Boekenarchief H

Anne-Marie Hooyberghs

altKlaprozenrood
Anne-Marie Hooyberghs


Antwerpen,  de jaren na de tweede wereldoorlog. De zeventienjarige Paulien woont met haar zusje van dertien in een weeshuis bij de nonnen, als ze op een dag bij de moeder-overste geroepen wordt. Natuurlijk schrikt ze, wat heeft ze verkeerd gedaan? Maar tot haar verbazing is de moeder-overste poeslief: er zit een vreemde meneer bij haar in de kamer.
Die meneer blijkt Pauliens oom, en hij komt haar halen. Ze wist niet eens dat ze familie had, en meegaan??  En haar zus dan! En haar jonge broertje, die in het jongensweeshuis zit! De schrik is groot,  die mogen niet mee. De man, oom Korneel, wil alleen Paulien, als gezelschap voor zijn enige dochter, Claudia. Achttien is zij, een door en door verwend nest, gewend haar zin te krijgen, en erg snobistisch.
Paulien gaat mee, al heeft ze haar twijfels: waarom heeft die oom niet eerder van zich laten horen? Hoe moet dat nu met Nell en Mattijs?
De jongen Elias haalt haar van het station, hij is tuinman bij haar oom, en heeft ambities in de richting van het autovak. Hij valt meteen voor Paulien, maar zij heeft daar geen oog voor.
Er zijn nog meer jongens die haar wel zien zitten, en dat is een doorn in het oog van Claudia. Die wil zelf de zoon van de baron aan de haak slaan, en als hij meer aandacht besteedt aan haar arme nichtje, neemt ze wraak.


Het zal al duidelijk zijn: dit is een streekroman. Het speelt op het platteland, want daar woont de oom, in een situatie waar nog een strikte klassenverdeling bestaat: de adel en gegoede burgers versus arbeiders en huispersoneel. Rijk en arm ook. Natuurlijk draait het verhaal om de liefde, maar er wordt ook een fraai beeld geschetst van de sociale omstandigheden van die tijd, net na de tweede wereldoorlog. Het is vlot geschreven en leest dus als een trein. 
Je kan die verwaande Claudia wel wat doen, en je hebt medelijden met de arme Elias, die zo verliefd is, maar denkt dat hij geen schijn van kans maakt. En je applaudisseert voor Paulien, die een eigen bestaan weet op te bouwen met haar talent voor mode.
De klaprozen? Het is de favoriete kleur van Paulien, en in die tijd nog alom aanwezig:  velden vol met mooie klaprozen.


ISBN 9789020510102| hardcover| 256 pagina's |Westfriesland  | mei 2012

© Marjo, 3 december 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER