Boekenarchief C-D

Joe Dunthorne

http://www.joedunthorne.com/

 

altSubmarien
Joe Dunthorne

Oliver Tate is vijftien en woont in Wales. Hij beziet de wereld op geheel eigen wijze en denkt de wijsheid in pacht te hebben. Zijn puberale gedrag drijft zijn ouders tot wanhoop. Ze maken zich zorgen om hem. Oliver doet ze een plezier en gaat naar een therapeut. Alleen vertelt hij er niet bij dat het een fysiotherapeut is. Typisch Oliver.

Oliver maakt zich zorgen om het huwelijk van zijn ouders. Zijn vader is al een tijd depressief en het huwelijk lijkt in een slop te zijn geraakt. Oliver test elke dag de verlichting in de slaapkamer van zijn ouders. Wanneer het licht gedimd is weet hij dat het wel goed zit met hun seksleven. Maar elke ochtend weer blijkt de dimmer niet gebruikt. Het duurt nu al drie maanden. Oliver vreest voor een echtscheiding.

Zelf heeft Oliver ook een relatie te onderhouden. Zijn vriendin heet Jordana. Op school zijn meerdere stelletjes en dat is de reden dat Oliver zo snel mogelijk actie moet ondernemen. Stel dat er een stelletje seks zou hebben en Oliver duikt pas na het bekend worden van dat nieuws met Jordana het bed in. Dan wordt hij als meeloper gezien. Hij moet dus het voortouw nemen en als eerste tot seks overgaan. Pubers hebben een reputatie hoog te houden.

Wanneer er een oude jeugdliefde van zijn moeder in de stad opduikt worden Olivers zorgen steeds groter. Zijn moeder lijkt gecharmeerd van deze man. Zijn ouders groeien meer en meer uit elkaar. Olivers moeder brengt steeds meer tijd buitenshuis door. Olivers vader stort zich dwangmatig op het marineren van vlees.

Oliver legt zichzelf de taak op het huwelijk van zijn ouders te redden. Dit pakt hij uiteraard op geheel eigen wijze aan. Hij bespiedt zijn moeder en haar oude vlam en richt de ouderlijke slaapkamer opnieuw in om de romantiek te doen herleven.

Pubers hebben de neiging zaken nogal te overdrijven en onhandig aan te pakken. Oliver is geen uitzondering. Het is nog maar de vraag of zijn hulp wel het juiste resultaat zal gaan opleveren.

Een lief, schattig en ontroerend boek. Erg lachwekkend ook. De zelfingenomen Oliver beschrijft zijn leven op een hilarische manier. Iets wat hij zelf niet beseft en dat maakt het des te grappiger. Auteur Joe Dunthorne heeft dat subliem gedaan. Submarien is zijn eerste roman. In Engeland heeft Dunthorne bekendheid verworven als dichter. En dat dichttalent uit zich ook in de haast poëtische stijl van dit verhaal.

Een mooie coming-of-age-roman dat onlangs verfilmd is. De onuitstaanbare, irritante maar ook ontwapenende Oliver Tate zal door velen in het hart gesloten worden.

ISBN 9789025436629 | Paperback| 304 pagina's | Uitgeverij Contact | film editie | augustus 2011 Vertaling: Theo Scholten

© Annemarie, 12 oktober 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER