Boekenarchief C-D

Sarah Dunant

http://www.sarahdunant.co.uk

 
De geboorte van Venus


Florence, vijftiende eeuw. Het is de tijd van de Medici, overdadige luxe, verblindende kunst en seksuele uitspattingen. Maar ook de tijd van de hellepreken van de religieuze fanaticus Savonarola en de toenemende macht van de weelde- en nachtpolitie.


Het boek begint met de dood van zuster Lucretia. Als de nonnen haar willen wassen en uitkleden vinden zij een geschilderde slang die vanaf de schouder tot in het schaamhaar kronkelt. Dan volgt het dagboek van de non die in haar vroegere leven Alessandra was, dochter van ruimdenkende Florentijnen.
We lezen onder andere over de fascinatie die het 15-jarige meisje had voor de verfmengers van La Crocce, en hoe ze genoot van de gespierde worstelaar die zijn tatouages over zijn lijf liet kronkelen. De vader van de jonge Alessandra, een rijke stoffenhandelaar, besluit een schilder in huis te nemen om de familiekapel in het palazzo te beschilderen. Een belangrijk moment, dat bepalend zal zijn voor de toekomst van Alesandra, die in het geheim haar hart verpand heeft aan de schilderkunst. Volgens familiegewoonte, maar met haar instemming, wordt zij uitgehuwelijkt.
Zij trouwt met Cristoforo, de beste vriend van haar broer Tomaso. Dat weet Alessandra echter niet en als ze erachter komt dat haar echtgenoot en haar broer er een passionele liefdesrelatie op na houden, voelt ze zich bedrogen. Ze besluit toch bij haar man te blijven: het huwelijk biedt haar een vrijheid die ze als ongetrouwde vrouw niet heeft en bovendien geeft Cristoforo haar de vrijheid en de middelen om te schilderen.
Dan ontmoet zij opnieuw de jonge schilder uit haar jeugd. Er ontwikkelt zich een liefdesrelatie die dramatische gevolgen heeft.


Wat de titel betreft: het schilderij van Botticelli wordt meerdere keren genoemd. Het is buiten Florence gebracht, en ontsnapt zo aan de vernietigingsdrang van Savonarola. Ook Alessandra ontsnapt: zij mag met haar geliefde dochter naar een klooster, waar ze zich kan wijden aan de lust van haar leven: schilderen. En waar ze als bonus ook de schilder opnieuw ontmoet: een geboorte van de liefde.
En nee, de schilder uit het verhaal is niet Michelangelo, zoals in een van de stukjesstaat, die je in het forum hebt staan. Het is een man uit Nederland!


Oorspronkelijke titel: The birth of Venus  Vertaler: Tinke Davids  ISBN 9063051441 Ingenaaid, Verschenen: oktober 2004 Gewicht: 552 gram 415  pagina's  Uitgeverij Archipel

© Marjo, 1 februari 2005

Bekijk de reacties, klik hier!