Het leven van Vernon 2
Virginie Despentes
Het is snel bergafwaarts met Vernon Subutex gegaan. Toen zijn platenzaak steeds minder inkomen genereerde en zijn beste vriend, en geldschieter, Alex Bleach overleed, verkeerde hij al snel in grote geldnood. Vernon hoopte op een wonder maar het wonder kwam niet. Vernon werd uit zijn huis gezet en moest noodgedwongen bij vrienden aankloppen. Hij zwierf van logeeradres naar logeeradres. Uiteindelijk was iedereen hem zat. Aan het einde van het eerste boek belandde Vernon, eens een succesvol zakenman, op straat.
Vreemd genoeg voelt het leven op straat als een verademing. Vernon hoeft niet langer te vrezen een dieptepunt in zijn leven te bereiken. Hij heeft het dieptepunt immers al bereikt. Op straat bestaan deurwaarders en hoge huren niet. Hij is niemand tot last en niemand wat verplicht. Vernon is vrij. Toekomstplannen heeft hij niet langer. Hij leeft in het nu.
Vernon weet niet dat hij door een grote groep mensen gezocht wordt. Een aantal van hen azen op een video-opname die Alex Bleach, die een beroemde zanger was, hem nagelaten heeft. Welke onthullingen doet de zanger op tape? Anderen zijn vrienden van Vernon. Hun woede en ergernis hebben plaatsgemaakt voor bezorgdheid en schuldgevoel. Hoewel ze Vernon allemaal maar al te graag uit hun huis zagen vertrekken, was het niet de bedoeling dat hij op straat zou belanden. Uiteraard maken ze zich zorgen om Vernons welzijn maar het feit dat Vernon op straat zwerft is natuurlijk ook niet goed voor hun eigen reputatie. Vrienden laat je immers niet in de steek.
Wanneer Vernon eindelijk wordt gevonden, wordt hij als een held onthaald. De mensen die hem eerst verstoten hadden, bieden hem nu op alle mogelijke manieren hulp aan. Natuurlijk mag hij weer komen logeren. Het verwart Vernon. Hij is blij dat niemand meer boos op hem is maar hij merkt ook dat hij niet langer tussen vier muren opgesloten wil zitten. Vernon wil buiten zijn, daar waar zorgen en financiële rompslomp niet langer bestaan. Als dakloze leeft hij in een andere wereld. Vernon kiest er, tot grote verbazing van zijn vrienden, voor om zijn leven op straat te hervatten. En dan dringt het tot iedereen door. Vernon is niet meelijwekkend maar juist benijdenswaardig! Vanaf dat moment oefent hij een onweerstaanbare aantrekkingskracht op zijn omgeving uit. Mensen willen bij hem zijn, om een flinter van zijn onbezorgdheid op te snuiven.
In Het leven van Vernon 2 beschrijft Virginie Despentes op uiterst originele wijze hoe de Franse burger anno nu tegen de maatschappij aankijkt. Frankrijk is niet meer hetzelfde land als vroeger. Zo heeft het rechts-extremisme een opmars gemaakt en is de samenleving verhard. De diverse personages in dit boek kijken allemaal verschillend tegen de maatschappij aan. Wat ze echter allemaal met elkaar gemeen hebben, is dat ze moe zijn. De maatschappij heeft hen uitgeput. Je zou kunnen zeggen dat al hun wensen en verlangens in het personage Vernon zijn samengevat. Hij heeft zich teruggetrokken uit de maatschappij, iets waar ieder van hen naar verlangt.
Het leven van Vernon 2 biedt een zeer afwisselend verhaal vol kleurrijke personages die zich in de hedendaagse maatschappij staande proberen te houden. Het is een verhaal over het nastreven van een overtuiging, een geloof of een droom. Een verhaal over woede, wraak en het zoeken naar de ware identiteit. Vernon dient als voorbeeld. Hij maakt zich nergens meer druk om. Virginie Despentes heeft dit personage uitvergroot om te laten zien hoe lastig we het onszelf hebben gemaakt. Luidt het besluit van Vernon een nieuwe, geweldloze revolutie of juist de ondergang van het Franse volk in? In Het leven van Vernon 2 houdt Virginie Despentes haar lezers opnieuw een spiegel voor. Een levensgrote ditmaal.
ISBN 9789044535822 | paperback | 379 pagina's | Uitgeverij De Geus | november 2016
Vertaald door Alice Teekman
© Annemarie, 7 december 2016
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Het leven van Vernon
Virginie Despentes
Het leven is ongemerkt in een stroomversnelling geraakt. Vernon Subutex is niet langer de populaire eigenaar van een platenwinkel. Hij heeft de vrouwen niet meer voor het uitkiezen. Wanneer een aantal van zijn vrienden kort na elkaar overlijdt, beseft Vernon dat de jeugd nu door een nieuwe generatie wordt bevolkt. Zelf is hij bijna vijftig. Niet oud maar ook niet meer jong. Zijn jeugd is definitief voorbij.
Toen platen werden vervangen door cd’s en cd’s door mp3-bestanden, moest Vernon zijn platenzaak noodgedwongen opdoeken. Met de muziek verdwenen ook de vrouwen ook zijn leven. Goede vrienden uit het muziekwereldje werden kennissen. Vernon zat er aanvankelijk niet mee. Hij maakt zich niet snel druk. Sommigen vinden hem passief, anderen vinden hem juist makkelijk en ongedwongen in de omgang. Vernon ging op zoek naar een baan maar die lagen niet voor het oprapen. Zijn loslippigheid kostte hem zijn uitkering. Vernon leefde een steeds eenvoudiger bestaan.
Alex Bleach, een oude vriend en een bekende zanger, betaalde zijn huur. Vernon profiteerde zonder schroom van de goedmoedigheid van Alex. Alex was de vriendelijkheid zelve en hij zwom bovendien in het geld. Maar toen ging ook Alex dood. Binnen de kortste keren stond Vernon op straat. De weinige bezittingen die hij mee mocht nemen, pasten in een enkele tas.
Vernon is nog altijd verbluft. Hij kan niet geloven dat zijn leven werkelijk een bizarre wending heeft genomen. Dakloos noemt hij zichzelf niet. Het is slechts een tijdelijk ongemak. Vernon weet zeker dat het tij zal keren. Als hij maar een paar nachten bij een vriend kan overnachten, komt alles weer goed. Toegeven dat hij geen huis meer heeft, doet Vernon niet. Heel popiejopie benadert hij kennissen van vroeger. Vrienden zijn het eigenlijk niet meer maar toch lukt het hem een slaapplek te bemachtigen. Vernon maakt ze wijs dat hij in Canada woonachtig is en slechts een paar dagen in Parijs is om wat papierwerk te regelen. Heus, hij heeft het helemaal voor elkaar.
Vernon neemt het leven zoals het is. Dat heeft hij altijd gedaan. Als een vlinder fladdert hij van kennis naar kennis. Hij versiert vrouwen die vroeger al een zwak voor hem hadden zodat hij weer even onder de pannen is. Een oplossing voor zijn probleem is er echter nog niet. Zijn nieuwe levensstijl bezorgt hem niet alleen nieuwe scharrels maar ook nieuwe problemen. Vernon glijdt af, al blijft hij zichzelf hardnekkig voorhouden dat er niks aan de hand is.
Wie voor het lezen de foto op de achterkant van het boek heeft bekeken, zal zich verbazen over de schrijfstijl van Virginie Despentes. De lieflijk ogende Française kiest voor harde, duidelijk taal in dit cynische verhaal vol uitgesproken meningen en seks. Deze stijl past uitstekend bij het verhaal en de personages. Vreemd genoeg heeft het zelfs iets filosofisch.
Wat zo bijzonder is aan dit boek, is het aantal vertelperspectieven. Vrijwel iedereen die Vernon ontmoet, komt aan het woord. Sommige belevenissen van Vernon worden zelfs volledig door iemand anders uit de doeken gedaan. Terwijl Vernon van kennis naar kennis trekt, ontvouwt zich een verhaal over een groep mensen die eens jong, onbezorgd en hip waren maar nu de realiteit van het leven onder ogen moeten zien. Sommigen hebben hun leven keurig op de rit, anderen proberen nog altijd hardnekkig hun jeugdigheid te behouden. Velen zijn niet meer wie ze vroeger waren. Ze hebben zich ontwikkeld of worden daarin juist belet door de grote hoeveelheid oud zeer die ze met zich meeslepen. Soms was het simpelweg pech of goedgelovigheid die hen de das omdeed.
Hoe uiteenlopend ze ook zijn, de personages in dit boek zijn stuk voor stuk boeiend. Hun persoonlijkheden zijn door de schrijfster met een sausje van lichte spot overgoten. Het is alsof ze de lezer grinnikend een spiegel voorhoudt. Heb jij het door als het leven een loopje met je neemt? Besef je wel dat welvaart en voorspoed je zomaar kunnen ontglippen?
Het leven van Vernon schetst een bijzonder plaatje van het hedendaags bestaan. We schitteren veelal maar even om daar de rest van ons leven vol weemoed aan terug te denken.
ISBN 9789044535532 | paperback | 381 pagina's| De Geus | maart 2016
Vertaald door Jan Versteeg
© Annemarie, 28 april 2016
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER