Boekenarchief H

Mark Helprin

http://markhelprin.com

 

height=Wintervertelling
Mark Helprin

In de jaren dat de negentiende eeuw geruisloos overgaat in de twintigste groeit Peter Lake naar volle tevredenheid op bij de Baaimannen, een volk dat leeft in een moerasgebied even buiten New York. Peter is een echte Baaiman. Hij spreekt hun taal, kent hun gebruiken op zijn duimpje en kan zich geen ander leven voorstellen. Dan bereikt Peter een belangrijke leeftijd. Zodra zijn twaalfde verjaardag een feit is, wordt hij weggestuurd.

Peter voelt zich dan wel een Baaiman in hart en nieren, hij is het niet. Jaren geleden dobberde een klein bootje doelloos rond op het meer van de Baaimannen. In het bootje bevond zich een huilende baby. Het was Peter. Hij dreef moederziel alleen rond na een wanhoopsdaad van zijn ouders. Zij mochten Amerika niet in, zij waren ziek en stervende. Hun zoon moest in het land van de onbeperkte mogelijkheden opgroeien. De Baaimannen hebben Peter zonder aarzelen een liefdevolle jeugd geboden maar aarzelen evenmin om de twaalfjarige jongen te verstoten.

Peter wordt aan de rand van New York gedumpt en maakt al snel zijn intrede in de enorme stad. New York is overweldigend. Peter is gewend aan natuur en een wijds landschap en New York slokt hem dan ook met huid en haar op. Peter ziet in een enkele oogopslag haat, liefde, rijkdom en armoede. New York is een stad van uitersten, van extremen. De jaren die volgen brengt Peter in een weeshuis door waar hij de nodige werkervaring opdoet. Tijdens deze jaren ontwikkelt Peter een grote voorliefde voor machines. Een ongelukkig voorval waarbij iemand om het leven komt maakt een einde aan Peters tijd in het weeshuis. Hij is onschuldig maar de politie deelt deze mening niet. Peter slaat op de vlucht en sluit zich aan bij de bende de Kortstaarten. Bijna tien jaar lang is Peter een Kortstaart maar wanneer de Kortstaarten een aanval op de Baaimannen plannen gaat zijn hart uit naar het volk dat hem liefdevol opvoedde. Opnieuw moet Peter vluchten.

Peter Lake scharrelt zijn kostje bij elkaar door in te breken. De Kortstaarten en de politie zitten hem doorlopend op de hielen en Peter raakt gewend aan een leven waarin hij continue over zijn schouder moet kijken. Wanneer Peter door een enorm, wit paard uit een benarde situatie wordt gered lijkt het tij te keren. Het mysterieuze, bloedsnelle paard wordt zijn beste vriend. Peter is nog altijd een inbreker. Hij heeft een gigantisch huis op het oog. Een huis dat ongetwijfeld een kluis herbergt. Een kluis vol kostbaarheden. Wanneer de huiseigenaren op reis gaan, grijpt Peter zijn kans. Terwijl hij verwoede pogingen doet de duimendikke kluisdeur te openen dringt prachtige pianomuziek zijn oren binnen. Niet veel later maakt Peter kennis met Beverly Penn, de dochter des huizes die thuis is gebleven.

Beverly heeft TBC, ze is stervende. De liefde die tussen Peter en Beverly ontstaat is een liefde die de dood ontstijgt. Een liefde die een loopje neemt met de tijd. Het verhaal van Peter en Beverly is nog maar het begin van het prachtige, bijzondere verhaal dat zich in dit bijna achthonderd pagina’s tellende boek ontvouwt. Het verhaal omvat een tijdsbestek van meer dan 100 jaar met het nieuwe millennium als “grand finale”.  De lezer maakt kennis met tal van bijzondere personages en hun ongebruikelijke levensverhalen. Het is een verhaal met een flinke scheut magie, een snufje steampunk en een allesoverheersende liefde. Er is een mysterieuze bruggenmaker die steeds weer opduikt en ook Peter Lake dient een hoger doel.

Het boek Winter’s Tale van Mark Helprin verscheen voor het eerst in 1983. In 2014 werd het boek verfilmd door regisseur Akiva Goldsman. Wintervertelling is een imponerend, bizar en meeslepend verhaal. Niet alleen vanwege de omvang van het verhaal maar ook door de vele verhaalontwikkelingen ben je als lezer wel even met dit boek zoet. Het is een betoverend verhaal, soms sprookjesachtig, soms bikkelhard van toon. Een verhaal vol levensvragen. Een vertelling over de veerkracht maar ook over de zwaktes van de mens. Het boek verscheen 17 jaar voor het nieuwe millennium aanbrak en het is boeiend om te lezen hoe de auteur tegen de komst van het nieuwe tijdperk aankeek.

Wintervertelling is een boek om keer op keer opnieuw te lezen. Telkens weer zal de lezer nieuwe ontdekkingen doen. Het is een indrukwekkend, uniek verhaal. Mark Helprin heeft de geschiedenis herschapen en daarmee ook de toekomst getransformeerd.

ISBN 9789401602471| paperback | 796 pagina's| Xander Uitgevers | juli 2014
Vertaald door Robert Neugarten

© Annemarie, 5 september 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER