Boekenarchief H

Nadia Hashimi

Het vonkenpaleis
Nadia Hashimi


Eind april 1978 komt er een einde aan het onbezorgde leven van de tienjarige Afghaanse Sitara. Haar vader is de rechterhand van de Afghaanse president, maar als de communisten een coup plegen vindt hij samen met zijn vrouw en zoontje de dood. Sitara is er getuige van en schrijfster Nadia Hashimi weet dit aangrijpend en gedetailleerd vast te leggen:


Zodra boba helemaal in de gang stond, was het alsof iemand eerst tegen zijn ene en daarna zijn andere schouder duwde. Het geluid van de schoten drong pas een seconde later tot me door, en ik keek toe terwijl het lichaam van mijn vader op de grond zakte als een lappenpop.
Onmiddellijk begreep ik dat hij dood was. Ik keek weer naar de geopende slaapkamerdeur en zag mijn moeder tegen de achterste muur van de kamer gedrukt staan, recht tegenover mij. We keken elkaar aan. Ik seinde naar mijn moeder dat ze zich moest verstoppen, op de vlucht moest slaan om  te ontsnappen aan het monster dat op het punt stond onze slaapkamer binnen te gaan.
De lucht was dicht als een onweerswolk.
Mijn moeder liet een treurig gekreun horen. Haar stem glipte de gang door, langs het lichaam van mijn vader, en kwam als een ademtocht tot rust in mijn oor. Moeder beschermde Faheem met haar lichaam, haar hand bedekte zijn ogen. Met haar hoofd scheef keek ze me aan, verlangend, liefhebbend, op het moment dat twee silhouetten in de deuropening stapten en zij begreep dat dit geen nacht van genade was.
Madar, probeerde ik te roepen, zoals kinderen en hoogbejaarden doen als zij oog in oog staan met het abrupte einde van de wereld. Als de hemel aan de voeten van een moeder ligt, welke hoop is er dan nog in haar afwezigheid?
Madar! Een roep om troost, een klaaglied.


Vanuit de ik-persoon volgen we de vlucht van Sitara uit het paleis, uit Afghanistan, op weg naar Amerika. De schrijfster blijft je vasthouden met haar boeiende en gedetailleerde verslaglegging van de gebeurtenissen en de emoties die Sitara daarbij ervaart. Er volgt een tijdssprong van 30 jaar waarin we Sitara opnieuw ontmoeten, maar nu als chirurg. Totaal onverwachts komt zij in aanraking met een patiënt die een belangrijke rol gespeeld heeft bij de vlucht van Sitara uit Afghanistan. Oude wonden worden opengereten en heel veel vragen komen weer naar boven. Wat gaat Sitara hiermee doen?


Van begin tot einde weet Nadia Hashimi je in haar greep te houden bij dit aangrijpende verhaal.


ISBN 978 90 239 6149 9 | NUR 331 | Paperback | 466 pagina’s | Uitgeverij Mozaïek | november 2022
Het vonkenpaleis is vertaald door Roeleke Meijer-Muilwijk.

© Els ten Voorde, 2 januari 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER