Hieronymus
Dit is een boekje dat je doet glimlachen van begin tot eind. Met subtiele humor geschreven en vol liefde van een vader voor zijn dochtertje.
Het vierjarig dochtertje van de schrijver, Fransje, krijgt van grootvader het verhaal van de heilige Hieronymus te horen. Voortaan moet vader elke avond hetzelfde verhaal vertellen. Dat hangt hem al gauw de keel uit, maar Fransje wil van geen wijken weten. Vindingrijk als vader is, kan hij op een avond Hieronymus echter niet vinden. Met behulp van aanwijzingen van Fransje in haar bedje wordt de hele kamer afgezocht. Hij vindt Hieronymus tenslotte al lezend in de boekenkast, maar Fransje is intussen in slaap gevallen.
Vanaf dat moment is Hieronymus een dagelijkse aanwezigheid in huis. Samen met vader vertelt hij de verhaaltjes of vader vertelt over wat hij met Hieronymus heeft beleefd die dag.
Hieronymus heeft voortdurend kritiek op de manier waarop Fransje's vader zijn dochtertje opvoedt en ook datgene wat vader in zijn werkkamer op papier poogt te zetten kan zelden zijn goedkeuring wegdragen. Het toneelstuk dat hij aan het schrijven is bijvoorbeeld neemt een hele verkeerde wending: een echtgenoot staat op het punt een deur open te doen en zijn vrouw op overspel te betrappen. Moreel totaal verwerpelijk vindt Hieronymus. De schrijver komt helemaal vast te zitten met zijn stuk en de arme echtgenoot staat vervolgens veertien dagen bij die deur, waarachter zijn vrouw twijfelt of zij haar minnaar in de armen zal vallen ofwel hem de deur zal wijzen.
Ook Fransje zelf zet hem met haar argeloze vragen, waar vader serieus op in gaat, herhaaldelijk aan het denken.
Met zijn speciale humor beschrijft Leonhard Huizinga in korte hoofdstukjes verschillende episodes uit Fransje's leven. Heel mooi gebruikt hij Hieronymus als zijn alter ego om zijn innerlijke strijd over de opvoeding van zijn kind uit te vechten. Ook zijn angsten tijdens Fransje's zware ziekbed en wanneer Fransje's moeder aan het bevallen is van hun tweede kind weet hij aangrijpend te verwoorden.
Bijkomende aardigheid: Grootvader (Johan Huizinga) heeft het verhaal van Hieronymus ook getekend. Deze tekeningen zijn in het boek opgenomen. Dit boekje is echte feel-good-literatuur. Helaas is er niet gemakkelijk meer aan te komen.
Uitgeverij P.N. van Kampen & Zoon N.V., Amsterdam, 1946, gebonden, 104 blz. ISBN: 0000000000
© Berdine, augustus 2008
Reageren? Klik hier!