Onder jouw huid
Margareth Hillebrandt
Natuurlijk heeft iedereen dat wel, dat je je de ene dag gelukkig voelt en van alles wil doen, terwijl je een andere keer niet eens zin hebt om je bed uit te komen. Dat is normaal.
Niet normaal is het als het om lange periodes gaat dat je ofwel manisch bent: opgewekter, actiever en zelfverzekerder dan normaal. Opgejaagd misschien ook, je handelt zonder er goed over na te denken en je wordt sneller boos dan normaal. Ofwel depressief: somber en passief, met een gevoel dat je waardeloos bent en futloos.
In dit boek staat de dertigjarige Lena centraal. Zij heeft een bipolaire stoornis, en weet maar al te goed hoeveel kwaad dat kan aanrichten. Haar moeder had het namelijk ook, waardoor Lena nooit echt kind heeft kunnen zijn. Ze moest ervoor zorgen dat haar moeder en zijzelf konden (over)leven.
Enkele dramatische sterfgevallen zorgen ervoor dat het labiele evenwicht verstoord raakt.
Net als haar moeder verwaarloost Lena zichzelf, en voelt zich minderwaardig. Ze heeft eerder hulp gezocht op aandrang van haar tante Lydia, en ook medicatie gekregen, maar die slikt ze niet regelmatig.
Als Veerle, haar buurvrouw, aan haar vraagt om voor de kat te zorgen terwijl zij voor drie maanden naar Buenos Aires gaat, zit Lena net in een depressieve periode.
Veerle registreert de chaos bij Lena, ze ruimt het zelfs op, maar toch geeft ze Lena de sleutel. Later zal ze twijfelen over deze beslissing, zeker als Lena bij contact vanuit Buenos Aires wat vreemd doet.
Helaas is haar voorgevoel juist: Lena was sowieso al jaloers op de mooie Veerle, die een fantastisch leven lijkt te hebben. Nu is er de kans om er achter te komen wat Veerles geheim is. Ze weet best dat het verkeerd is, maar ach, maakt ze zichzelf wijs: als Veerle terug komt is alles weer zoals het moet zijn. Dus rommelt ze in kasten en lades, past Veerles kleren - en draagt ze ook. Als ze ontdekt dat deze nieuwe Lena ineens aandacht krijgt waar ze vroeger genegeerd werd, gaat ze steeds verder. Haar depressiviteit slaat om naar manisch gedrag.
‘Langzaam maar zeker zal ik Veerle worden, in ieder geval voor het restant van de drie maanden die zij nog wegblijft. ’
Natuurlijk gaat het fout. Op een dag verschijnen er steigers aan de achterkant van het huis zonder dat Lena daar iets van wist. Als onverwacht voor het raam van de slaapkamer een gezicht verschijnt en ze in de ogen van een man kijkt, schrikt ze zich wezenloos, voelt zich betrapt, en gaat nog vreemder reageren.
Het verhaal wordt vooral vanuit het perspectief van Lena geschreven, al krijg je ook stukken vanuit Veerle, die zich begint te verbijten in Argentinië.
Het is een eigentijdse roman, je ziet de tijdsaanduiding boven de hoofdstukken en, zoals verwacht, covid gaat een rol spelen. Dat is het spannende gedeelte van het verhaal. Over het algemeen is het toch vooral psychologisch, over een vrouw die psychisch ziek is.
Dat wordt zeer invoelend verteld en mooi verwoord waardoor het verhaal over een akelig probleem toch prettig leest. Mooie omslag ook.
Margareth Hillebrandt (Lisse) heeft allerlei banen gehad, veel ervaring opgedaan op vele terreinen. Tot ze het schrijven ontdekte.
ISBN 9789493192164 | Hardcover| 244 pagina's | Uitgeverij LetterRijn | november 2021
Marjo, 8 januari 2022
Lees de reacties op het forum, klik HIER
Dames op de Herengracht
Margareth Hillebrandt
Drie jonge vrouwen ontmoeten elkaar eind jaren zeventig in Griekenland. Ieder van hen is vanuit Nederland om eigen redenen naar hier afgereisd met als doel een schildercursus te gaan doen.
Dorine, de verteller van het verhaal, begon haar leven als huisvrouw benauwend te vinden. Ze moest er eens tussenuit, en tot haar verbazing heeft haar man geen enkele tegenwerping. Waarom niet ontdekt ze pas later, na de cursus. Julia is eveneens getrouwd, maar heeft tot haar grote verdriet geen kinderen. Het besluit van haar en haar man om een meisje uit Brazilië te adopteren bracht weer geluk in hun leven, tot na een half jaar het kind ziek werd en stierf. Vanaf dat moment hield hun huwelijk niet veel meer om het lijf. Ook zij zoekt afleiding in Griekenland. De derde vrouw is Lily, een levensgenieter. Zij woont in een commune, heeft wel twee kinderen maar geen man. Zij treedt op als zangeres om de kost te verdienen en is een vrijgevochten type.
Hoewel ze eigenlijk heel verschillend zijn klikt het meteen, en blijven ze elkaar zien na hun terugkeer in Nederland.
Als het verhaal begint, veertig jaar later, heeft Dorine een huis gekocht in Leiden. Op de Herengracht. Ze kan zich het huis en de verbouwing veroorloven, zoals ze ook geen hoge huur vraagt aan haar twee vriendinnen. Ze wil gewoon heel graag dat ze samen een huis delen.
‘Wij gingen daar met zijn drieën wonen. We zouden voor elkaar zorgen en lukte dat niet meer, om wat voor reden dan ook, dan schakelden we betaalde krachten in voor het verlenen van zorg, of voor hulp in de huishouding. Een verpleeg- of verzorgingshuis, daar kregen ze ons niet in.
Dit zou ons laatste huis worden. Een ding was zeker. We gingen hier verticaal in en er pas horizontaal weer uit.’
Er is voor ieder een eigen appartement, en ze hebben een gezamenlijke keuken met eetruimte. Na een tijdje besluiten ze er nog een huurder bij te nemen, en dat wordt Dolf, een zeer vitale zeventiger, die al vanaf het begin een duidelijke stempel op het huis drukt. Hij haalt zogezegd de straat naar binnen, maar omdat gezelligheid overheerst, vinden de vriendinnen het prima. Ook dat Dolf een relatie lijkt te krijgen met Julia vinden ze prima. Al moet Dorine tot haar verbazing constateren dat ze toch een beetje jaloers is! En zij heeft een geheim, dat haar lijkt te gaan opbreken.
Maar Dorine, Julia en Lily zijn wel dames op leeftijd, en ook zij ontkomen niet aan de gebreken die daar bij horen. Dorine moet een nieuwe heup. Hoe moet dat met de revalidatie? Een van de kinderen van Julia brengt uitkomst. Remy is verpleegkundige, woont en werkt op de Antillen, maar komt wegens verslechterende omstandigheden aldaar terug naar Nederland. Zijn hulp laat Dorines herstel vlot verlopen, maar dan begint Julia wat vreemd te doen.
Als de diagnose Alzheimer valt, moeten de dames op de Herengracht moeilijke beslissingen nemen.
Vlot geschreven verhaal over een bijzondere vriendschap. Maar het zijn niet alleen de dames die vertellen. Ook Dolf heeft een inbreng, hetgeen het verhaal extra schwung geeft. Zal de vriendschap opgewassen zijn tegen de moeilijkheden die op hun pad komen?
Margareth Hillebrandt (Lisse heeft allerlei verschillende banen gehad, in allerlei branches. De laatste zeven jaar werkte ze in de ouderenzorg als projectmedewerker voor een aantal grote innovatieve projecten.
ISBN 9789491875908 | Paperback| 240 pagina's | Uitgeverij LetterRijn | november 2019
© Marjo, 4 november 2019
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER