Boekenarchief H

Marco van Houwelingen

De dagen samen
Marco van Houwelingen


‘Ik had geen idee waarom Duncan me mee op reis had gevraagd.’


Aan het woord in het eerste deel (R genoemd) is Regi, die niet alleen mee is gegaan met zijn tweelingbroer, maar ook nieuwsgierig is: vanwaar deze uitnodiging? De broers waren ooit misschien wel hecht, maar nu zijn ze uit elkaar gegroeid. Er is nauwelijks contact meer sinds hun vader overleed.


Qua karakter zijn ze heel verschillend. Regi is een pleaser, Duncan doet wat hij zelf wil. Regi is onzeker, en emotioneel. Hij is de eeuwige volger, en bij stress heeft hij last van tics. Duncan is meer de stoere bink, de leider, die nadrukkelijk aanwezig is. Terwijl zijn broer vrijgezel is, heeft Duncan een relatie - met Larissa – die er serieus uitziet.
Regi probeert de kost te verdienen als schrijver, maar zijn eerste boek bracht hem geen overweldigend succes. Duncan daarentegen is de muziek ingegaan en scoort fantastisch als dj. De reis die ze nu maken leidt naar San Francisco, waar Duncan internationaal hoopt door te breken.
Het typeert Regi dat hij de waaromvraag niet stelt, maar hij is alert. Duncan heeft namelijk wel aangekondigd dat hij ergens over wil praten. Toch duurt het een hele tijd voordat het hoge woord er uit komt, en dat pas na een afgeluisterd telefoongesprek.


De oplettende lezer heeft wel een vermoeden wat de vraag zal zijn, Regi mijmert veel over het verleden. Over hun jeugd toen ze nog hecht waren, over hun Arabische vader, waardoor de jongens te maken kregen met racisme, en over het akelige voorval toen de tweeling vijftien was, de dood van hun vader.
Na de reis begint deel twee (D). Gezien die D verwacht je eigenlijk dat nu Duncan aan het woord zal zijn. Maar dat is niet zo. Regi blijft de ik-verteller. Het breekpunt tussen de twee delen is de reis, die voor Regi verhelderend gewerkt heeft.


Hij heeft besloten in therapie te gaan. Hij zit namelijk met een onverwerkt trauma waar hij nooit eerder met iemand over gesproken heeft. Na dertien jaar is hij er wel klaar mee. Intussen is er de kwestie Duncan. Hun contact is wisselend, en dan blijkt dat ook hij een geheim had.
In dit tweede deel lijken de rollen omgedraaid. Is Regi nu de sterkere van de twee?


De conclusie is dat ook een ogenschijnlijk identieke tweeling bestaat uit twee individuen, die zelfs al krijgen ze ook dezelfde opvoeding zij toch heel anders kunnen ontwikkelen. Maar: we lezen alleen Regi’s verhaal, dus is dit niet de thematiek van het boek?
Er worden allerlei kleinere thema’s aangekaart, die iedere lezer maar voor zichzelf moet ontdekken. Het gaat natuurlijk over de band tussen broers, tweeling of niet.


'Als ik één ding over medeleven had geleerd, dan was het dat je ervan moest genieten zolang het duurde. Het sloeg misschien kolkend over je heen, maar daarna zou het zich onvermijdelijk terugtrekken en je half verzopen achterlaten.'


Net als in zijn debuut neemt de schrijver zijn lezer mee op reis, dit keer door Noord-Amerika. Niet dat dit een echte roadtrip wordt. Het eerste deel een beetje. In deze roman neemt hij ons mee in de ontwikkeling van twee jongens. Op een overtuigende manier laat hij de verhoudingen kantelen, door de twee ieder een eigen geheim mee te laten dragen dat invloed zal hebben op hun verdere leven.
De lezer weet niet wat er allemaal speelt, dat komt pas langzaam tot uiting. Dat geeft een spanningsboog, waardoor je het verhaal het liefst in een keer uit zou lezen.
Een tweede boek is lastig, hoor je altijd. Dat van Van Houwelingen bevestigt zijn schrijverschap.


Marco van Houwelingen is creative director bij Boomerang Agency. Zijn eerste roman ‘Aangeschoten wild’ won de Coffee Company Book Award


ISBN 99789402706420 | paperback | 336 pagina's | Uitgeverij Harper Collins | november 2020

© Marjo, 16 februari 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altAangeschoten wild
Marco van Houwelingen


‘Hoe kon iets dat zo krachtig was geweest in drie maanden zijn losgeweekt? De tijd was een hogedrukspuit geweest.’


Op de dag dat Ischa het klaslokaal binnenstapt en naast Bast plaatsneemt, verandert het leven van laatstgenoemde totaal. Binnen no-time is hij volledig in de ban van deze vrijgevochten jongen, die geen achterban heeft. Zijn vader is overleden, zijn moeder zit met een nieuwe vriend ver weg. Ook bij Bast thuis is er weinig belangstelling voor de zoon des huizes, het lijkt zijn ouders nauwelijks te interesseren wat Bast doet, laat staan wat hem bezighoudt. Als hij op kamers gaat reageert zijn moeder:


‘Lukt het wel met eten dan?’
‘Vast wel. Waarschijnlijk wordt het gewoon weer met mes en vork.’
‘Heb je een wasmachine?’
‘Nee, maar wel een weekendtas waarmee ik het naar hier kan bengen.’
‘Hoe kom je aan water, gas een licht?’ bromde mijn vader.
‘Via een leiding, een kraan en een lamp.’


Dus gaat Bast mee met de wilde plannen van Isch. Weg uit het saaie Ochten. Gewoon willekeurig op een wereldkaart prikken en wat er gekozen is, daar gaan ze heen. Het wordt Egypte en Latijns-Amerika. Het eindexamen wordt gehaald, en dan moet er gewerkt worden. Tenslotte kunnen ze zonder geld niet op reis. Bast neemt een baan in een verffabriek. Isch werkt in de snackbar waar zijn vader ooit werkte,  ‘Berends Snacks’.
En dan slaat het noodlot toe in de vorm van een dodelijk ongeluk: Isch is niet meer.
Niets is meer hetzelfde,  verloren onderneemt Bast de eerste reis. Naar Egypte. En als hij op die reis in contact komt met een meisje heeft hij het gevoel dat hij zijn vriend verraadt. Hadden ze elkaar immers niet gezworen nooit verliefd te zullen worden?
Zonder Isch is dat een onmogelijke opgave, maar hij kan zijn vriend in zoverre trouw blijven door dan wèl naar Zuid-Amerika te reizen. Hij neemt afscheid van Tori en vertrekt voor minstens een jaar.
Vanaf dat moment verwordt het verhaal tot een halve reisgids. Van Mexico naar Venezuela, door naar Bolivia, en dan Peru. Om te verzanden in een leven vol seks, drugs en rock-‘n-roll, al bestaat dat laatste dan uit salsa.


Marco van Houwelingen (1987) schetst in dit boek hoe tegengestelden elkaar aantrekken: de bedeesde brave Bast en de vrijgevochten wereldwijze Isch, en laat zien hoe het kan lopen als toekomstdromen in duigen vallen. Hoe ook dan het leven doorgaat en er toch keuzes gemaakt moeten worden. De schrijver heeft zelf een jaar lang in Zuid-Amerika rondgereisd, hetgeen je duidelijk terug vindt in het gedeelte met de reisverslagen. Dat had wel een stuk minder gemogen, vind ik, maar het verhaal over de totaal uit het veld geslagen Bast raakt de lezer desondanks, omdat je zijn wanhoop, zijn verslagenheid in alles proeft.
Prettig leesbaar debuut.


‘Aangeschoten Wild’ is de winnaar van de CoffeeCompany Book Award 2013, een soort debuutprijs. (www.coffeecompanybookaward.nl)


ISBN 9789401601337| paperback| 280 pagina's | Uitgeverij Xander|  november 2013

© Marjo, 4 mei  2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER