Boekenarchief H

Guus Houtzager

Hector
Guus Houtzager


‘Ik heb Patroclus gedood. Ik heb de man in de oogverblindende wapenrusting die niet van hem was, van het leven beroofd.’


Zo begint het verhaal van Hector, de zoon van Priamus, koning van Troje. Hij is een groot vechter, wordt door de Trojanen vereerd vanwege zijn kracht en zijn moed. Hector is evenwel ook een liefhebbend echtgenoot, en dol op zijn zoontje Astyanax, die nog een dreumes is. 
Die twee kanten komen duidelijk naar voren in zijn verhaal, dat eigenlijk overbekend is: Tien jaar lang strijden Troje en Griekenland tegen elkaar. De aanleiding is het feit dat Paris, de oudere broer van Hector, de wonderschone Helena heeft ontvoerd. Ze was de vrouw van Menelaos, en diens broer Agamemnon staat aan het hoofd van het Griekse leger. In zijn gelederen bevinden zich ook Odysseus, twee Ajaxen, en Achilles de grote held. Maar, zegt Hector, het is vooral de drang naar expansie dat de Grieken drijft. Ze zullen Troje niet krijgen, zegt hij strijdvaardig, en steeds weer trekt hij er met zijn wagen en zijn trouwe wagenmenner op uit.


Maar op de dag dat hij Patroclus om het leven brengt, voelt hij zich niet meer de grote man. Hij dacht dat de man die hij tegenover zich had de grote Achilles was. Maar die bleek om wat voor reden dan ook zijn wagen en wapenrusting uitgeleend te hebben aan zijn dierbare vriend. Troje, in de veronderstelling dat Achilles gevallen is, juicht, maar Hector treurt. Het was maar een jongen, zo mooi, verdiende hij de dood? Het gezicht van Patroclus blijft maar voor zijn geestesoog hangen.


‘Ik zeg: ‘ik heb die hele oorlog nooit gewild. Als het aan mij had gelegen hadden we allang vrede met de Grieken gesloten.’
‘Vrede met Achilles. Vrede met Agamemnon. Vrede met die moordenaars.’
‘Wij zijn ook moordenaars geworden.’
‘Maar niet zoals Achilles of Agamemnon.’
‘Ik denk van niet. Ik hoop van niet.’
‘Hoe zou je mijn man kunnen zijn als je zo was als Achilles?’ Ik merk dat ze zachtjes huilt, maar haar stem breekt niet.
‘Ik ben je man. Voor zolang ik leef, voor zolang jij leeft. En ik ben Astyanax’vader. Ik leef voor jullie. ’


We krijgen een beeld van de grote held die tegelijk moordzuchtig als ook gevoelig is. Een man.
Het is een tijdsbeeld: de tijd waarin de Goden veel voor het zeggen hadden, de tijd waarin zij nog omgingen met de gewone sterveling. Guus Houtzager heeft het verhaal verteld van een van de figuren uit de Ilias van Homerus, dat 800 jaar voor Christus geschreven werd. Hector heeft een eigen gezicht gekregen, hij is een man van vlees en bloed, een man die we kunnen  begrijpen.


ISBN 9789067282130 |  Paperback | 181 pagina's | Papieren Tijger | maart 2008

© Marjo 30 januari 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER