Boekenarchief C-D

Lucy Clarke

http://www.lucy-clarke.com

 

altAdemhalen
Lucy Clarke


Eva is gelukkig: ze heeft haar grote liefde gevonden, en al hebben ze het niet breed, zolang Jackson maar bij haar is, is het goed.
Maar het noodlot slaat toe: als ze samen gaan logeren in het huis van haar moeder in Dorset, valt Jackson bij het vissen vanaf de rotsen in zee. Zoektochten leveren niets op, en Eva is ontroostbaar. Na de herdenkingsdienst waar zijn familie niet bij was, besluit ze die familie op te zoeken. Daarvoor moet ze naar Tasmanië, waar Saul, zijn broer en zijn vader wonen. De moeder is al omgekomen toen de jongens erg jong waren.


Maar ze lijkt helemaal niet welkom te zijn. Het is al gauw duidelijk dat de vader alcoholist is. Hij laat haar binnen, maar werkt haar net zo snel weer buiten. Er zijn meer dingen die haar bevreemden. De vader heeft de brieven die ze hem schreef nooit gekregen, en als ze Saul leert kennen, blijkt dat alles wat Jackson haar verteld heeft over zijn verleden, eigenlijk klopte voor Saul, maar niet voor Jackson: Jackson is niet die maritiem bioloog, hij heeft niet gestudeerd. Ook allerlei avonturen die hij vertelde over zijn jongensjaren blijken beleefd te zijn door zijn broer. Eva wil dat niet geloven en omdat Saul haar niet zo vriendelijk behandelt, is aanvankelijk hun relatie niet zo best. Maar dan ontdekt ze dat ze zwanger is, en blijkt Saul haar steun en toeverlaat.
Toch heeft hij liever dat ze vertrekt, en waarom dat is, ontdekt ze al snel.


‘Ademhalen’ is een roman met iets extra’s. Dat er iets zal groeien tussen Eva en Saul is al snel duidelijk, maar vanwege die geheimen die Jackson had, lijkt er aanvankelijk weinig hoop voor hen. En of ze werkelijk samen verder zullen gaan is vooralsnog een open vraag.
Eva is de ik-verteller, maar er is er nog een: in cursieve stukjes lezen we tekst van Jackson, over hoe hij alles beleefd heeft, als geeft hij commentaar van de andere zijde.
Intussen krijgt Eva duiklessen van Saul - vandaar de vrouw op de omslag, die waarschijnlijk ook een figuurlijke betekenis heeft. Saul heeft af en toe ook een stem, maar niet als ik-verteller, bij hem blijft de lezer meer op afstand.
Er gebeuren vreemde dingen. Is er iemand op het eiland die Eva in de gaten houdt?
Naast een liefdesgeschiedenis dus een mysterie, we weten niet wat er gaande is.


Ook is er een mooi psychologisch portret: Eva twijfelt over de twee jaar waarin ze zo gelukkig was. Was alles een leugen? Als iemand liegt over zijn verleden, betekent dat dan dat ook zijn voorkeur voor eten, voor een kleur - alles eigenlijk - gelogen is? Heeft Jackson haar werkelijk zo kunnen bedriegen? Was zijn liefde dan ook niet echt?
En dan beschrijft Lucy Clarke ook nog de natuur van Tasmanië, zoals ze die zelf gezien en beleefd heeft.
Net als ‘Nachtzwemmen’ een heerlijk boek.


ISBN  9789400501775 |paperback|432 pagina’s| Uitgeverij AWBruna|september 2014
Vertaald uit het Engels door Guus van der Made

© Marjo, 24 oktober 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER