Boekenarchief H

Amanda Hodgkinson

http://www.amandahodgkinson.com

 

altGedane zaken
Amanda Hodgkinson

Dit prachtige verhaal begint in 1919. De zussen Nellie, Vivian en Rose Marsh wonen op het platteland van East Anglia. Hun eenvoudige huisje staat eenzaam maar geborgen aan de rand van een rivier, ver van het dorp. Vivian was nog maar een peuter en Nellie een pasgeboren baby toen de ouders van de zussen overleden. De toen zeventienjarige Rose ontpopte zich tot een strenge opvoeder. Nog altijd houdt ze haar twee zusjes zo veel mogelijk bij huis. Wanneer de zusjes de huwbare leeftijd bereiken besluit Rose dat de meisjes, net als zijzelf, nooit zullen trouwen. Het huisje aan de rivier zal voor altijd hun thuis zijn.

Nellie en Vivian schikken zich zonder morren in hun lot. De wil van Rose is immers wet. Het lot blijkt echter niet genadig voor Rose en na jarenlang zwoegen komt ze veel te jong te overlijden. Nellie en Vivian staan er alleen voor en precies op dat moment komt de stoere seizoenarbeider Joe Ferrier in hun leven. Nellie raakt tot over haar oren verliefd op de charmante Joe en droomt ervan om met hem mee te gaan als zijn werk in East Anglia erop zit. De wijde wereld in. Vivian ziet de ontluikende liefde met lede ogen aan. Ze wil Nellie niet kwijt en besluit de confrontatie met Joe aan te gaan. Maar dan valt ook Vivian als een blok voor de mysterieuze Joe. De verliefdheid van de zussen drijft hen uiteen en zadelt hen bovendien met een levenslang geheim op.

In 1939 herhaalt de geschiedenis zich: ook Birdie, de twintigjarige dochter van Nellie laat zich inpalmen door een onbekende. Een enkele nacht vol liefkozingen lijkt bovendien de toekomst van Birdie verwoest te hebben. Birdie is zwanger wat een grote schande is voor ongehuwde vrouwen in die tijd. Nellie dwingt haar dochter om hun woonplaats Londen te verlaten en stuurt haar naar Vivian in East Anglia. De zwangerschap van Birdie wordt voor de buitenwereld verborgen gehouden en na de bevalling wordt de baby, een meisje, geadopteerd door een kinderloos echtpaar. Birdies reputatie is gered en niets staat een gelukkige toekomst meer in de weg. Birdie trouwt en komt op een wonderlijke locatie te wonen. Haar echtgenoot draagt haar op handen en hun liefde wordt bezegeld met een gezonde zoon. Birdie zou gelukkig moeten zijn maar ze kan haar dochter maar niet vergeten. Ze draagt haar grote geheim als een zware last met zich mee.

Gedane zaken gaat over (zuster)liefde en over geheimen. Ook de stuurse Rose droeg een geheim met zich mee. Een geheim dat ze nooit met iemand deelde. Het geheim van Vivian en Nellie blijft de rest van hun leven als een zwaard van Damocles boven hun hoofd hangen. Nooit kunnen zij het geheim de rug toekeren en nooit zullen zij de gebeurtenissen vergeten. Het geheim mag nooit uitkomen. Birdie verlangt innig naar haar dochter maar kan haar geheim niet met haar gezin of haar omgeving delen. De liefde van haar man zou onmiddellijk bekoelen. Toch zoekt ze in elk meisje dat de juiste leeftijd heeft naar haar dochter. Ze weet dat haar verloren kind ergens in de omgeving moet wonen. Maar wie is het? Heeft ze haar soms al ontmoet?

Middelpunt in het verhaal is het huisje aan de rivier. Daar liggen de wortels van de zussen en ook Birdie kan de aantrekkingskracht van de rivier niet weerstaan. De familie hoort bij de rivier en vice versa. Het heldere water en de vrouwen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en bovendien kent de rivier het geheim van Vivian en Nellie. Gedane zaken is een ontroerend verhaal over sterke vrouwen, hun kwetsbare kanten en over een familieband die niet verbroken kan worden. De warme en melancholische schrijfstijl past perfect bij het verhaal. Deze meeslepende vertelling boeit en ontroerd van begin tot eind.  

ISBN 9789022959930| paperback | 336 pagina's| Orlando| februari 2014
Vertaald door Catalien van Paassen en Tijmen Roozenboom

© Annemarie, 10 februari 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Gedane zaken
Amanda Hodgkinson


Amanda Hodgkinson verraste in 2012 met haar debuut: Britannia Road 22. Het boek kreeg alom lovende recensies. Met 'Gedane zaken' verschijnt haar tweede boek. Ze woont met haar man en twee dochters in Frankrijk, waar ze inmiddels aan haar derde roman werkt.


'Gedane zaken nemen geen keer' luidt het gezegde waar de titel van dit boek naar verwijst. En dat is dan ook het leitmotiv van de zusjes Marsh aan het begin van de Eerste Wereldoorlog. De jonge Vivian en Nellie wonen met hun oudere zus Rose in een klein huisje op het platteland van East Anglia, vlak bij een grote rivier, die een grote rol in hun leven speelt. Wanneer Rose aan tuberculose overlijdt, moeten Vivian en Nellie het samen zien te rooien. Met vallen en opstaan, liefdes, verliezen en geheimen leven ze hun leven tot ze op hoge leeftijd terugkeren naar waar het verhaal eens begon. De cirkel is rond.


Gedane zaken
is, na haar zeer goed ontvangen debuut Britannia Road 22, de tweede roman van Amanda Hodgkinson. En hoewel de intensiteit van het debuut hier niet wordt geëvenaard, geeft ze met Gedane zaken een prachtig tijdsbeeld van het leven in de eerste helft van de vorige eeuw en dan met name de maatschappelijke verhoudingen (of liever gezegd: beperkingen) waar vooral vrouwen mee te maken hadden.
De auteur heeft veel research gedaan naar de beschreven periode en dat merk je. Ze schetst mooie, krachtige, levensechte hoofdpersonen tegen de achtergrond van een onrustige tijdsgeest. Het verhaal loopt soepel door de jaren heen waarbij thema's als moederschap en verlies in al hun facetten goed uitgewerkt worden. Ook de omgeving en de sociale context komen goed naar voren.
Gedane zaken nemen geen keer en dus kunnen wij, net als Nellie en Vivian, maar het beste vooruit blijven kijken. En hopen dat niet al onze geheimen aan het licht komen.


ISBN 978 90 229 5993 0 Paperback 336 pagina's Orlando uitgevers februari 2014
Vertaald door Catalien van Paassen en Tijmen Roozenboom

© Joanazinha 10 februari 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Britannia Road 22
Amanda Hodgkinson


De liefde voor boeken is Amanda Hodgkinson met de paplepel ingegoten toen haar ouders een tweedehands boekenzaak openden. Ze deed niets anders dan lezen, lezen en nog eens lezen; hier werden de eerste zaadjes gepland op weg naar het schrijverschap. Maar pas toen ze zelf 2 kinderen had, besloot ze haar droom om schrijver te worden te gaan volgen. Dat resulteerde in haar debuutroman 'Britannia Road 22'. Amanda woont tegenwoordig met haar gezin  in Frankrijk.


Is er een toekomst zonder verleden? Dat is de vraag waar Janusz en Silvana voor staan wanneer ze na 6 jaar van elkaar gescheiden geweest te zijn weer bij elkaar komen. Op het moment dat de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, wonen ze met hun zoontje Ardek in Warschau. Janusz neemt dienst in het Poolse leger en Silvana gaat terug naar haar geboortedorp. Beiden raken ze letterlijk en figuurlijk de weg kwijt en komen in onverwachte omstandigheden terecht die de hele oorlog zullen duren. In 1945 vinden we Janusz terug in Engeland, waar hij werk en een huis heeft gevonden en Silvana en Ardek kan laten overkomen uit het verwoeste Polen. Het is een tijd van wederopbouw op de brokstukken van de verloren jaren – maar hoe stevig is het fundament wanneer het verleden wordt doodgezwegen?
Britannia Road 22 staat voor alles wat Janusz en Silvana zoeken: rust, vrede en veiligheid. Rust na de turbulente tijd die achter hen ligt, vrede na de oorlog die ze hebben doorstaan en veiligheid voor hun gezin. Kunnen ze hun wegen die zo lang uit elkaar hebben gelopen weer naar elkaar toe buigen of zijn ze het spoor voor altijd bijster?


Wat dit boek zo bijzonder maakt is dat het geen 'gewoon' oorlogsboek is, maar juist de gevolgen van de oorlog zo boeiend beschrijft. Hoe gaat het verder met mensen die zulke verschrikkingen overleven? Daar is vaak weinig aandacht voor en Britannia Road 22 geeft dit ontzettend goed weer. Het is een boek met oprechte emoties, prachtig taalgebruik en een indringend verhaal dat van het allereerste begin boeit. De personages zijn mooi geportretteerd met veel aandacht voor thema's als schuld en boete, moederliefde en de band tussen een vader en zijn zoon. Een overweldigend en monumentaal debuut die door de prettige schrijfstijl ook nog eens een genoegen is om te lezen.


ISBN 9789022959879 | Paperback |384 pagina's | Orlando uitgevers | februari 2012
Vertaald door Tjadine Stheeman

© Joanazinha, 11 april 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altBritannia Road 22
Amanda Hodgkinson

In 1946 arriveren de Poolse Silvana en haar zoon Aurek in Engeland. Ze zijn op weg naar Janusz, de echtgenoot van Silvana en vader van Aurek. De oorlog is voorbij en het gezin zal eindelijk weer herenigd worden. Janusz heeft een huisje voor zijn gezin gehuurd en dit opgeknapt. Alles is gereed voor een nieuwe start.

Wanneer het moment daar is voelt het onwerkelijk. Ze hebben elkaar zes jaar niet gezien en dat is een lange tijd. Aurek was nog maar een baby toen zijn vader afscheid van hem nam en Silvana was een jonge vrouw van eenentwintig. Nu is Aurek een wilde, onhandelbare jongen van zeven en Silvana is met haar zevenentwintig lentes al grijs. En ook Janusz is veranderd. Het gezin, dat compleet van elkaar vervreemd is, neemt zijn intrek in hun nieuwe huis op Britannia Road 22.

Zowel Silvana als Janusz zijn vastbesloten om er het beste van te maken. Een hereniging is immers waar ze al die jaren naar uit hebben gekeken. Ze hebben ernaar gesnakt weer een gezin te vormen. Maar het valt niet mee. Silvana en Aurek hebben zich tijdens de oorlog in de bossen verscholen. Onder armzalige omstandigheden wisten ze met grote moeite te overleven. De kleine Aurek is half verwilderd en kan zich maar moeilijk aanpassen aan het leven in Engeland. Silvana heeft haar jongen al die jaren als een leeuwin beschermd. Nu moet ze leren haar zoon los te laten en dat valt haar zwaar.

Ook Janusz heeft het moeilijk. Zijn vrouw is een schim en zijn zoon is bang voor hem. Dit is niet het plaatje wat hij voor ogen had. Hij doet zijn best om een goede echtgenoot en vader te zijn. Toch betrapt hij zichzelf er regelmatig op met zijn gedachten elders te zijn. In zijn hart is hij bij Hélène, een Frans meisje dat hij in de oorlog heeft ontmoet. Silvana heeft geen weet van de gevoelens van haar man maar ook zij draagt een geheim met zich mee. Een geheim zo groot dat ze zich afvraagt of ze het ooit uit zal kunnen spreken.

Britannia Road 22 is een meeslepend boek. Het is ontroerend en soms haast kwellend om te lezen hoezeer Silvana en Aurek aan elkaar gehecht zijn. Hun liefde voor elkaar is zo groot dat het hun ontwikkeling in de weg staat. De band tussen moeder en kind  is dermate hecht dat Janusz zich eenzaam voelt te midden van zijn eigen gezin. Het is aandoenlijk om te lezen hoezeer beide volwassenen hun best doen om het leven weer op te pakken. De bereidwilligheid om, omwille van hun zoon, weer een gezin te vormen is indrukwekkend.

Ik lees graag debuten en dit boek maakt mij weer duidelijk waarom dat zo is: De auteur heeft haar ziel en zaligheid in het verhaal gelegd. Het is heel mooi geschreven met een goed gekozen afwisseling tussen heden en verleden. Achterin in het boek staat een boeiend interview met Amanda Hodgkinson evenals een aantal leesclubvragen. Orlando uitgevers heeft met Britannia Road 22 een prachtig boek toegevoegd aan haar mooie collectie.

ISBN 9789022959879 | Paperback |384 pagina's | Orlando uitgevers | februari 2012
Vertaald door Tjadine Stheeman

© Annemarie, 17 februari

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER