Boekenarchief H

F.B. Hotz

literatuur Dood weermiddel en andere verhalen


'Dood weermiddel' is het eerste verhaal van twaalf in totaal. Het gaat over een man die nergens erkenning vindt: niet in zijn werk, niet op het thuisfront. Zelfs zijn levenswerk het bouwen van een verdedigingswerk tegen de Fransozen en de Pruisen lijkt niet te werken.
In 'Vrouwen winnen' moet een band optreden op een schoolfeest. Het leidt er toe dat alweer een vaste klant van de lijst geschrapt kan worden.
'De tramrace' is een verhaal waarin een gruwelijk ongeluk een verrassende wending krijgt.
En zo hebben alle verhalen een min of meer negatieve afloop. Is het niet voor deze, dan toch voor een ander. Het leven is bij F B Hotz niet mooi te noemen. Hij lijkt me bepaald een pessimist. Ook zijn taal is niet om vrolijk van te worden. Het doet vaak wat ouderwets, en stijf aan.


'Het gezamenlijk groot zenuwachtig infantiele zou zich oplossen en de leerlingen verspreidden op voorhand een giechelig fluïdum van directe erotische verwachting.'

'Weinige dagen later werd me door de Deense hoofdarts melancholiek glimlachend, verontschuldigend haast, meegedeeld dat ik wel genoegzaam hersteld zou zijn om met het eerstvolgende transport genezen patiënten naar huis te mogen...'

'Grootvaders gezicht kwam overigens nooit zo in harmonie met zijn geliefd behang.'


Het is dat ik moeite heb met het lezen van verhalen, ik geef de voorkeur aan wat omvangrijker werk, maar voor af en toe tussendoor zijn de verhalen van Hotz goed te doen. Je wordt je er niet echt vrolijk van, hij biedt geen erg opwekkend mensbeeld, maar het zijn wel mooie teksten.


ISBN 9789029076524 Hardcover 286 pagina's | Uitgeverij Meulenhoff | mei 2005 

© Marjo, juni 2009

Lees de reacties op het forum, klik HIER