Boekenarchief H

Helene Hanff

84 Charing Cross Road


Het is een klein boekje met brieven van Helene Hanff aan de verschillende mensen die te maken hebben met een tweedehands boekenwinkeltje in Londen. Zij vraagt per brief boeken aan, die voor haar worden gezocht en opgestuurd. Gaandeweg worden de brieven persoonlijker, vooral ook omdat Helene Hanff er toe overgaat om pakketten met voedsel en andere goederen te sturen. Heerlijk om zo'n leuk contact te hebben met mensen die de boeken zoeken die je hebben wilt. Zou zoiets in deze tijd nog kunnen, vraag ik me af?


Citaat uit het boek: "Iedere lente hou ik grote opruiming in mijn boekenkast en gooi die eruit welke ik niet meer wens te herlezen, zoals ik oude kleren weggooi die ik nooit meer zal dragen. Dat shockeert iedereen. Mijn vrienden gaan nogal eigenaardig met hun boeken om. Ze lezen al de bestsellers, ze gaan erdoorheen als een wervelwind en ik vermoed dat ze veel pagina's overslaan. En nooit lezen ze iets voor de tweede keer zodat ze een jaar later helemaal niet meer weten waarover het boek gaat. Maar ze zijn wel bijzonder geschokt wanneer ze me een boek zien wegdoen. De manier waarop ze de zaak bekijken : je koopt een boek, je leest het, je zet het op de plank, je doet het voor de rest van je leven nooit meer open... maar je gooit het nooit weg ! Nooit wanneer het een harde kaft heeft ! Waarom niet ? Ik kan persoonlijk aan niets minder heiligs denken dan aan een slecht of een middelmatig boek."
Leuk hè!


Omdat de briefwisseling begint in 1949 en eindigt in 1969 krijg je een aardig tijdsbeeld (ik had geen idee dat men in Engeland zo lang schaarste van van alles had!) Het is erg leuk om de toon van de brieven te volgen als het contact vriendschappelijker wordt.
Erg leuk boekje om te lezen.
Ik weet dat het verfilmd is, maar ik wacht even met kijken.


uitgegeven door De Harmonie in 1982, ISBN 9061691834

© Marjo

Voor meer informatie over Helene Hanff (Engels), klik op de afbeelding.

Reageren? Klik hier!