Boekenarchief C-D

Derwent Christmas

Blogspot Derwent Christmas

 

altVolmaakte verdwijning
Derwent Christmas


Na een carrière van vijfentwintig jaar bevindt Will Freedom zich aan de Franse Rivièra. De laatste shows van deze reis.
Daar begint het verhaal. Hij wil van Paulette af, zijn assistente gedurende al die jaren. Hij wil een nieuw begin maken met een ander, maar zoveel snapt hij toch wel van menselijke verhoudingen: hij durft het haar niet te zeggen. Hij stelt het steeds maar uit, en als de laatste truc gedaan wordt heeft hij nog niets gezegd. Wel een brief in Paulettes tas gestopt, die ze, blijkt later, niet gelezen heeft.
Op het moment dat ze terug moet komen, na de truc, gebeurt er niets. Geen Paulette, niemand.
Will begrijpt het niet, wat is er gebeurd? Waar is Paulette?


Wilfred Visser is enig kind, en ook een eenling, een buitenstaander. Nergens in het verhaal is sprake van vriendschap, en ook de relatie met zijn ouders lijkt erg koel. Toch doen die ouders hun best: zijn vader sjouwt met hem talentenjachten af, als blijkt dat zijn zoon een talent heeft voor goochelen. Hij is trots op zijn zoon, maar begrijpt er niets van volgens Wilfred. Sinds hij van zijn oom het woord illusionist heeft gehoord, is Wilfred geen goochelaar meer. Hij richt zich volledig op een carrière als illusionist, en slaagt daar ook in. Wilfreds moeder is een korte periode zijn assistente, maar wordt met gemak aan de kant gezet. Zij wel.
Will Freedom is hij, als hij zich met zijn show steeds meer richt op verdwijntrucs. Met Paulette reist hij de wereld rond. Ook met haar blijft de relatie koel, en dat ligt niet aan haar. Het principe van liefde kent Wilfred niet. Misschien de oom? Oom Nolan? Die hem tenslotte op het spoor heeft gezet en aan wie hij zoveel te danken heeft. Maar nee, ook deze oom komt er bekaaid van af.
En dan nu… Paulette is weg, er is een rechercheur die hem lastig valt, het incident wordt breeduit gemeten in de kranten. Maar wat Will vooral bezig houdt: hoe heeft ze kans gezien hem de baas te zijn?


Derwent Christmas heeft een spannende roman geschreven, over het onvermogen lief te hebben, over geheimen en illusies. Hij weet de onsympathieke jongeman, de narrige eenzelvige illusionist zo neer te zetten dat de compassie die je op het eind voelt geen illusie is.
Een psychologische roman met spannend plot dat je tot het einde boeit.


ISBN 9789046810361| paperback | 224 pagina's | Nieuw Amsterdam | mei 2011

© Marjo, 8 augustus 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 
Twee tranen


Terwijl ik nog twijfelde of ik het een thriller zou noemen of niet, las ik dat Derwent Christmas met dit boek de schaduwprijs 2008 heeft gewonnen. Dat is een prijs voor thrillers/ spannende boeken, dus mijn twijfel zou weg moeten zijn.
Maar eigenlijk vind ik het geen thriller. Het gaat over een man die veroordeeld is tot de dodencel. Hij zit daar in afwachting van het bericht van zijn terechtstelling.
Hij wordt door een van de bewakers, een die vindt dat hij niet kijkt als een moordenaar, aangespoord om zijn verhaal op te schrijven. En dat doet hij. Didier Dominique is zijn naam, hij is directeur van een reclamebureau, en getrouwd met Sarah. Totdat blijkt dat Sarahs kinderwens niet bevredigd schijnt te kunnen worden, was hun huwelijk een gelukkig huwelijk. Maar nu ontstaat er een verwijdering. Ongetwijfeld speelt dat mee als Didier in zijn bijbaan als leraar een studente tegen het lijf loopt, die blijkbaar meer van hem wil als de slechte beoordelingen die hij haar moet geven. Verstandelijk wil hij haar niet, hij vindt haar zelfs lelijk, maar zijn lijf beslist anders. Het loopt helemaal uit de hand.
En ja, daar wordt het verhaal een thriller, en zijn de wendingen zeer verrassend.
Maar voor we zover zijn, lezen we een psychologische roman. Het verhaal van een man die probeert er het beste van te maken in zijn cel. Het verhaal heeft vaak een ironische of ook sarcastische toon, het is het relaas van een man die niet sterk genoeg is als het gaat om vrouwen. Zowel bij de studente als ten opzichte van zijn wettige vrouw bakt hij er weinig van. Dat was zo voor hij veroordeeld werd, en dat blijft zo in de cel. Alleen zakelijk gezien is hij succesvol, en dat is de meest verrassende wending aan het eind van het boek.


Ik vond het wel eigenaardig dat Christmas een Nederlander in de dodencel (Paradise) zet, terwijl het verhaal toch ook duidelijk in Nederland speelt. We kennen dat immers niet. Maar voor de rest is mijn conclusie dat ik uitkijk naar een tweede boek, ik vind het boek goed: mooie stijl, veel afwisseling in het verhaal en een verrassende ontknoping. Heel geslaagd.


"geen verrassingen in Paradise, want verrassingen maakt mensen van ons soort onrustig"


"Iedere vraag naar menswaardigheid in Paradise biedt stof tot nadenken over de menswaardigheid die we onze slachtoffers hebben ontnoemen, over het verdriet en de woede die we bij familieleden, vrienden en collega's hebben opgewekt."


Paperback | 232 Pagina's | Nieuw Amsterdam ISBN10: 9046803309 | ISBN13: 9789046803301

© Marjo, juni 2008

Reageren? Klik hier!