Boekenarchief H

Kent Haruf

Het lied van de vlakten


Het lied van de vlakten is het eerste deel van een tweeluik over een aantal bewoners van het fictieve plaatsje Holt, Colorado.
Tom, Ike en Bobby Guthrie, Victoria Roubideaux en de McPherons zijn de hoofdpersonen van dit verhaal. In afzonderlijke hoofdstukken maken we kennis met hen.
Tom Guthrie, een highschoolleraar, heeft problemen met Russell Beckman, een onwillige luie leerling, die na agressief gedrag door hem geschorst wordt. Thuis komt de zorg voor de twee zoontjes, Ike en Bobby, voornamelijk op hem neer. Zijn depressieve vrouw komt haar slaapkamer nauwelijks uit en vertrekt uiteindelijk voorgoed uit hun leven.
Ike en Bobby zijn noodgedwongen zelfstandige kinderen. Ze verdienen een centje bij met een krantenwijk.
Victoria Roubideaux is een zwanger tienermeisje, door haar moeder de deur uit gezet en door haar vriend, die nog niet van de zwangerschap op de hoogte is, in de steek gelaten. Ze wil het kind heel graag houden en zoekt hulp bij een lerares van haar school, Maggie Jones.
De oude broers Raymond en Harold McPheron zijn veeboeren, verstokte vrijgezellen die een eind buiten Holt een boerderij bezitten.
De levens van deze mensen raken in de loop van het verhaal steeds meer met elkaar verstrengeld. De McPherons krijgen hulp bij de controle van de koeien van Tom en zijn jongens. Door bemiddeling van Maggie nemen de broers de dakloze Victoria in hun huis op en raken zeer op haar gesteld. Tom zoekt troost bij zijn collega Maggie. Russell Beckman neemt wraak via Ike en Bobby.


Veel meer dan alleen de elkaar rakende verhaallijnen, is dit een boek over het leven op het Amerikaanse platteland. De wind giert over de vlakte, het is altijd stervenskoud. Geen glamour, geen luxe. De harde strijd om het bestaan. Ze hebben allen hun problemen, maar er komt geen klacht over hun lippen. Ze accepteren wat op hun pad komt en maken er het beste van.
Zo ook de stijl waarin het geschreven is. Kale korte zinnen, geen overbodige aanhalingstekens in de dialogen, vaak wordt niet eens de spreker genoemd.
Een paar jaar geleden las ik al het tweede deel van dit tweeluik: Het avonduur (zonder in de gaten te hebben dat dat een vervolg was), wat een diepe indruk op mij maakte. Beide boeken kunnen zonder probleem afzonderlijk worden gelezen, maar in de juiste volgorde is natuurlijk het leukste.
Een absolute aanrader.


Uitgeverij De Bezige Bij, Amsterdam, 2000, paperback, 299 blz., ISBN 90 234 3952 x Vertaald door Karina van Santen, Martine Vosmaer

© Berdine, juli 2007

Reageren? Klik hier!