Boekenarchief H

Margareth Hillebrandt

Dames op de Herengracht
Margareth Hillebrandt


Drie jonge vrouwen ontmoeten elkaar eind jaren zeventig in Griekenland. Ieder van hen is vanuit Nederland om eigen redenen naar hier afgereisd met als doel een schildercursus te gaan doen.


Dorine, de verteller van het verhaal, begon haar leven als huisvrouw benauwend te vinden. Ze moest er eens tussenuit, en tot haar verbazing heeft haar man geen enkele tegenwerping. Waarom niet ontdekt ze pas later, na de cursus. Julia is eveneens getrouwd, maar heeft tot haar grote verdriet geen kinderen. Het besluit van haar en haar man om een meisje uit Brazilië te adopteren bracht weer geluk in hun leven, tot na een half jaar het kind ziek werd en stierf. Vanaf dat moment hield hun huwelijk niet veel meer om het lijf. Ook zij zoekt afleiding in Griekenland. De derde vrouw is Lily, een levensgenieter. Zij woont in een commune, heeft wel twee kinderen maar geen man. Zij  treedt op als zangeres om de kost te verdienen en is een vrijgevochten type.
Hoewel ze eigenlijk heel verschillend zijn klikt het meteen, en blijven ze elkaar zien na hun terugkeer in Nederland.


Als het verhaal begint, veertig jaar later, heeft Dorine een huis gekocht in Leiden. Op de Herengracht. Ze kan zich het huis en de verbouwing veroorloven, zoals ze ook geen hoge huur vraagt aan haar twee vriendinnen. Ze wil gewoon heel graag dat ze samen een huis delen.


‘Wij gingen daar met zijn drieën wonen. We zouden voor elkaar zorgen en lukte dat niet meer, om wat voor reden dan ook, dan schakelden we betaalde krachten in voor het verlenen van zorg, of voor hulp in de huishouding. Een verpleeg- of verzorgingshuis, daar kregen ze ons niet in.
Dit zou ons laatste huis worden. Een ding was zeker. We gingen hier verticaal in en er pas horizontaal weer uit.’


Er is voor ieder een eigen appartement, en ze hebben een gezamenlijke keuken met eetruimte. Na een tijdje besluiten ze er nog een huurder bij te nemen, en dat wordt Dolf, een zeer vitale zeventiger, die al vanaf het begin een duidelijke stempel op het huis drukt. Hij haalt zogezegd de straat naar binnen, maar omdat gezelligheid overheerst, vinden de vriendinnen het prima. Ook dat Dolf een relatie lijkt te krijgen met Julia vinden ze prima. Al moet Dorine tot haar verbazing constateren dat ze toch een beetje jaloers is! En zij heeft een geheim, dat haar lijkt te gaan opbreken.


Maar Dorine, Julia en Lily zijn wel dames op leeftijd, en ook zij ontkomen niet aan de gebreken die daar bij horen. Dorine moet een nieuwe heup. Hoe moet dat met de revalidatie? Een van de kinderen van Julia brengt uitkomst. Remy is verpleegkundige, woont en werkt op de Antillen, maar komt wegens verslechterende omstandigheden aldaar terug naar Nederland.  Zijn hulp laat Dorines herstel vlot verlopen, maar dan begint Julia wat vreemd te doen.
Als de diagnose Alzheimer valt, moeten de dames op de Herengracht moeilijke beslissingen nemen.


Vlot geschreven verhaal over een bijzondere vriendschap. Maar het zijn niet alleen de dames die vertellen. Ook Dolf heeft een inbreng, hetgeen het verhaal extra schwung geeft. Zal de vriendschap opgewassen zijn tegen de moeilijkheden die op hun pad komen?

Margareth Hillebrandt (Lisse heeft allerlei verschillende banen gehad, in allerlei branches. De laatste zeven jaar werkte ze in de ouderenzorg als projectmedewerker voor een aantal grote innovatieve projecten.


ISBN 9789491875908 | Paperback| 240 pagina's | Uitgeverij LetterRijn | november 2019

© Marjo, 4 november 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER