Boekenarchief H

altIk ontmoette een man
Gerrie Hondius


‘wees maar niet bang, het gaat niet over jou.’


is een spreuk die in het boek staat voor je echt begint te lezen. Die opmerking is van Paulien Cornelisse, en staat er natuurlijk niet voor niets, maar toch: als Gerrie Hondius een relatie heeft, zou ik die man niet willen zijn. Zit je je immers niet steeds af te vragen wanneer de houdbaarheidsdatum verstreken zal zijn?
Maar ‘ik ontmoette een man’ gaat niet helemaal over relaties, je kan ook gewoon in een winkel, of op straat, of in verband met je werk een man ontmoeten immers.Daarover gaan deze tekstjes, die allemaal beginnen met dezelfde zin. Het boek gaat dus over mannen. Of toch niet?
Als je al deze tekstjes over mannen, die vaak over relaties gaan, verzamelt en die in de ik-persoon vertelt, dan gaat het boek over die ‘ik’. Is dat Gerrie Hondius? Ach, dat is niet belangrijk.
Wat we willen weten is of dit boek  in deze opzet boeiend genoeg is, om er enkele uurtjes mee door te brengen. En ik kan niet zeggen of ik dat gedaan heb. Ik heb namelijk erg hap-snap gelezen, steeds een stukje, een tekstje. Geen roman, maar ook geen verhalenbundel.


‘Ik ontmoette een volwassen man’.
Een enkele zin op een hele bladzijde. Maar die zin zegt genoeg. Daar zit meteen de kracht van dit boek: het is compact, Hondius gebruikt geen woord te veel.  Ze kan schrijven, maar toch, ik wacht even op de echte roman.


ISBN 9789025470067 | Paperback | 165 pagina's | uitgeverij Contact | mei 2010

© Marjo 3 juli 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER