze doen een rondje langs tussenliggende havens, het levert niets op. Tenslotte wordt de KLPD er bij gehaald. Met Cor en Bas, de mannen van het Korps Landelijke Politie Diensten zullen Charlotte en de andere vrouwen veel contact hebben in de maanden die volgen.
‘De vooruitgang’ komt nergens aan. Er is geen enkele melding: geen ongeluk op zee, geen vraag om losgeld, wat zou gebeuren als er sprake is van piraterij. Niets, helemaal niets.
Tot er een reddingsvlot gevonden wordt. Van ‘De vooruitgang’.  En een kussensloop. Ook is er een valse melding van een wrak. Maar dan spoelt er een lichaam aan, niet van Sybe, maar wel van een van de opvarenden. En later nog een, zodanig verminkt dat het niet vast te stellen is wie het is.
Het is onontkoombaar. Herdenkingsdiensten volgen, het leven gaat door, al is het financieel geen vetpot, de verzekering keert zonder lijk niet uit.
Verwerken is moeilijk. Charlotte bezoekt de familie van Sybe, haalt herinneringen op, en maakt een fotoboek, voor haar zoon, voor als die wil weten wie zijn vader was.


Het boek is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. Een aandoenlijk schrijven over rouw.


Er is een voorwoord van Jaap Jongbloed die in verband met zijn televisieprogramma in contact is gekomen met de schrijfster.


Van jongs af aan wilde Charmaine Hulsbosch (actrice en docent drama) schrijfster worden. Ze deed mee aan verhalenwedstrijden en had er plezier in om verhalen te verzinnen. Maar dat haar eerste boek een heftig verhaal zou bevatten dat niet verzonnen was, dat had ze nooit voorzien. In het boek ‘Drie weduwen, één graf’ vertelt ze over de vermissing van haar man. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan het Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij.


ISBN 9789089546258|paperback |121 pagina’s | Uitgeverij Elixer| april 2014

© Marjo, 29 mei  2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER