Boekenarchief H

Reis naar Brabant
Hein-Anton van der Heijden


Hein-Anton van der Heijdens debuut De zomer van Godard was voor mij een ontdekking. Iemand die zo'n aansprekend en bijzonder debuut kan neerzetten, dat belooft wat. Ook zijn tweede boek Waar ze was, met als rode draad Vincent van Gogh die ook een tijd in Nuenen in Noord-Brabant had doorgebracht, was een 'koesterboek'. En nu is er dit boek Reis naar Brabant van dezelfde veelbelovende schrijver.


Opnieuw is er, net als in zijn vorige boeken, een mix van diverse aandachtspunten aanwezig, zoals bijvoorbeeld het functioneren van de maatschappij, literatuur en haar betekenis, beoordelingen over kunst; o.a. of deze al dan niet terecht zijn, er is een spiritueel aspect etc. Deze aandachtspunten worden verwoord door vier hoofdpersonages die elkaar afwisselend steeds een eigen hoofdstuk krijgen.


Louis is een aankomend schrijver die op zoek is naar erkenning en onder andere op zijn geheel eigen manier over Brabant schrijft.
Theodorus is de kunsthandelaar die, na de dood van zijn zeer geliefde Nigeriaanse vrouw, op het punt staat Nederland te verlaten om zich bij haar familie te voegen.
Thérèse is een astroloog, zij is paranormaal begaafd en houdt er een bijzondere 'hobby' op na. Een hobby die ze liever niet deelt met vrienden en bekenden.
En dan is er nog Lena, een Nederlandse dertiger die in Italië opgegroeid is. Zij is het kind voortgekomen uit een heel korte relatie die haar moeder had. Zij gaat op zoek naar haar vader.


De ingrediënten klinken veelbelovend, de schrijver van het boek is bekend. Dat wordt genieten... denk je.
Helaas is het de schrijver deze keer niet gelukt om de juiste balans te vinden omtrent alle onderwerpen die hij besproken wilde hebben en de personages die hij opvoert. De personages voeren namelijk uitgebreide gesprekken over hun visies en alles wat zich in hun hoofd afspeelt, waardoor het oorspronkelijke verhaal te ver afdrijft van de kern, je raakt de lijn van het verhaal soms totaal kwijt. Deze uitweidingen maakten dat ik, ondanks dat de naam van het personage die aan het woord is boven elk hoofdstuk staat, me soms afvroeg wie nou zijn zegje deed. Uiteindelijk heb ik een briefje gemaakt met de namen van de personages en hun beroep of missie in de hoop meer vat op het verhaal te krijgen.


De onderwerpen zijn o.a. Breughel, Brabant, literatuur, seksualiteit, rouw, eenzaamheid, afscheid nemen, ontvangen, principes, achtergrond, familierelaties etc. etc. De gesprekken die daarover onderling zo uitgebreid gevoerd worden, maken dat de personages en het verhaal zelf totaal ondergesneeuwd raken. De verhaallijn is door al die gesprekken te lastig om te volgen. Uiteindelijk blijken de personages onderling op een of andere manier met elkaar te maken hebben, maar ook dat komt niet goed uit de verf.
Het is helaas een vrij chaotisch geheel geworden. Het is teveel. Jammer! Volgende keer hopelijk weer beter.


ISBN 9789463654258 | Paperback | 371 pagina's | Uitgeverij Elikser | maart 2022

© Dettie, 29 mei 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER