De vlucht naar huis
Alan Hlad
Toen Hitler in september 1940 de Tweede Wereldoorlog begon had hij ook ambities om Groot-Brittannië in te lijven. Bombardementen hielpen bij een snelle verovering wisten de Duitsers en zo begon de Battle of Britain, oftewel The Blitz: een lange reeks bombardementen vooral gericht op vliegvelden en andere terreinen van de RAF, later ook op Londen. Tussen september 1940 en mei 1942 werd een groot deel van de stad en het een en ander in de omgeving weggevaagd.
Dit kostte zo’n 40.000 burgers het leven.
Epping waar dit verhaal zich afspeelt was een dorp ten noordoosten van Londen. Daar woont Susan sinds haar ouders overleden zijn met haar grootvader op een boerderij. Bertie, de grootvader, houdt er schapen voor de wol, maar hun dagelijkse bezigheid is het fokken en trainen van postduiven.
Susan heeft een speciale duif die ze Duchess noemt. Ze heeft het diertje zelf groot gebracht. Het is dan ook meer een huisdier.
Voor de oorlog uitbrak studeerde Susan in Londen, maar de National Pigeon Service droeg haar op de studie te onderbreken: er moesten meer duiven komen. Operatie Columba werd opgestart: 17.000 duiven werden op pad gestuurd. Slechts 1.000 keerden er terug in Engeland.
Als Susan naar Londen reist voor instructies komt ze onderweg in de trein een man tegen die ze wel kent, maar die ze niet aardig vindt. Kapitein Boar denkt daar anders over en is nogal opdringerig. Susan wordt gered door een Amerikaan: Ollie (=Oliver) is uit Amerika gekomen na het overlijden van zijn ouders en het daarmee samenhangende verlies van hun boerderij. Hij wil dienst nemen bij de RAF. De aanvaring met de kapitein verhindert zijn plannen, maar brengt hem wel op de boerderij bij Susan. Natuurlijk bloeit er wat op, maar de twee spreken zich niet uit. Ze zijn druk met de duiven die naar Frankrijk moeten, en als boodschappers zullen dienen.
Een ongelukkige gebeurtenis zorgt ervoor dat niet alleen de duiven maar ook Duchess en Ollie het Kanaal overvliegen… en kapitein Boar is daar ook.
De verwikkelingen zijn legio, Hlad vertelt hier een mooi romantisch verhaal. Maar bovenal verwerkt hij daar bepaalde interessante, misschien veelal onbekende feiten uit de Tweede Wereldoorlog in: De Blitz, de verschrikkingen die het Engelse volk moest ondergaan en het nut van duiven, die heen en weer vlogen met boodschappen aan hun pootjes - wat de Duitsers natuurlijk al snel doorkregen: zij zetten valken in. Ook kwamen veel vogels in de pan terecht, omdat de Franse bevolking honger had.
Achter in het boek vertelt de schrijver welke historische feiten hij gebruikt heeft.
Alan Hlad schreef met dit boek in 2019 zijn debuut. En dat bleek een succes, dus zijn er intussen meer boeken van zijn hand verschenen. Helaas nog niet vertaald, daar ligt nog een mooie taak!
ISBN 789044363937 | paperback | 398 pagina’s | Uitgeverij House of Books | april 2022
Vertaald uit het Engels door Nellie Keukelaar
© Marjo, 21 juli 2022
Lees de reacties op het forum, klik HIER